nášLiberec

Search

Firmy si za své areály zatěžující dopravu připlatí. Až na SYNER

Náš Liberec nedávno informoval, že liberecká radnice se chystá zvýšit daň z nemovitosti pro velké firmy, jelikož jejich areály zatěžují více městskou infrastrukturu. Mezi dotčenými firmami jsou i velké stavební společnosti. Vyšší zdanění se ale nebude týkat SYNER Group, firmy, která proslula napojením na zdejší politiku.

Náš Liberec, jako první médium, přinesl konkrétní seznam lokalit, kterých se má dotknout avizované zvýšení daňového koeficientu. Po vyšším zdanění firem, jejichž provoz více zatěžuje městské silnice a ostatní majetek, volali někteří politici, jako například Jaromír Baxa z Liberce otevřeného lidem/Zelených, již před lety.

Zejména ale zástupci ODS a STAN/Starostů pro Liberecký kraj zvýšení daní pro velké firmy, běžné v ostatních městech, odmítali, a město tak přišlo o stovky milionů. Dnes i primátor Jaroslav Zámečník uznává, že šlo o chybu, a chce ji napravit.

Jenomže věc má háček. Pokud se člověk podívá do seznamu lokalit, které mají podléhat vyššímu zdanění, neujde mu, že zde není zahrnut areál v Novém Harcově nejznámější liberecké stavební společnosti SYNER Group, která proslavila Liberec svými styky se zdejšími politiky i kontroverzními zakázkami.

Proč SYNER Group nebude platit za svůj areál vyšší daň, na to se naše redakce zeptala u navrhovatele, tedy u vedení liberecké radnice. „V lokalitě, na niž se doptáváte, nedochází k již zmíněnému většímu dopravnímu zatížení v takové míře, jako u vybraných výrobních, logistických a obchodních areálů v obchodně průmyslové zóně SEVER a průmyslové zóně JIH,“ zdůvodnil zvýhodnění SYNER Group před ostatními firmami mluvčí liberecké radnice Tomáš Tesař.

Takové zdůvodnění ale neobstojí. V námi zveřejněném seznamu je spousta lokalit, která není ani v průmyslové zóně JIH, ani v průmyslové zóně SEVER. Ostatně více danit mají například za své areály i jiné stavební společnosti: Eurovia, která má svůj areál na Františkově, nebo Integra, která jej má zase v Machníně.

Obě stavební firmy a s nimi desítky dalších jiných společností, které nemají své areály v průmyslových zónách, se vyššímu zdanění nevyhnou. SYNER Group ano.

Společnost SYNER Group se stala historicky známou svými podezřelými vazbami na zdejší politiku, a to zejména na libereckou ODS. Ta je v současnosti v koalici na liberecké radnici se STAN/Starosty pro Liberecký kraj a s ANO, na kraji potom se STAN/Starosty pro Liberecký kraj a Piráty.

I mezi samotnými Starosty je ovšem řada politiků, kteří byli dlouhou dobu loajálními členy liberecké ODS, a to i v době, kdy byli občanští demokraté na politickém vrcholu. Příkladem může být i současný primátor Jaroslav Zámečník (dnes STAN/Starostové pro Liberecký kraj), který byl v liberecké ODS před 23 lety, přičemž byl za tuto stranu městským zastupitelem i radním Libereckého kraje.

Subscribe
Upozornit na
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,