nášLiberec

Search

Náplavka u Nisy: nesplněný slib, který se více jak třikrát prodražil. Zatím

O výstavbě náplavky u Nisy mluví v Liberci politická reprezentace již od roku roku 2010. Před pěti lety byl vypracován projekt a do letošního podzimu mělo být hotovo. Jenomže se zatím ani nekoplo. Jisté ovšem je, že cena zamýšleného díla se dnes zvedla více jak třikrát.

Liberecký náplavka měla být trhákem současného vedení Libereckého kraje před letošními krajskými volbami. Opakovaně ji slibuje nejsilnější strana v krajském zastupitelstvu, Starostové pro Liberecký kraj v čele s hejtmanem Martinem Půtou, ale i její koaliční Piráti a jejich lídr Zbyněk Miklík.

Podle původních slibů mělo být hotovo letos na podzim. Nicméně stavba ani nezačala. Liberecký kraj nemá ani vybraného dodavatele stavby, byť v soutěži na začátku roku vyhrála společnost CL-Evans s částkou 130,3 milionů korun.

Nicméně dnes Liberecký kraj bude muset znovu posoudit výběr dodavatele druhé etapy náplavky v Liberci, podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nebyla u vítěze splněna minimální požadovaná hodnota jednoho z parametrů.

„Liberecký kraj vybral již začátkem roku ze šesti uchazečů dodavatelskou firmu, která měla náplavku a její okolí dokončit,“ doplnil náměstek hejtmana Zbyněk Miklík . Výběr zhotovitele ale u ÚOHS napadl další uchazeč soutěže – firma Gardenline a uspěla. „U jednoho z nabízených materiálů podle rozhodnutí ÚOHS není splněna minimální požadovaná hodnota parametru. Přesně se jednalo o kluznost dodávané žuly,“ upřesnil Miklík.

S nápadem na vybudování náplavky a zkultivování dolního libereckého centra kolem krajského úřadu jako první přišla v komunálních volbách v roce 2010 liberecká ODS. Její vizi posléze převzali i Starostové pro Liberecký kraj, kteří na kraji vládnou od roku 2012. Náplavka byla například tématem předvolebních debat v roce 2016.

Velkým tahákem Starostů pak byla ve obecních volbách 2018 i před čtyřmi lety, kdy se volilo současné krajské zastupitelstvo. Nadějně to s náplavkou vypadalo v roce 2019, kde liberecká Kancelář architektury města vybrala architektonický projekt studia re:architekti na základě soutěže, kterou Liberecký kraj vyhlásil již v roce 2017. S realizací se ale doposud nezačalo.

Projekt původně, v roce 2019, počítal s cenou 40 milionů korun. Dnes je to 130 milionů a kolik to bude nakonec, je ve hvězdách, protože v Liberci se veřejné zakázky výrazně prodražují. Příkladem může být i sousední parkovací dům, který se původně měl stavět za necelých 70 milionů korun, aby se jeho cena vyšplhala na bezmála 250 milionů korun.

Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,