nášLiberec

Search

Stížnost na volby: Starostové měli zneužívat prostředky kraje

K soudu v Liberci se tento týden stížnost na neplatnost krajských voleb v Libereckém kraji, které proběhly předminulý víkend. Stěžovatelka namítá, že nebyly dodržené podmínky pro čestnou a poctivou kampaň vedenou před volbami, řekla mluvčí soudu Karolína Francová. Na rozhodnutí má soud 20 dnů.

Stížnost je, dle ČTK, která o stížnosti informovala jako první, namířena proti vítěznému hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Stěžovatelka se podle mluvčí domnívá, že hnutí využívalo pro svoji propagaci i prostředky Libereckého kraje. „A případně i nějaká komunikační média na území obcí, kde jednotliví kandidáti hnutí jsou nějakým způsobem aktivní. A tím mělo hnutí obejít stanovený limit sedmi milionů korun, které lze na kampaň vynakládat,“ dodala Francová.

V několika volebních okrscích bylo zaznamenáno, že lidé dostávali protikoronavirové balíčky s filtry do roušek. Tím, že tyto filtry pro občany zajistil, se v kampani chlubil právě hejtman Martin Půta, jehož image „bojovníka s koronavirem“ byla jednou z ústředních motivů nákladné kampaně nakonec vítězných Starostů.

Starostové slovy hejtmana Půty obvinění odmítají. „Ničeho takového jsme se nedopustili, k celé věci se podrobně vyjádříme, až nám soud dodá přesné znění podané stížnosti. Veškeré povinnosti, které nám ukládá zákon, jako vždy plníme. Na průběh volební kampaně dohlíží Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. S jeho zaměstnanci jsme byli navíc průběžně v kontaktu, a to vždy, když jsme s nimi potřebovali konzultovat naše dotazy ohledně řádného průběhu naší volební kampaně.“, uvedl ke stížnosti Martin Půta.

Lidé mohou stížnosti podávat do pátku 16. října do 16:00. I při minulých krajských volbách soud registroval dvě stížnosti, ty se ale týkaly přepočtu hlasů v jednotlivých volebních okrscích.

Krajské volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj s lídrem hejtmanem Martinem Půtou, když do své kampaně investovali rekordních 7 milionů korun (druhé ANO Andreje Babiše dalo na kampaň například jen cca 1,5 milionu korun, ostatní strany investovaly rovněž po stovkách tisíc). Hejtman Martin Půta také dlouho čelil kritice opozice, že nadmíru zneužívá veřejné prostředky pro vlastní PR. Liberecký kraj si totiž každý rok schvaluje bezprecedentních 15 milionů korun na vlastní propagaci.

Subscribe
Upozornit na
58 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali