nášLiberec

Search

Liberec koupí zámek. A za dobrou cenu

Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl stát důstojným majetkem města. Zasloužil se o to náměstek Adam Lenert z ANO.

O koupi libereckého zámku usiloval zhruba před devíti lety tehdejší náměstek primátora a lídr Změny pro Liberec Jan Korytář. Ten měl v plánu původní sídlo Redernů a později Clam-Gallasů opravit, udělat z něj důstojné i reprezentativní prostory, ale například i pro veřejnost otevřít zámecký park.

Narazil ale u svého koaličního partnera z ANO i tehdy opozičních STAN/Starostů pro Liberecký kraj, byť například dnešní primátor Jaroslav Zámečník ze Starostů si uměl v prostorách zámku představit například provoz hazardu. Což ovšem zvažoval i Jan Korytář. Cena zámku byla tehdy stanovena na zhruba 95 milionů korun.

O nákupu zámku se mělo rozhodnout i v referendu v roce 2018, které ale bylo neplatné pro malou účast. Liberecké referendum provázely dokonce silné emoce. Bojůvky složené z krajně pravicových Svobodných, kteří tehdy neúspěšně kandidovali po boku bývalého primátora Tibora Batthyányho, který byl předtím vyhozen z ANO, napadaly brigádníky, kteří voliče informovali o probíhajícím referendu.

Po nástupu Starostů na libereckou radnici možnost zámku několikrát v médiích zmínil i primátor Jaroslav Zámečník nebo hejtman Martin Půta. Nicméně zůstalo jen u slov a mediálních proklamací, a to dlouhé roky. Nakonec se s vlastníkem dohodl náměstek primátora za ANO Adam Lenert. A podle informací naší redakce za cenu nečekaně příznivou.

Nicméně oficiálně k ceně radnice zatím mluvit nechce. „Po dlouhém jednání se nám podařilo se dohodnout s vlastníkem zámku na kupní ceně a podmínkách prodeje celého zámku,“ okomentoval Adam Lenert dohodu z minulého týdne. „Nabídka je o dvacet procent nižší než je odhadovaná cena nemovitosti. Kupní cenu zatím nechceme zveřejňovat, čekáme na oficiální nabídku. Půjde ale o desítky milionů,“ dodal s tím, že poté o koupi bude rozhodovat červnové zastupitelstvo.

Zámek je dnes využíván de facto pouze pro potřeby festivalu Anifilm, který v Liberci nedávno skončil. Podle Adama Lenerta by zde ale mohli najít nové prostory úředníci, kteří dnes musí pracovat v pronajatých prostorách S tower nebo například žáci základní umělecké školy.

Liberecký zámek, který nyní chce město koupit, je významnou místní památkou, která je ale veřejnosti dlouho uzavřena. Jeho historie sahá do první poloviny 16. století, kdy někdejší měšťanskou usedlost nechali přestavit na správcovský dvůr  majitelé tehdejšího panství i poddaného města Reichenbergu, Biberštejnové.

Usedlost na renesanční zámek nechali přestavět o padesát let později jejich nástupci Redernové, konkrétně Kryštof a Melchior. V 1604 nechala Kateřina z Redernu přistavět k zámku honosnou kapli, věž se zvonicí a nové křídlo. Jediná kaple pak přežila ničivý požár z roku 1615.

O klasicistní přestavbu zámku se v druhé polovině 18. století postaral rod Clam-Gallasů, významné úpravy v duchu romantismu se dočkal ještě v 19. století. Od roku 1933 byl zámek ve státních rukou a sídlila zde (s výjimkou doby nacistické okupace) správa lesů. Od padesátých let 20. století využívala liberecký zámek zdejší univerzita a v letech osmdesátých zde československá firma Skloexport umístila jedno z nejhonosnějších sbírek skla na světě.

Po vytunelování Skloexportu se i liberecký zámek ocitl v konkurzním řízení. Současný majitel jej koupil v roce 2006 za 65 milionů korun.


Subscribe
Upozornit na
32 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,