nášLiberec

Search

Měsíc po razii: hejtman a SPD vyhrožují státnímu zástupci, primátor pomlouvá a manipuluje

Před měsícem libereckou politickou scénou otřásl nebývale velký policejní zásah. Po počátečním šoku přišly od zdejších politiků různé reakce, ale i nevybíravé a nepodložené útoky. Směrem k policii a státnímu zastupitelství, ale i vůči médiím, v první řadě vůči našemu webu.

Náš Liberec jako první a posléze nejvíce do hloubky informoval a informuje o policejním zásahu a obviněních, která, dle elitních detektivů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), dokazují rozsáhlou korupci v Liberci.

A to jak na radnici pod primátorem Jaroslavem Zámečníkem (STAN/Starostové pro Liberecký kraj), ale, jak informoval Náš Liberec, policie se opět zajímá i o aktivity hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (STAN/Starostové pro Liberecký kraj), u kterého udělala domovní prohlídku, kterou se hejtman snažil zatajit.

Martin Půta zaujal vůči aktivitám policistů svůj již tradiční postoj. Obvinil státního zástupce a protikorupční policii z politické objednávky, kampaně a z toho, že se jej snaží, jakožto politika, zlikvidovat. „S kauzou Liberec, ani s žádnou její medializovanou větví, nemám nic společného. Proto snahu moji osobu s ní propojit považuji za další pokus mě politicky zlikvidovat. A zároveň poškodit mě a hnutí Starostové pro Liberecký kraj před krajskými volbami,“ uvedl hejtman Půta se ve svém vyjádření, které vydal po zveřejnění informací, že se policejní zásah týkal i jeho a které přinesl Náš Liberec.

Hejtman také nepodloženě a křivě obvinil Náš Liberec a policii z úniku z nelegálního informací. „Až tenhle příběh skončí, budu žádat prošetření, jak vznikl obsah Příkazu k domovní prohlídce, jehož prosté zveřejnění by stačilo k likvidaci každého politika. Zároveň budu žádat prošetření, jak se informace z Příkazu dostaly, v rozporu se zákonem, k Jaroslavu Tauchmanovi ze serveru Náš Liberec,“ uvedl hejtman.

Připomeňme, že to není poprvé, kdy Martin Půta útočí na média a na náš web. Stejně nepravdivá byla jeho obvinění již v jeho první kauze, kde je obžalován a hrozí mu pět let za mřížemi, že pomáhal Metrostavu s tunelováním evropských dotací. Metrostav navíc uplácení Půty již přiznal.

Již po svém obvinění v roce 2014 hejtman rovněž silnými slovy, která přímo útočí na základy demokratického státu, obviňoval policii a státního zástupce z politického spiknutí proti němu, ale za téměř deset let to nebyl schopen podložit ani náznakem jakéhokoliv důkazu.

Hejtmanova silná slova na adresu státního zastupitelství a detektivů NCOZ (ale i médií) se nelíbila hnutí ANO, které je na kraji vůči němu v opozici. „Pan hejtman mluví o mediálním lynči a vadí mu úniky ze spisů do médií? Zajímavé, že až teď, když se týkají právě jeho osoby. V případech, které se týkaly jiných, mu nevadily. Takže v téhle souvislosti mi hejtmanovo veřejné napadení práce Policie ČR a státního zastupitelství přijde trochu za hranou,“ uvedla Jana Pastuchová z ANO.

Naopak spojence našel Martin Půta a jeho Starostové v liberecké SPD Tomia Okamury. Vůči SPD uplatňuje STAN/Starostové pro Liberecký kraj stejnou politiku jak na krajské, tak na liberecké úrovni. Starostové SPD ponechají několik placených míst ve výborech, komisích a veřejných společnostech a mají tak krotkou a hlavně loajální opozici.

Liberecká SPD, která je na zdejší radnici ve formální opozici, se dokonce rozhodla k zajímavému právnímu kroku. Chystá se žalovat státní zastupitelství kvůli údajnému (a nepravdivému) úniku informací do médií. Zejména směrem k našem webu.

Našemu Liberci to potvrdil zastupitel Milan Šír, někdejší náměstek primátora Jiřího Kittnera (ODS) za tehdy ČSSD. „ANO, chystáme k tomu zasedání a zvažujeme podat trestní oznámení na státního zástupce, protože se nám nelíbí, že máte nějak moc informací,“ potvrdil Milan Šír, který je zároveň členem orgánů městské společnosti Sportovní areál Ještěd, na dotaz naší redakce.

Zajímavou strategii zaujal primátor města Jaroslav Zámečník. Jak informoval Náš Liberec, ustál pokus o odvolání, když jej podrželi nejen vlastní Starostové, ale i ODS, hnutí ANO i SPD. I on později vznesl vůči našemu webu nepodložená a falešná obvinění.

Během jedné diskuze na sociálních sítích, poté, co zde bylo zmíněno, že radnice pod jeho vedením zadala nestandardní zakázku pro dnes obviněného podnikatel Josefa Nadrchala na supervizi nad stavbou Centra aktivního života, tedy rekonstrukcí Liebiegova paláce, za 1 161 000 Kč, která byla navíc přidělena „z ruky“, bez výběrového řízení, primátor napsal:

„Doufám, že existují o všem záznamy. A doufám i že i odposlechy. Pan Nadrchal není můj přítel a ani žádná stavební firma…Snažíte se mě jen účelově s panem Nadrchalem propojit, ale já to nejsem, kdo mu zadával zakázky…. Ale Vy pane Tauchmane někoho kryjete a brzy to vyjde na povrch,“ obvinil Náš Liberec primátor Jaroslav Zámečník.

Primátora jsme opakovaně vyzývali, aby svá lživá tvrzení podložil a dokázal. Nebo se omluvil. Nikdy neodpověděl.

Jaroslav Zámečník rovněž neodpověděl na dotaz ohledně jeho vyjádření, které zaznělo v pořadu Reportéři ČT. Zde tvrdil, že čelil snahám o manipulaci veřejných zakázek ze strany svého již bývalého náměstka za ODS Petra Židka.

Nicméně opak je pravdou. Byl to právě primátor Zámečník, který Židkovi aktivně pomáhal prosadit například kontroverzní směnu velkých městských pozemků na Kunratické, kde dnes Syner staví byty nebo například prodej pozemku firmě z Kypru s utajovanými vlastníky v okolí Masarykovy ulice, která je spojena s manažery Syneru, v listopadu 2022.

Poté, co Náš Liberec přinesl informace o tom, kdo za firmou z Kypru stojí a o jak potenciálně nevýhodný prodej pro město se může jednat, protestovala proti prodeji nejen opozice, ale například i koaliční Piráti. Primátor Zámečník ale spornou privatizaci hájil. „„Já jsem měl nějaké nejasnosti a na radě jsem byl ten, který nehlasoval, ale tyto pochybnosti mi byly vysvětleny a dnes budu hlasovat pro schválení,“ uvedl tehdy Jaroslav Zámečník.

Subscribe
Upozornit na
29 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,