nášLiberec

Search

Rekonstrukce URANU se odkládá

Další radnicí slibovaný projekt se odkládá. Rekonstrukci budovy odmítli zastupitelé podpořit, protože prý za ní stojí špatně připravený a nedotažený projekt. Proti byla nejen opozice, ale i zástupci samotné koalice Starostů, ANO a ODS. Podle nich tajemník nesplnil úkol připravit zastupitelstvu variantní řešení.

Rozhodnutí o rekonstrukci Uranu na třídě 1. máje se odkládá minimálně o měsíc. Zastupitelům vadí údajně špatně připravený projekt i to, že město nemá na rekonstrukci dostatečně ošetřené finance, například zajištěný dotační zdroj. Kritizují také tajemníka libereckého magistrátu Martina Čecha, že ve věci přesunu úředníků nesplnil zadání, kterým ho pověřilo zastupitelstvo.

„Pan tajemník Čech prostě nesplnil úkol, který měl. Tedy připravit varianty, kam úředníky přesunout a zda například budova Uranu bude kapacitně stačit,“ myslí si zastupitel za LOL Jaromír Baxa. „Další věcí je i to, že je na celostátní úrovni ve hře pořád nový stavební zákon, který by znamenal, že dnešní pracovníci stavebního úřadu přejdou z libereckého magistrátu pod jeden centrální úřad. Nejsme proti rekonstrukci Uranu, to v žádném případě, ale takto připravený materiál prostě nejde schválit,“ dodává Baxa.

Opozici také vadí, že město nemá na částečnou rekonstrukci zajištěné financování, například z dotačních zdrojů. „Nemůžete chtít po zastupitelstvu, aby vám schválilo rekonstrukci, když ani neznáte v tuto chvíli její cenu a ani nemáte pokryté dotační zajištění,“ argumentuje Jindřich Felcman ze Změny pro Liberec/Zelených.

Proti rekonstrukci jsou ale i zástupci koalice. Radnímu za ODS Petru Židkovi se nezdá, že se nepředkládá celková rekonstrukce, ale jen její část. „Rekonstrukce by měla být komplexní, ne takto rozdělená po částech,“ myslí si radní Židek. V kuloárech ovšem prosakuje (naše redakce zdroj zná, ale na jeho vlastní přání ho neuvádí), že zastupitelé za ODS by rádi prosadili variantu, aby město koupilo od SYNER Group budovu S tower, odkud odešel Úřad práce a údržba velké budovy se SYNERu prodražuje.

Proti zahájení rekonstrukce v takové podobě ale byli i někteří politici z ANO, například radní Marek Vávra. „Podívejte se, jaké tu máme priority. Na jednu stranu tu je varovný posudek na bazén, kam chodí děti, na stranu druhou tady prosazujete za podobnou částku hezkou fasádu Uranu, tedy budovy pro úředníky,“ tepal Vávra i do vlastních spolustraníků a koaličních partnerů.

Naproti tomu primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) i jeho náměstkyně odpovědná za dotace doufají, že se na Uran podaří sehnat potřebné peníze. Loučková Kotasová po kritice nakonec samotný bod o zahájení rekonstrukce stáhla a předloží jej možná už za několik týdnů znovu.

Radka Loučková Kotasová řekla, že záměr k vypsání veřejné zakázky do zastupitelstva znovu předloží, až takovou analýzu tajemník města vytvoří. „Až takový materiál bude, tak bude relevantní bavit se o rekonstrukci Uranu. Myslím si, že soutěž mohla být spuštěna i bez toho,“ uvedla Loučková Kotasová. Tajemník by měl analýzu vypracovat do příští schůze zastupitelstva, jež bude na konci února.

Připravovanou rekonstrukci Uranu procházejí podivnosti. Výběrové řízení již proběhlo loni na podzim, ale vítěz soutěže nečekaně odstoupil a další dvě nabídky nesplnily přísná kritéria. Předpokládaná cena stavby se tak zvýšila oproti původnímu plánu o více než 30 milionů.

Náš Liberec například nedávno upozornil, že manažerem tohoto projektu je bývalý kontroverzní úředník magistrátu Michal Vereščák. Ten za předchozího náměstka pro ekonomiku Jana Korytáře ze svého postu odešel. Za Starostů, ODS a ANO se vrátil a pro vedení města pracuje opět.

 

Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj se pustil do kontroverzní rekonstrukce PKO v Lidových sadech. Projekt za téměř 280 milionů korun nepočítal původně s rekonstrukcí střechy, která byla
Před několika dny obletěla liberecký mediální svět zpráva, že Liberec dá 2,4 milionu korun za nové vytvoření designové studie pro novou lanovku na Ještěd.
Revitalizaci parku u Severočeského muzea slibuje vedení kraje občanům nejméně šest let. Ukazují se pěkné obrázky, ale aktuálně dává Liberecký kraj ruce pryč i
Přesně před šestapadesáti lety vstoupila na území Československa vojska Varšavské smlouvy, aby zastavila vlastní československou cestu k demokratičtější a spravedlivější společnosti.
Korupce je závažným celospolečenským problémem, který zasahuje a ovlivňuje všechny vrstvy společenského života. Pokud jste se setkali s korupčním jednáním nebo třeba „jen“ s netransparentním jednáním státní správy či samosprávy, ať už ze strany politiků nebo úředníků, můžete nám to napsat prostřednictvím tohoto formuláře. My se Vaším podnětem budeme zabývat a dáme Vám zpětnou vazbu.