nášLiberec

Search

Bývalý radní Šotola odsouzen za podvod

Okresní soud v Jablonci nad Nisou potrestal podmíněným trestem v délce 18 měsíců někdejšího bývalého radního města Liberce a předsedu libereckého dopravního podniku Romana Šotolu. Šotola si půjčoval peníze, ač bylo zřejmé, že je nemůže ani nehodlá vrátit.

Bývalý výrazný politik zdejší ČSSD Roman Šotola a svého čase dokonce radní a šéf dopravního podniku se včera k soudu dostavil v značně zuboženém stavu, který ostře kontrastoval s jeho někdejší pózou člověka, který žije na vysoké noze. Navíc soudkyně jej musela dát zatknout, aby byl soudu přítomen, jednání se vyhýbal od loňského ledna.

Šotola dostal 18 měsíců vězení s podmínečným odkladem na zkušební dobu dvou roků, rozsudek ještě není pravomocný, neboť Šotola si vzal lhůtu na rozmyšlenou, jestli se odvolá. U soudu ale působil odevzdaně a smířlivě a za vynesení rozsudku ještě poděkoval. Soud mu rovněž přikázal vzniklou škodu uhradit.

Podle obžaloby, se kterou se nakonec ztotožnila i soudkyně, si půjčil v letech 2016 a 2017 od dvou lidí částku převyšující celkem 300 000 Kč, ač věděl, že není v jeho možnostech ji splatit. Nepravdivě přitom věřitelům argumentoval, že má příjmy z pronájmu vysílače společnosti Vodafone v krásné Studánce nebo že bude dědit rozsáhlý majetek. Jedné z poškozených dokonce sliboval manželství a vymámil z ní přes 200 tisíc korun.

Šotola již před včerejším jednáním ve své trestně právní věci nejméně dvakrát prohrál soud u civilního soudu. Jednou s věřitelem, který byl poškozeným i u včerejšího jednání a podruhé s podnikatelem a svým bývalým společníkem ve firmě, kterému dlužil nájemné. Tomu musí  zaplatit částku 279 tisíc korun s úrokem 8%. Důvodem je, že Roma Šotola od ledna 2015 do prosince 2017 užíval jeho byt, aniž by ani jednou zaplatil nájem 9 tisíc korun, na kterém se oba dohodli.

Další velkou částku, přesahující milion korun, dluží Šotola firmě svého někdejšího spolustraníka, který ji rovněž vymáhá v civilním sporu, ale dle informací naší redakce i on zvažuje trestně právní kroky. Několik dluhů má Šotola i kvůli nesplácení pohledávek u nebankovních poskytovatelů půjček.

Šotola, který je evidentně v tíživé sociální, ale i fyzické a psychické situaci, se u soudu hájil sám, protože opakovaně neplatil ani právnímu zástupci. Soudkyni pak nebyl schopen sdělit zdroj svých příjmů ani reálné místo bydliště.

 

Subscribe
Upozornit na
25 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali