nášLiberec

Search

Nové lavičky – podezřelý nákup i necitlivé umístění

Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky a otazníky.

Vedení města nakoupilo pro Liberec 20 nových laviček, jeden kus vyšel městskou kasu na 18 148 Kč včetně DPH ( 14 990 bez DPH za kus) a poslední půl roku se instalují v ulicích města. Městu je dodala společnost Streetpark, s.r.o.

Zajímavý je ale způsob nákupu. Lavičky nebyly najednou, ale během ani ne jednoho měsíce ve dvou nákupech, a to po deseti kusech, pokaždé za identickou cenu 149 990 Kč bez DPH. Důvod takového nákupu je prostý a leží ve směrnici pro zadávání veřejných zakázek, která na libereckém magistrátu platí.

Při nákupu do 150 000 Kč může totiž každý odbor nakupovat přímo, bez jakéhokoliv poptávkového či přímo výběrového řízení. Pokud se tedy nákup laviček rozloží během jednoho měsíce na dva, kdy každý vyjde na částku jen o deset korun nižší, než je zmíněná hranice, může se zboží od firmy nakoupit rovnou a bez porovnávání nabídek od ostatních, případných uchazečů.

Vedení města ale v takovém obcházení vlastních směrnic problém nevidí. „Lavičky byly zakoupeny dle standardních pravidel,“ zní odpověď mluvčího magistrátu Tomáše Tesaře.

K některým umístěním nových laviček mají výhrady například ti, kteří upozorňují, že mohou být problém pro nevidomé občany

Lavičky byly nakoupeny koncem roku, ale dlouho se nevědělo, kde mají vlastně stát. Několik měsíců ležely skladem, než se zjara začaly objevovat v ulicích města. Část magistrátních úředníků ale například kritizovala, že jsou údajně rozmisťovány chaoticky, bez ohledu na další, například dopravní a další regulativy či pravidla.

Nicméně i toto oficiální stanovisko radnice popírá s tím, že je vše v pořádku. „V tuto chvíli jsou umístěny všechny ve veřejném prostoru,“ dodal pro Náš Liberec mluvčí Tomáš Tesař.

Jenomže to tak není úplně pravda. Poněkud necitlivé umisťování laviček například v památkové zóně u historických objektů vadí památkářům. Lavičky byly totiž například „natvrdo“ přišroubovány k historické dlažbě.

Část laviček je dle památkářů necitlivě upevněna do historické dlažby a obkladů

„U divadla jsou lavičky přišroubovány k historické velkoformátové dlažbě, což je dle našeho názoru špatně a došlo k narušení desek. Dotaz jsem vznesl na Kancelář architektury města a bylo mi řečeno, že již k tomuto upevnění mobiliáře nebude na cenných místech jako je divadlo, přistupováno. V případě klasické dlažby to není takový problém, lze využít spár,“ uvedl na dotaz naší redakce Jaroslav Zeman z Národního památkového ústavu.

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,
O výstavbě náplavky u Nisy mluví v Liberci politická reprezentace již od roku roku 2010. Před pěti lety byl vypracován projekt a do letošního