nášLiberec

Search

Majitel Syneru Petr Syrovátko bohatl na podezřelém byznysu s restitučními nároky

Minulý týden soud v Praze začal projednávat největší restituční kauzu v historii České republiky. Státní zástupce má za to, že skupina složená mimo jiné z tzv. kmotrů ODS získala od státu pozemky v hodnotě 1,4 miliardy. Obžalovaní jsou ale jen státní úředníci.

Pražský soud začal rozplétat obří restituční chobotnici, která měla stát připravit o stovky milionů. Skupina podnikavců napojených na ODS skupovala restituční nároky, za které, dle státního žalobce pro stát nevýhodně, žádaly jiný majetek. Obžaloby česká republika tak přišla o majetek v hodnotě 1,4 miliardy.

Příběh, který Náš Liberec a CNI popsaly již před pěti lety, začíná u prvorepublikového pražského velkostatkáře Julia Bečváře a jeho rodiny. Té byl po Únoru 1948 vyvlastněn její rozsáhlý nemovitý majetek v okolí tehdejší Prahy a na těchto pozemcích byla později vybudována sídliště.

Příběh pak má pokračování za současného režimu, kdy političtí podnikatelé jako tzv. pražští kmotři Roman Janoušek a Tomáš Hrdlička spolu s majitelem liberecké společnosti Syner Petrem Syrovátkem a jeho bratrancem a bývalým politikem liberecké ODS Jaroslavem Mejstříkem založili firmu Bečvářova a.s., která skupovala restituční nároky po dědicích zmíněného velkostatkáře a náhradou žádala po státu kompenzace.

Tato skupina kolem politických podnikatelů Janouška, Hrdličky a Syrovátka vyplatila restituentům několik desítek milionů korun, sama si ale na restitučních nárocích přišla k majetku zhruba 1,5 miliardy ze státního rozpočtu.

U soudu jsou obžalovaní pouze úředníci pozemkového úřadu, kteří obchody posvětili. Samotní političtí podnikatelé vystupují jako svědci. Minulý týden u soudu vypovídal například majitel známé liberecké společnosti Syner Petr Syrovátko, který popsal, jak společnost Bečvářova a.s. od restituentů za 55 milionů odkoupila takzvané restituční nároky a že svůj krok bral jako výhodnou investici.

Restituenti sice měli na restituci po velkostatku nárok, avšak jenom na část – po jednom z bezdětných velkostatkářových potomků dědili pomocí závěti. Právník úřadu je  v rozhodnutích označil za velkostatkářovy příbuzné, což rázem měnilo situaci: v tu chvíli se stali restituenty i po dalším velkostatkářově synovi. Byť s ním pokrevně neměli nic společného. Restituční nárok tím o několik stovek milionů, zhruba o celou třetinu nabobtnal.  Podle obžalovaných úředníků ale šlo jen o chybu.

Jak upozornil již v minulosti Náš Liberec, role libereckých podnikatelů z prostředí zdejší ODS byla pro celý projekt Bečvářovy a.s. zcela zásadní. Ve firmě nejenže figurovali známí politici/podnikatelé jako Syrovátko a Mejstřík, ale i další lidé navázaní na zdejší stavební společnost Syner.

S libereckým Synerem, jenž je známý především z případu tzv. „karlovarské losovačky“ je spojen i další z tehdejších držitelů akcií Bečvářova – Vítězslav Štumpf, právník a předseda dozorčí rady tehdejší mateřské společnosti S group holding, dnes Syner group. V dceřiných společnostech firmy Bečvářova pro změnu figuroval bývalý ředitel pro zahraniční záležitosti Syner group Igor Horník. Rozhodující postavou byl ale evidentně majitel Petr Syrovátko.

Ještě důležitější pro celý podezřelý projekt byla provázanost liberecké ODS na pozemkový úřad. Jak popsal Náš Liberec již před několika lety, v době, kdy se Pozemkový fond podezřelým restitučním procesem zabýval, působil na pozici ředitele tohoto úřadu Radim Zika, bývalý radní Libereckého kraje a neúspěšný kandidát na post libereckého hejtmana za ODS.

Jaroslava Mejstříka z firmy  Bečvářova a.s. pojí se Zikou nejen mateřská strana ODS, za kterou byli společně v roce 2000 zvoleni do libereckého zastupitelstva, ale jsou to také dobří známí. Podle informací Našeho Liberce Mejstříkova firma Europ sídlila ve stejné liberecké vile, ze které z Liberce úřadoval také Zika coby tehdejší šéf fondu.

A byl to právě Zika, kdo například v roce 2011 vydal (podle zápisu z jednání dozorčí rady) pokyn k mimosoudnímu jednání s restituenty po velkostatkáři Bečvářovi. Tímto krokem by se vyhnuli dlouhým soudním sporům a byly by jim požadované pozemky přiřknuty. Návrh nakonec neprošel.

Foto: Liberecký deník

Subscribe
Upozornit na
36 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém