nášLiberec

Search

V Liberci se rodí koalice Změny a ANO

Nesmiřitelní nepřátelé ještě včera, potencionální koaliční partneři již dnes. V Liberci je na spadnutí koalice vítězné Změny pro Liberec a hnutí ANO, které skončilo jako druhé. Ač ještě nedávno zejména z tábora ANO ozývaly se nesmiřitelné až útočné projevy proti Změně, poslední dny nabývají nový a dramatický spád. Zároveň stále není jisté, zda bude do koalice přizvána a vstoupí nová strana.

 

Všechno začalo krachem již jednou odsouhlasené koalice ANO, SLK, ČSSD a TOP 09. Ale před několika dny vypovědělo ANO koaliční jednání. Jako důvod uvedli zástupci Babišova hnutí nečitelnost a nejednoznačnost postojů Starostů. Ti jim vzápětí kontrovali, že nehledají společné řešení, nemají odborníky, ale postupují pouze silovou cestou i za situace, kdy jsou jim nabízeny velké ústupky ve formě postu primátora a ekonomického náměstka zároveň.

Dalším důvodem, proč mohla jednání Starostů s ANO ztroskotat, by mohl být i post náměstka pro rozvoj. O ten usilovaly obě strany. Proč je tento post klíčový je jasné – do Liberce (a Jablonce) míří další obrovská suma z evropských dotací, která bude rozdělována skrze Integrovaný plán rozvoje území (IPRÚ).

Do hry se tak vrací již na začátku ostatními stranami k opozičním lavicím odsouzená Změna pro Liberec a zdá se, že může hrát nejen úlohu „bohaté nevěsty“, jak se vyjádřil její lídr Jan Korytář, ale i jakéhosi mediátora a možného smírčího soudce mezi ANO a Starosty.

Podle prohlášení Změny ze včerejšího dne se ve středu setkali zvolení zastupitelé za ANO s těmi ze Změny pro Liberec a zatím panuje shoda na vytvoření koalice. Ve hře může být i pozvání další strany k vytvoření silnějšího vládnoucího bloku na liberecké radnici. To potvrdil médiím například lídr ANO Tibor Batthyány.

Ještě před volbami ohlásil právě Batthyány, že se Změnou NIKDY. Důvodem byla údajná agresivní kampaň Změny před volbami, vztahy mezi hnutími se ještě vyostřily po volbách, kdy se vůči Změně naopak velice ostře vymezovalo ANO i samotný Batthyány. Dnes ale prý byly překonány „mediální představy“ jedněch o druhých.

V komunálních volbách 2014 uspěly tyto strany a politická hnutí: Změna pro Liberec (25,5%, 12 mandátů), ANO (18%, 9 mandátů), Starostové pro Liberecký kraj (16,8%, 8 mandátů), ČSSD (9,8%, 4 mandáty), KSČM (5,6%, 2 mandáty), TOP 09 (5,5%, 2 mandáty), ODS (5%, 2 mandáty). Koalice Změny a ANO by měla 21 mandátů z 39.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali