nášLiberec

Search

Metrostav a Syner čelí podezření z kartelizace zakázek v Praze

Praktiky a spolupráce firem, které v Liberci nejsou neznámé, zaujaly i úředníky Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Jedná se o více jak půl miliardovou zakázku v Praze, kde je podezření na společném postupu uchazečů při veřejné soutěži.

Tentokrát se jedná o zakázku za 550 milionů na dostavbu depozitáře Národní knihovny v pražské Hostivaři. Úředníci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zasahovali v centrále Metrostavu a zabavovali telefony a výpočetní techniku. Na případ upozornily Seznam zprávy.

Podle informací Seznam Zpráv objevil ÚOHS v jednotlivých cenových položkách takzvané indexy. Úředníky zaujalo, že u konkurenčních firem se dílčí ceny při bližším zkoumání liší vždy o stejný násobek, což působí jako předem dohodnutý postup při získávání veřejných zakázek, u kterých se zároveň účelově navyšuje jejich cena.

Do soutěže na depozitář Národní knihovny se přihlásili čtyři uchazeči. Společnosti Metrostav DIZ spolu s kolínskou firmou Geosan, OHLA ŽS (je součástí španělské stavební skupiny), liberecký Syner a Gardenline z Litoměřic.

ÚOHS porovnal nabídky a zjistil například indexy u položek v nabídkách Metrostavu DIZ – Geosanu a společnosti OHLA ŽS. Třeba v části týkající se kanalizace se ceny obou firem lišily přesně o násobek 0,982. Jednalo se o 45 položek z 57.

Podle Seznam zpráv ÚOHS přivedly k zásahu ve stavebních firmách ještě dva dokumenty související s nabídkami Metrostavu DIZ – Geosanu a OHLA ŽS. Firmy předložily v rámci nabídky povinné čestné prohlášení svých subdodavatelů (z oblastí hasicí techniky a vybavení archivů), že jejich manažeři nemají záznam v trestním rejstříku.

Jenže v prohlášení první firmy (té, co spolupracovala s Metrostavem) se píše, že nikdo z vedení druhé společnosti (subdodavatele konkurenčního OHLA ŽS) nebyl v posledních letech odsouzený.

Také tohle si ÚOHS vyložil jako možný překlep, který někdo udělal, kdy tajně ladil nabídky Metrostavu DIZ a OHLA ŽS. Navíc rozkliknutí vlastností obou dokumentů ukázalo, že obě prohlášení vznikla ve stejný den – a v počítači zaměstnance Metrostavu na pozici kompletátora nabídek do veřejných soutěží.

Podezření na kartelizaci zakázek není v Liberci nic nového. Před dvěma měsíci na liberecké radnici zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), která má za to, že pod primátorem Jaroslavem Zámečníkem (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) na liberecké radnici fungoval skrytý korupční systém, kde zejména jeho, dnes již bývalý, náměstek za ODS Petr Židek fungoval pouze jako vykonavatel vůle kontroverzního podnikatele, majitele Syneru, Petra Syrovátka.

Syrovátko měl řídit velké stavební zakázky a dohadovat podobu výběrového řízení a zároveň i to, kdo je zakázky za stovky milionů získá a kdo zde bude pracovat jako subdodavatel. Jednalo se i o největší stavební zakázku Liberce, kterou prosazují právě Starostové a ODS, na plavecký bazén za zhruba miliardu s DPH, kterou získala společnost Metrostav DIZ, ale například i o neustále se prodražující se rekonstrukci budovy URAN, kde Metrostav DIZ rovněž figuruje v konsorciu firem, které ji provádějí. Metrostav DIZ také aktuálně dokončuje parkoviště V Pastýřské ulici za téměř 55 milionů korun.

Metrostavu DIZ, Syneru se daří ale získávat i významné zakázky na Libereckém kraji. Obě firmy v konsorciu s Geosan Group staví i nové Centrum urgentní medicíny, u kterého se za poslední čtyři roky za vlády Starostů, ODS a Pirátů na kraji vyšplhala cena z jedné miliardy na tři.

Metrostav DIZ rovněž pro Liberecký kraj postavil extrémně drahý parkovací dům za téměř 250 milionů korun, kde nejenže cena za pět let vyrostla čtyřikrát, ale ještě je zde podezření z účelového nakládání z evropskými dotace, když se mělo jednat o tzv. Park and ride stavbu.

Jak upozornil Náš Liberec Metrostav DIZ je také firma s kořeny mezi libereckou ODS, která je zase pupeční šňůrou spjatá se společností Syner. V neposlední řadě je třeba také zmínit, že společnost Metrostav se před několika měsíci přiznala, že uplácela hejtmana Martina Půtu (STAN/Starostové pro Liberecký kraj), kterému hrozí pětiletý trest v kauze rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény.

foto: Facebook

Subscribe
Upozornit na
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,