nášLiberec

Search

Lidové sady: část koalice se cítí být vedením kraje a zoo podvedena

Způsob rekonstrukce Lidových sadů, které zvolilo vedení Libereckého kraje, budí u představitelů města rozčarování a pochyby o správnosti převodu tohoto majetku pod kraj.

Náš Liberec nedávno informoval o tom, že vedení kraje nebude v Lidových sadech rekonstruovat střechu budovy, byť tak je v kritickém stavu. Její špatná kondice dokonce sloužila jako jeden z hlavních argumentů, proč má město zoo, společně s PKO převést zdarma do majetku bohatšího kraje. Ten se prý o PKO i jeho špatnou střechu postará lépe.

Současná plánovaná rekonstrukce Lidových sadů, které jsou od roku 2011 ve správě zoo, se po novém zveřejnění nákladů pohybuje kolem částky 280 milionů korun, ale s opravou střechy vůbec nepočítá.

Místo toho se v objektu plánuje nová terasa a prostory pro pořádání mezinárodních zoologických konferencí nebo zajíždějící hlediště v hudebním sálu. Způsob rekonstrukce přišel na Výbor pro rozvoj Statutárního města Liberce před několika dny reprezentovat ředitel zoo a bývalý zastupitel za STAN/Starosty pro Liberecký kraj David Nejedlo a sklidil za něj silnou kritiku. Zástupce města udivilo, že se nepočítá s výměnou střechy vůbec.

„Vzhledem k tomu, že se cena rekonstrukce a úprav na kreativní centrum finančně vyšplhala, tak mě ani nenapadlo, že v tom není nová střecha tohoto objektu. Při převodu této nemovitosti na kraj, kdy jsem s tím nesouhlasila, jelikož by se město nemělo zbavovat unikátních budov, tak bylo argumentováno, že Lidové sady potřebují rozsáhlou rekonstrukci, že především střecha je v hrozném stavu a jenom ta bude velmi finančně nákladná, jelikož je komplikovaná, velká a je to historická budova. Pokud se střecha co nejdřív nevymění, dojde i k poškození trámoví,“ shrnula své postoje a pocity z posledního jednání mezi městem a krajem Šárka Prachařová z ANO, která je náměstkyní primátora Liberce pro strategický rozvoj a dotace.

„Ve finále jsme tedy s převodem i tohoto objektu souhlasili. Měla jsem radost, že se podařilo získat dotaci, trochu mi vyrazilo dech to navýšení ceny, proto jsem se na zastupitelstvu kraje ptala, zda to nebude na úkor rozvoje zoo a byla jsem ubezpečena, že ne. Nyní si připadám podvedena tou argumentací špatné střechy, kdy dojde k poničení dalších částí objektu, když se dělat nemusí a zůstane na kompletně a draze rekonstruovaném a vybaveném objektu. Dle slov paní Vinklátové (krajská náměstkyně hejtmana pro kulturu ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj -pozn.red.) a pana ředitele Nejedla střecha zatím vydrží a její oprava bude až někdy v další etapě. Nerozumím tomu a mrzí mě, jak se dá účelově argumentovat. I tak přeju Lidovým sadům spokojené a kreativní návštěvníky,“ dodala pro Náš Liberec náměstkyně Prachařová.

Šárka Prachařová má ve svém tvrzení, že špatný střechy PKO Lidové sady byl jedním z hlavních argumentů pro převod budovy pod kraj, pravdu. Svědčí o tom ostatně i „Stanovisko Zoo Liberec k plánované změně zřizovatele“ z listopadu 2021, kdy se schvaloval převod liberecké zoo z města pod Liberecký kraj. Nutnost rekonstrukce střechy – a absence dostatečných prostředků na ni ze strany města – je dokonce uváděna jako jeden z hlavních důvodů toho, proč je správné, aby zoo změnila majitele.

„Na zásadní rekonstrukce střechy, rozvodů či topného systému však městská zoo nemá finance a nemá je a ani dlouhá léta mít nebude ani samo město,“ uvádí se ve výše zmíněném, dva roky starém stanovisku vedení Zoo Liberec.

Kraj v současné době tedy investuje více ja čtvrt miliardy do interiéru, ale střechu PKO Lidové sady nechává svému osudu. navíc není vůbec jisté, kdy a zda vůbec se do její rekonstrukce pustí. „Střecha bude hotová v další etapě, jejíž termín zatím stanoven není,“ uvedl pro Náš Liberec mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj se pustil do kontroverzní rekonstrukce PKO v Lidových sadech. Projekt za téměř 280 milionů korun nepočítal původně s rekonstrukcí střechy, která byla
Před několika dny obletěla liberecký mediální svět zpráva, že Liberec dá 2,4 milionu korun za nové vytvoření designové studie pro novou lanovku na Ještěd.
Revitalizaci parku u Severočeského muzea slibuje vedení kraje občanům nejméně šest let. Ukazují se pěkné obrázky, ale aktuálně dává Liberecký kraj ruce pryč i
Přesně před šestapadesáti lety vstoupila na území Československa vojska Varšavské smlouvy, aby zastavila vlastní československou cestu k demokratičtější a spravedlivější společnosti.