nášLiberec

Search

Rekonstrukce URANu se opět prodraží. Může za to další „překvapení“

Rekonstrukce bývalé budovy URANu na Třídě 1. máje bude zase o něco dražší. Před několika dny to oznámil primátor Jaroslav Zámečník. Náš Liberec již v minulosti několikrát upozornil na řadu podivností kolem této veřejné zakázky. Nyní za další zdražení může špatný stav elektroinstalace, který neobjevil původní projekt.

Rekonstrukce úřednické budovy Uran v Liberci potrvá o čtvrt roku déle a bude minimálně o šest milionů korun dražší. Cena za opravu tak překročí 142 milionů korun a práce potrvají do září. Původně se přitom hovořilo o částce kolem 80 milionů. Ještě v roce 2022 se počítalo s částkou kolem 100 milionů.

Liberecký primátor Jaroslav Zámečník (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) navíc oznámil, že zřejmě ale nepůjde o konečnou cenu ani termín. Za prodražení může, dle Jaroslava Zámečníka, špatný stav elektroinstalace, na který se přišlo až nyní a ne během tvorby projektové dokumentace.

„Původní vysoutěžená cena byla 136 milionů korun, ale nyní jsme odhalili ještě nějaké další potřebné práce, zejména rekonstrukci elektroinstalace, která je dožila. Takže jsme nyní schválili další dodatek zvýšení o šest milionů korun na 142 milionů korun a prodloužení stavby tím pádem o tři měsíce,“ uvedl pro ČTK primátor.

Zámečník zároveň nastínil další zdražení. Podle něj budou ještě zvažovat, zda do stavby nezahrnou i kompletní rekonstrukci výtahů a sociálních zařízení, která také nejsou v dobrém stavu. To by cenu zvýšilo o dalších zhruba 12 milionů a dobu stavby prodloužilo až do konce listopadu a celá zakázka by se dostala na dvojnásobek své původní odhadované ceny.

„Překvapení“ v podobě staré izolace u 55 let staré budovy, se jejíž výměnou nebo aspoň řádnou kontrolou nepočítala projektová dokumentace, není jediná zvláštnost, kterou veřejnou zakázku, která štěpí i aktuální vládnoucí koalici STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ANO, ODS a Pirátů, provází.

Jak upozornil Náš Liberec, celý průběh veřejné zakázky, která měla být hotova již před pěti lety, budil pochybnosti. V soutěži liberecké radnice na rekonstrukci Uranu byl nakonec jediným uchazečem Metrostav a.s. Výběrové řízení, jak již dříve popsal Náš Liberec, provázela řada nestandardních okolností. Například manažerem projektu byl bývalý kontroverzní úředník, jehož jméno zaznívá u další kauzy Metrostavu, která se týká předražené zakázky na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci.

Dále původní vítěz tendru, pražská společnost Trigema, za podivných okolností ze soutěže odstoupil. Náš Liberec také přinesl zprávu o tom, že azbest, který měl rekonstrukci Uranu v přípravném řízení prodražovat, se ve stavbě, na základě výsledků kontrol, de facto nenachází.

Další miliony v souvislosti s Uranem zaplatí město Liberec i společnosti SYNER Group, od které si za nemalé peníze pronajímá dočasné prostory pro úředníky v budově S Tower v dolním centru. Liberecký radní pro sport Petr Židek z ODS například dlouhou dobu usilovně lobboval za to, aby si město od Syneru naddimenzovanou budovu, ze které kvůli ne zrovna levnému nájmu odešel i Úřad práce, koupilo.

Tím zmíněný výčet nákladů na rekonstrukci URANu ale nekončí. Dalších 8 milionů korun ročně dá město Liberec na úrocích bance, od které si na rekonstrukci půjčil 100 milionů korun.

Subscribe
Upozornit na
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali