nášLiberec

Search

Kapacity zařízení pro lidi bez domova v Liberci jsou dlouhodobě nedostatečné

Denní centrum pro lidi bez domova NADĚJE v Liberci vzhledem k současným mrazům otevírá i v noci. Reagovali jsme tak na naplněnou kapacitu noclehárny a potřebu se ve velkých mrazech postarat o lidi bez domova.  

Jak vyplývá z názvu, není Nízkoprahové denní centrum vybavené k účelu nocování. Cílem tedy je poskytnout možnost přečkat nepříznivý čas v teple za improvizovaných podmínek. Lidem bez domova je k dispozici teplý čaj, případně polévka. Je možné využít také sprchy.  

Kapacita zařízení určených pro lidi bez domova je dlouhodobě v Liberci nedostatečná. Noclehárna pro lidi bez domova v Liberci, má k dispozici 32 lůžek. Plně zaplněná je již od léta. Plné jsou také Azylové domy organizace Speramus. 

„V některých městech se otvírají zimní noclehárny, ale město Liberec otevřít další zařízení pro lidi bez domova zatím odmítá“ říká Pavel Matějka vedoucí Nízkoprahového denního centra Naděje. 

Někteří lidé denní centrum v noci bez domova nevyhledají, protože se bojí zanechat bez dozoru místa (stany, nouzové přístřešky apd.), kde dlouhodobě bydlí. 

V roce 2023 Nízkoprahové denní centrum NADĚJE pomáhalo okolo 300 unikátním osobám. Každý den zařízení celoročně navštěvuje 20 až 40 lidí bez domova.  

Mimořádný noční provoz: 20:00 až 7.00 hod.  

Mimořádná opatření budou případně prodloužena podle aktuálního počasí a momentální kapacity Nocleháren v Liberci a Jablonci nad Nisou 

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Společnost STEM/MARK, a. s., provede pro město sociologický průzkum za účelem ověření a rozšíření dat v rámci Místní agendy 21. V průzkumu město osloví
Na kandidátce hnutí Starostové pro Liberecký kraj pro podzimní krajské volby dostávají kromě zkušených a úspěšných politiků a starostů velký prostor také nové tváře.
Zachovat kulturní dědictví, pečovat o památky ve vlastnictví Biskupství litoměřického a jeho farností a také prezentovat jejich obnovy veřejnosti. To jsou hlavní cíle memoranda, které
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody bude i v letošním roce pokračovat v ambiciózním projektu výsadeb druhově a věkově rozmanitých lesů na Liberecku. Projekt