nášLiberec

Search

Vedení města nebylo za šest let schopné vybudovat zázemí Lesního koupaliště. Prý příští rok…

Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu rekordní příjmy, o oblíbené Lesní koupaliště se musí zdarma starat parta nadšenců, která se od města dočkává šest let jen slibů.

Je to takový politický kolorit posledních šesti let. Jakmile se blíží volby, vládnoucí koalice STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ANO a Pirátů s podporou rozpuštěné ODS začne ukazovat líbivé obrázky možné budoucí podoby Lesního koupaliště, které vybudovaly předchozí vlády v roce 2018.

Nyní radnice slibuje, opět, že se situace změní příští rok. „Už za pár dnů skončí termín podávání nabídek na dotažení stavebních úprav a modernizaci kultovního místa: Lesní koupaliště. Dodavatel, který soutěž vyhraje, dostane jasný úkol. Posunout a dokončit zázemí báječné plovárny tak, aby sloužila aktuálním potřebám návštěvníků areálu a i nadále plnila hlavně rekreační účel,“ uvádí představitelé města, kteří opět ukazují obrázky a vizualizace.

„Jsem rád, že definitivně dokončíme celé zázemí oblíbeného areálu a ve spolupráci se spolkem, který Lesní koupaliště provozuje, ho dotáhneme do podoby, kterou si mnozí Liberečané přáli. Díky za spolupráci kolegům z Městské lesy Liberec, p. o., kteří mají přípravu soutěže na starosti a členům spolku, kteří se na všem významně podíleli,“ říká náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj, který je ve funkci od roku 2022 a od roku 2019 byl hlavním městským architektem.

Od války oblíbené Lesní koupaliště, které za vlád ODS nechala radnice zpustnout, nechal v roce 2018 opravit tehdejší náměstek za Změnu pro Liberec Jan Korytář. Korytářův úspěch byl tehdy velké politikum. V žáru suchého předvolebního roku 2018 se liberecké strany předháněly ve snaze ublížit projektu obnovy Lesního koupaliště, které realizovala tehdy končící Změna pro Liberec. Média společnosti SYNER Group nenechala na bývalém vedení města nit suchou kvůli suchému koupališti, politici točili srdceryvná videa o vyhozených milionech a vzájemně se obviňovali z žabovraždy a podobných bizarností.

Nové vedení města pod Starosty od roku podzimních voleb v roce 2018 slibuje veřejnosti, jak projekt vylepší a dotáhne. Nicméně, jak již několikrát upozornil Náš Liberec, vždy zůstalo jen od slibů a radnice dala od „Lesáku“ ruce pryč.

O Lesní koupaliště se stará stejnojmenný spolek od roku 2020, ale město mu moc nepomáhá. Ve spolku přitom nepůsobí jen místní nadšenci, ale například i architekti, kteří již před pěti lety zveřejnili zamýšlenou budoucí podobu lesní plovárnu. Ačkoliv má Liberec kvůli inflaci ročně o několik stovek milionů více, na Lesní koupaliště nikdy nezbylo a spolek musí shánět peníze, kde se dá.

Subscribe
Upozornit na
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,