nášLiberec

Search

Opomíjené kino Varšava se stalo kulturní památkou

V Liberci dva objekty získají nově status kulturní památky. Jde o kino Varšava ve Frýdlantské ulici a Základní školu Husova na stejnojmenné třídě. Kino Varšava bylo přitom dlouhé roky na chvostu zájmu místních politiků a dočkalo se jen slibů před volbami.

V případě kina Varšava už prohlášení za památku nabylo právní moci, u školy se tak zřejmě stane v nejbližší době. „Rozhodnutí o prohlášení za kulturní památku bude vydáno v nejbližších dnech,“ uvedla mluvčí Ministerstva kultury Ivana Awwadová pro ČTK.

O zapsání kina mezi památky usilovalo město, aby mělo větší šanci na získání dotací na opravu. „Takže můžeme pokračovat v přípravách projektu, kdy by mělo vlastně vzniknout další kreativní centrum, tentokrát takového komorního filmového charakteru,“ uvedla náměstkyně primátora Šárka Prachařová (ANO). Rekonstrukci kina zařadila liberecká radnice mezi projekty, na které chce čerpat evropské peníze v rámci takzvaných integrovaných teritoriálních investic (ITI). Na opravu kina chce město získat 28,6 milionu korun. 

Peníze na opravu kina byly přitom za posledních téměř 15 let připraveny několikrát. Pokaždé je ale místní politická reprezentace využila na něco jiného, byť opravu kdysi oblíbeného kina slibovala Liberečanům v několika volbách.

Nejstarší městský biograf z roku 1918 nechaly zchátrat vlády ODS, která připravovala jeho privatizaci pro jednoho z jejích členů. Za záchranu kina se ale zasadila liberecká občanská veřejnost. Vznikl spolek Zachraňme kino Varšava, který se biografu ujal, provedl v něm na vlastní náklady základní sanační práce, ale také například výjimečným způsobem restauroval foyer kina, kde vznikla kavárna. V biografu rovněž probíhají kulturní a společenské akce.

Spousta politiků slibovala kinu Varšava pomoc. Od občanských demokratů po Starosty. Ale zůstalo jen u slibů a předvolebních fotografií v médiích. Šanci měla Varšava před více než deseti lety, kdy v koalici Změny pro Liberec, ČSSD a Starostů pro Liberecký kraj byla zařazena na seznam projektů, který měl být podpořen evropskými penězi v rámci programu IPRM.

Po odvolání Změny pro Liberec z Rady města byl ale projekt záchrany kina vyřazen a přednost dostaly projekty jako například renovace kostela sv. Máří Magdalény, která skončila obří korupční kauzou.

Investicím města do kina Varšava urputně bránil v předminulém volebním období i bývalý primátor Tibor Batthyány (zvolen a později vyloučen z ANO), což přispělo ke sporům s jeho tehdejšími koaličními partnery ze Změny pro Liberec. Těm se ale nakonec podařilo prosadit do rozpočtu částku 20 milionů na záchranu Varšavy. Tuto částku ale nynější koalice Starostů, ODS a ANO po svém příchodu na radnici v roce 2018 z rozpočtu vyškrtla a kino se opravy nedočkalo.

Dnes to vypadá, že by na ni mohlo, po téměř patnácti letech slibů, dojít.




Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali