nášLiberec

Search

Hejtman Půta měl od kontroverzního europoslance šifrovaný telefon, který používali aktéři kauzy Dozimetr

Sotva hejtman Libereckého kraje ohlásil, že bude svůj post obhajovat i pro čtvrté volební období, vyšla najevo zajímavá skutečnost. Používal totiž telefon s aplikací CryptoCult, umožňující zabezpečovanou komunikaci, stejný jako údajná zločinecká skupina kolem Michala Redla v kauze Dozimetr. Poskytl mu jej Stanislav Polčák, se kterým se Půta radil ohledně miliardové zakázky na výstavbu obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku.

Hejtmanu Půtovi telefon přinesl jeho spolustraník ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj, europoslanec Stanislav Polčák, který má na kontě několik kontroverzních kauz a který byl jedním z klíčových spojenců zlínského podnikatele Michala Redla, který je hlavním obviněným v korupční kauze Dozimetr. Informaci jako první přinesl Deník N.

„Ano, kolega Stanislav Polčák mi nabízel kryptovaný telefon na podzim roku 2021, kdy jsme v rámci hnutí řešili, že naše vnitrostranická komunikace utíká ven,“ potvrdil Deníku N Půta.

Liberecký hejtman podle svých slov za telefon neplatil, neboť jej přijal jen na zkoušku. Na dotaz, jak často telefon používal, odvětil, že téměř vůbec. „Použil jsem ho jen v momentě, kdy jsem na zkoušku telefonoval s Polčákem. Poté už jsem telefon nepoužil,“ popsal hejtman s tím, že telefon europoslanci zase odevzdal. „V únoru jsem mu telefon vrátil, protože jsem ho nepoužíval a usoudil jsem, že jako dostatečná ochrana mi postačuje Signal nebo jiné platformy, které obsahuje můj běžný telefon,“ dodal pro Deník N.

Jenomže se nejedná o jediné styky s kontroverzním europoslancem, který má dlouhé prsty nejen mezi podnikateli, ale i do zásvětí českých veřejných zakázek. Náš Liberec například již v únoru tohoto roku přinesl informaci, že se Martin Půta potkal se Stanislavem Polčákem ve věci plánované obří solární elektrárny v Ralsku. Ta má být největší v republice a její realizace vyjde na několik miliard korun.

Hejtman Martin Půta svou schůzku vysvětluje tím, že s europoslancem konzultoval otázku elektrárny v Ralsku kvůli evropské legislativě. „Hejtman Martin Půta s europoslancem Stanislavem Polčákem tehdy řešil záležitosti týkající se energetiky. Konkrétně evropskou legislativu a její transpozici do českého komunitního práva a zákon o komunitní energetice. Ten stále není v podmínkách České republiky vyřešen. Europoslanec Stanislav Polčák je mimo jiné členem Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin v Bruselu,“ uvedla pro Náš Liberec vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů na Libereckém kraji Andrea Fulková.

Stanislav Polčák je některými lidmi nazírán jako poměrně temná osoba české politiky, která zároveň stojí za vznikem hnutí STAN (které se později sloučilo s Půtovými Starosty pro Liberecký kraj), ale i za vlivem lidí jako obviněný Michal Redl mezi Starosty.

Polčák byl také tím, kdo mezi svými kolegy rozdával šifrované telefony, které používal i Michal Redl a jeho organizovaná skupina, z níž se již někteří přiznali k trestné činnosti a spolupracují s policií. Stejný telefon používal například i ministr vnitra za STAN Vít Rakušan.

Ministr vnitra Vít Rakušan webu iDnes.cz potvrdil, že měl šifrovaný telefon s aplikací CryptoCult také k dispozici. „O nic takového jsem nežádal. Stanislav Polčák mi přinesl telefon se speciální aplikací proto, že jsme po volbách do Poslanecké sněmovny měli dost významné indicie, že naše komunikace je odposlouchávaná. A v době, kdy jsme jednali o podobě vlády, jsme nepotřebovali, aby detaily těch jednání znala neblaze proslulá bezpečnostní divize Agrofertu. Tohle měl být jeden ze způsobů, jak komunikaci vyjednávacího týmu lépe zabezpečit,“ sdělil webu Rakušan s tím, že za telefon neplatil.

Deník N vyjmenovává politiky, kterým Michal Redl volal. Je mezi nimi například i bývalý předseda STAN Petr Gazdík, kterého styky s Redlem a následné lhaní připravily o ministerské křeslo, ale například právě i Stanislav Polčák.

Redl mu volal přes kryptovaný telefon, který údajně získal od Pavla Němce, exministra spravedlnosti za Nečasovy vlády v roce 2013. „On (Pavel Němec, pozn. red.) volával Staňovi, Gazdíkovi a mně. Nikdo to nebral, protože ze začátku to neuměl nikdo používat,“ popsal Redl na jednom z odposlechů s tím, že to pak Němcovi zvedl. „A říká: Michale, tak co je toto za skupinu ta vaše parta, tady je ústavní krize, padá vláda a vy kurva neberete telefon,“ dodal Redl.

Šifrovací systém zajišťuje společnost CircleTech, kterou podle obchodního rejstříku spoluvlastní firma Hightech investiční. Kdo konkrétně za ní stojí, není jasné, protože akciová společnost má 20 kusů listinných akcií na jméno.

S uniklou komunikací má problém ale i hejtman Martin Půta. Právě odposlechy mezi ním a manažery a lobbisty Metrostavu jsou klíčovými důkazy v jeho vlastní korupční kauze, která se týká tunelování evropských dotací v Liberci, kde se rovněž již někteří obžalovaní k trestné činnosti přiznali. Půta měl, dle státního zástupce, za úplatu zneužívat ve prospěch Metrostavu svých funkcí, aby pomohl stavební firmě k vyplacení dotací na projekt rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény, které byly ohroženo.

Subscribe
Upozornit na
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali