nášLiberec

Search

Stavební firma Brex je v insolvenci. Pro kraj i Liberec to znamená problémy

Stavební společnost Brex byla dlouhé roky významným hráčem v regionu. Dostávala poměrně velké procento zakázek a její vlastníci měli blízko k politikům, zejména k hejtmanu Martinu Půtovi a jeho Starostům. Dnes kvůli jejímu konci stojí v Libereckém kraji zakázky za stovky milionů korun a neví se, co bude dál.

Celkem sedm silničních a dvě investiční akce má podle smluv dokončit firma Brex. Ta však podala v úterý 21. května návrh na insolvenci. Liberecký kraj bude podle rozestavěnosti jednotlivých projektů volit rozdílné přístupy k jednotlivým zakázkám. Jeho cílem je, aby nebyl ohrožen žádný termín dokončení.

„Je to pro nás významná komplikace. U zakázek, kde jsme těsně před dokončením, jako je například Centrum odborného vzdělávání v Turnově, děláme všechno proto, aby firma Brex projekty dokončila. U zakázek, u kterých je evidentní, že je firma není schopna dokončit, hledáme možnosti, jak smlouvy ukončit, a vybereme nové dodavatele na zbývající část stavebních prací,“ uvedl hejtman Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

Brex měl v Liberci například provádět pro Liberecký kraj kontroverzní rekonstrukci Lidových sadů za zhruba 280 milionů korun, několik mostů v kraji, ale také například COV LK zdravotnicko-sociální – SZŠ Turnov, p. o., které je naštěstí z velké části již hotovo.

„Nyní intenzivně komunikujeme s firmou. Pevně věříme, že stavební práce dokončí. Pokud k tomu nedojde, budeme muset vybrat nového dodavatele na zbývající část prací. Naším hlavním cílem je, aby se v novém školním roce mohli žáci učit v moderně vybaveném Centru odborného vzdělávání,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky z Pirátů.

V Liberci je firma Brex účastna zdejší velké stavební akce – rekonstrukce harcovské přehrady. Firma je subdodavatelem liberecké přehrady, úplné zastavení prací ale kvůli jejím problémům podle mluvčí Povodí Labe nehrozí.

Brex měla v minulosti i úzké vazby na místní politiky. Jeden z jejich jednatelů Roman Lenner byl jedním z hlavních poradců současného hejtmana Martina Půty a působil v Ekonomické radě Libereckého kraje, kterou Půta zřídil.

Další firma spojená s Romanem Lennerem – IBR Constulting, s.r.o. dokonce přispěla Půtovým STAN/Starostům pro Liberecký kraj částkou 200 tisíc korun a byla tak největším předvolebním sponzorem Starostů před krajskými volbami v roce 2012.

Subscribe
Upozornit na
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V areálu bývalých Libereckých výstavních trhů (LVT) již deset let funguje Technické muzeum Liberec. Nyní zde má ale vzniknout výstavba bytových domů a lidé
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují