nášLiberec

Search

Přísedící v Půtově kauze je manželka jeho spolustraníka

Očekávaná kauza kolem údajného rozkrádání evropských dotací, v níž je žalován i hejtman libereckého kraje Martin Půta, má ještě před začátkem jednání další kontroverzi. Členkou senátu, která má o hejtmanově vině rozhodovat je manželka jeho spolustraníka, který jej v minulosti vždy razantně hájil.

Přísedící, členkou senátu, která má nakonec má rozhodnout, zda je hejtman Půta vinen z přijetí úplatku a zneužívání pravomocí, ze kterého ho viní státní zástupce, je manželka Půtova spolustraníka ze Starostů pro Liberecký kraj, libereckého zastupitele Michala Hrona.

Podle dnešního vyjádření Půtova obhájce Tomáše Gřivny, rozhodl se hejtman spolu s ním raději sám podat námitku proti podjatosti, aby se předešlo spekulacím. Pokud ale námitce nebude vyhověno, může se stát, že hejtmana bude soudit manželka jeho rozhodného zastánce. Námitka navíc nemá odkladný charakter a tak soud kvůli ní přerušen nebude.

Michal Hron, jehož žena má rozhodovat o vině Martina Půta, je významným členem Půtova hnutí Starostové, v roce 2014 byl dokonce neúspěšným kandidátem na libereckého primátora a spolu s Martinem Půtou shlížel na liberecké občany z billboardů. I letos Michal Hron znovu kandiduje za Starosty pro Liberecký kraj do obecního zastupitelstva, byť lídrem je již Jaroslav Zámečník.

Po Půtově obvinění v listopadu 2014 se stal jeho až nekritickým obhájcem. Hájil kontroverzní Půtovo jednání, kdy se potají scházel s lobbisty z Metrostavu, v diskusích pod články a v sociálních sítích. Vydal k němu například i prohlášení, kde uvedl: „Martina Půtu znám snad od počátku jeho politického působení. Vždy prosazoval transparentní veřejnou správu a potírání korupce bylo jeho prioritním politickým cílem. Proto o jeho bezúhonnosti nepochybuji. Obvinění, neobvinění, Martin Půta je pro mě nezkorumpovatelný.“

Michal Hron tehdy šířil přesvědčení, že se buď jedná o omyl či dokonce o cílené spiknutí a naznačoval, že za ním stojí Půtovy političtí rivalové. Razantně svého stranického předsedu hájil.  „Zastupitelé zvolení do libereckého zastupitelstva za Starosty pro Liberecký kraj vyjadřují svoji podporu Martinovi Půtovi. Jsou přesvědčeni, že následující poctivě vedené řízení povede ke zrušení obvinění Martina Půty a také ke zveřejnění všech okolností, které k němu vedly.“, uvedl také například Michal Hron.

To se ovšem nestalo a Martin Půta stojí před soudem, v jehož senátu zasedá žena jeho vášnivého obhájce a spolustraníka Michala Hrona.

Subscribe
Upozornit na
54 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj se pustil do kontroverzní rekonstrukce PKO v Lidových sadech. Projekt za téměř 280 milionů korun nepočítal původně s rekonstrukcí střechy, která byla
Před několika dny obletěla liberecký mediální svět zpráva, že Liberec dá 2,4 milionu korun za nové vytvoření designové studie pro novou lanovku na Ještěd.
Revitalizaci parku u Severočeského muzea slibuje vedení kraje občanům nejméně šest let. Ukazují se pěkné obrázky, ale aktuálně dává Liberecký kraj ruce pryč i
Přesně před šestapadesáti lety vstoupila na území Československa vojska Varšavské smlouvy, aby zastavila vlastní československou cestu k demokratičtější a spravedlivější společnosti.
Korupce je závažným celospolečenským problémem, který zasahuje a ovlivňuje všechny vrstvy společenského života. Pokud jste se setkali s korupčním jednáním nebo třeba „jen“ s netransparentním jednáním státní správy či samosprávy, ať už ze strany politiků nebo úředníků, můžete nám to napsat prostřednictvím tohoto formuláře. My se Vaším podnětem budeme zabývat a dáme Vám zpětnou vazbu.