nášLiberec

Search

Spolek Čmelák získal dotaci 33,5 mil. Kč z programu Interreg

Projekt Společně pro biodiverzitu bude liberecký spolek Čmelák realizovat spolu s německým partnerem Naturschutzzentrum Erzgebirge GmbH, který působí v Krušných horách. Cílem projektu je podpořit rozvoj spolupráce v oblasti praktické ochrany biodiverzity na obou stranách hranice.

Rozpočet 3,5 letého projektu je 2 639 685 EUR, dotace na české straně 90 % a na německé 80 %.
Projekt zahrnuje aktivity spočívající v praktické péči o více než stovku lokalit v Libereckém a Ústeckém kraji a na německé straně Krušných hor, odborné konference, exkurze i nabídku akcí pro veřejnost.

„Saský partner má dlouhodobé zkušenosti s managementem luk, obhospodařuje louky o rozloze kolem 220 hektarů, my zase máme více zkušeností s obnovou lesních, mokřadních a vodních ekosystémů. Spolupráce nám umožní předat si vzájemně zkušenosti s praktickou péčí o ohrožené biotopy a zvýšit naši kapacitu v oblasti ochrany biodiverzity do dalších let.“ uvedla ředitelka spolku Jana Bujoková.

„Smlouva byla shodou náhod podepsána symbolicky jen den poté, co vstoupil v platnost klíčový evropský zákon o obnově přírody, tzv. Nature Restoration Law. Ten klade zásadní důraz na obnovu poškozených lokalit, což je přesně to, o co se ve Čmeláku snažíme již desítky let. Nestačí jen chránit to, co se dochovalo, stejně tak je důležité obnovovat a vytvářet nové přírodní lokality a to zejména v běžné krajině, mimo chráněná území. Jedná se zatím o náš největší projekt, který nám umožní více se věnovat ochraně přírody namísto neustálého shánění peněz z mnoha menších zdrojů.“ říká Jan Korytář, zakladatel Čmeláka.

Proces přípravy společného projektu byl administrativně i časově náročný a trval více než 2 roky. Ekologové museli zajistit souhlasy vlastníků pozemků, na kterých budou prováděna potřebná opatření pro podporu biodiverzity, ale také získat úvěr na předfinancování projektu. V programu Interreg Česko – Sasko je většina prostředků na ekologické projekty zatím nevyčerpaná, šanci uspět tak mají i další žadatelé.


Detailní informace o konkrétních aktivitách projektu představí ekologové z obou organizací na tiskové konferenci 12. září 2024.

Tisková zpráva organizace Čmelák – SPP

Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Připravili jsme pokračování projektu na výsadbu 60 tisíc sazenic pro zvýšení druhové i věkové rozmanitosti místních lesů. Ty budou díky tomu stabilnější, přirozenější, zdravější
V červnu projednávalo liberecké zastupitelstvo dopis hejtmana Půty, ve kterém obviňoval město Liberec a jeho územní plán za zdržení přístavby Gymnázia F. X. Šaldy.
Hnutí ANO v Libereckém kraji oficiálně podalo kandidátky do krajských voleb a voleb do části senátu, které se uskuteční ve dnech 20. a 21.
Po několik let probíhala na Grabštejně rozsáhlá rekonstrukce objektu a stavební úpravy, které vyžadovaly i zásah do terénu. Význam lokality, statut národní kulturní památky
Korupce je závažným celospolečenským problémem, který zasahuje a ovlivňuje všechny vrstvy společenského života. Pokud jste se setkali s korupčním jednáním nebo třeba „jen“ s netransparentním jednáním státní správy či samosprávy, ať už ze strany politiků nebo úředníků, můžete nám to napsat prostřednictvím tohoto formuláře. My se Vaším podnětem budeme zabývat a dáme Vám zpětnou vazbu.