nášLiberec

Search

Divadlo vede soudní spor se svým dlouholetým šéfdirigentem

V zákulisí libereckého Divadla F.X. Šaldy probíhá spor mezi vedením a jeho, dnes již bývalým, šéfdirigentem Martinem Doubravským. Ten se s divadlem soudí kvůli zrušení jeho pozice a následnému propuštění. Soud dal zatím za pravdu Doubravskému.

V lednu tohoto roku padl u Okresního soudu v Liberci rozsudek ve sporu mezi Martinem Doubravským a vedením libereckého divadla. Soud označil výpověď Doubravského pro nadbytečnost, kterou obdržel od vedení divadla v roce 2022, jako neplatnou a podle soudu dokonce divadlo předstíralo organizační změny, aby se svého dirigenta zbavilo.

V rozsudku soudu se uvádí: „Z organizační změny pak fakticky nevyplývá jejich ‚efektivnost‘ kdy v rámci zrušení pozice žalobce a vytvořeních ‚nových‘ pracovních pozic došlo k navýšení úvazků o 0,5, tedy zřejmého navýšení finančních nákladů. To vše i s ohledem na skutečnost, že pracovní náplň pozice hudební ředitel byla žalovanou vytvořena až ke dni 14. 6. 2023, kdy jiná skutečnost nebyla žalovanou, která je vázána břemenem tvrzení a dokazování, prokázána, a kdy soud shledal faktickou shodu v pracovních náplních pozice dirigent-šéfdirigent zastávané žalobcem, a nové pozice hudební ředitel. Dle názoru soudu tedy došlo pouze k faktickému přejmenování výše uvedených pracovních pozic-funkcí s následným zrušením jedné pozice a z toho vyplývající nadbytečnosti žalobce, tedy k předstírané organizační změně, nikoli k organizační změně odpovídající ustanovení § 52 písm. c) zákoníku práce a ustálené soudní judikatuře.“

Spory mezi Martinem Doubravským a vedením divadla se datují již do roku 2020, kdy byla ještě ředitelkou tehdejší zastupitelka za STAN/Starosty pro Liberecký kraj a dnešní poslankyně tohoto hnutí Jarmila Levko. Martin Doubravský to tvrdí v textu, který rozeslal médiím.

„Celý tento případ má svůj počátek v roce 2020, kdy mi tehdejší ředitelka divadla, Ing. Jarmila Levko k mému překvapení v souvislosti s mým odvoláním z funkce šéfa opery předložila k podpisu dodatek smlouvy s větou, že budu i nadále vykonávat práci dirigenta a šéfdirigenta. V květnu 2022 mi na schůzce paní MgA. Linda Keprtová sdělila, že se o tom bavila s právníkem, a že je možnost funkci šéfdirigenta přejmenovat a zrušit tím mé místo, což by nerada a chtěla, abych se funkce šéfdirigenta vzdal. Přání, abych i nadále dirigoval, vyjádřila i na následné umělecké radě orchestru. Obou těchto schůzek se účastnil i budoucí šéf opery pan Karol Kevický, který se k tématu vůbec nevyjádřil a naopak mi telefonicky poté přiznal, že o formě sdělení neměl tušení a že ani neví, koho si paní Keprtová vybrala jako šéfdirigenta. O to větší překvapení bylo, když si ve své svědecké výpovědi u soudu pan Kevický vzpomněl, že požadavek změny šéfdirigenta byl jeho podmínkou, aby nastoupil do funkce šéfa opery,“ uvádí k věci Martin Doubravský.

„Rozhodně nezpochybňuji právo šéfa opery obsadit šéfdirigentský post dle svého uvážení. Jen bych očekával, že mi takový úmysl v květnu 2022 budoucí šéf opery sdělí osobně, a že bude se mnou korektně jednat o tom, za jakých podmínek jsem ochoten změnit obsah dodatku smlouvy, který mi v roce 2020 nabídla k podpisu tehdejší ředitelka. Namísto z mé strany očekávaného, korektního jednání zvolila tehdy budoucí ředitelka Linda Keprtová komunikaci formou nátlaku a výhružek silovým postupem, který nakonec použila k ukončení mého pracovního poměru,“ dodává dnes propuštěný dirigent.

Soud v Liberci dal sice za pravdu Doubravskému, který se dokonce obrátil i na Radu města Liberce s návrhem smírného řešení, ale vedení Divadla F.X.Šaldy se i tak rozhodlo odvolat k vyšší soudní instanci. Jelikož tak jde o stále živý soudní spor, nechce jej ředitelka libereckého divadla Linda Keprtová komentovat.

„Rozsudek Okresního soudu v Liberci je nepravomocný, v tuto chvíli tedy nelze vyvozovat žádné závěry. Divadlo F.X. Šaldy oficiální informaci o mimosoudním vyrovnání neobdrželo – informace proběhla pouze v médiích, nedokážu se k ní tedy relevantně vyjádřit,“ uvedla na dotaz naší redakce ředitelka libereckého divadla.

Ředitelka Linda Keprtová také odmítá tvrzení a interpretaci sporu ze strany Martina Doubravského. „Text, který pan Martin Doubravský cituje, ať již z rozsudku, či cituje konkrétně mě, ředitelku DFXŠ, je zcela účelově vytržený z kontextu,“ dodala.

Stejně tak se k aktuálnímu sporu nechce vyjadřovat ani náměstek pro kulturu Ivan Langr (STAN/Starostové pro Liberecký kraj), pod kterého liberecká divadla spadají. „Jde o živý soudní spor v pracovněprávní oblasti. Bez komentáře,“ odpověděl na dotaz náměstek primátora Langr.

V případě, že by i vyšší instance uznaly rozsudek libereckého okresního soudu, nejen, že by byla výpověď Martinu Doubravskému neplatná, ale divadlo by mu muselo také doplatit mzdy od data, kdy by mu byl pracovní poměr zrušen.

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali