nášLiberec

Search

V Mladé Boleslavi otevřeli parkovací dům. Větší a třikrát levnější než v Liberci

Včera vedení města Mladá Boleslav otevíralo u zdejšího stadionu nový parkovací dům. Pro Liberečany se nabízí zajímavé srovnání. Ten v Boleslavi je třikrát levnější a nabízí i téměř třikrát více míst, než ten, který vyrůstá u krajského úřadu v Liberci.

Nový parkovací dům P+R (park and ride), který byl postaven mezi městskou sportovní halou a hlavním vstupem na městský stadion, má kapacitu 318 míst, která zahrnují parkovací místa pro osobní automobily, motocykly i potřebný počet míst pro imobilní občany. Jsou zde k dispozici i dobíjecí stanice pro šest elektromobilů.

Celkové náklady na stavbu čítají zhruba 120 milionů korun. Stavba je spolufinancována z prostředků EU, přičemž předpokládaná výše dotace je téměř 76,5 mil. Kč. Do budoucna se počítá s rozšířením parkovacího domu o další podlaží a druhou věž. Jedno parkovací místo tak vychází na 377 tisíc korun.

V sousedství nového parkovacího domu navíc bude vybudováno chráněné pozemní parkoviště s kapacitou dalších zhruba 60 míst. Pokud by se do toho započítala i tato parkovací místa, pak jedno stání vyjde na 317 tisíc korun.

V 50 kilometrů vzdálené Mladé Boleslavi se staví parkovací domy tradičně zhruba třikrát levněji než v Liberci

Nabízí se přímo srovnání s parkovacím domem v Liberci, který pro své úředníky staví Liberecký kraj. Zhotovitelem je dceřinka Metrostavu, který má kvůli korupci zákaz se podílet na veřejných stavbách, společnost Metrostav DIZ. Cena libereckého parkovacího domu je 233 milionů korun a vzniknout má 244 parkovacích stání. Jedno místo pro automobil tak vychází na 955 tisíc korun.

Zajímavý je i vývoj ceny projektu. V roce 2017 přijal kraj usnesení, které na projekt „PARKOVACÍ DŮM, LÁVKA A KULTIVACE OKOLÍ SÍDLA LIBERECKÉHO KRAJE“ počítalo s částkou 67 milionů korun. Na jaře 2020 to bylo dle oficiálního vyjádření hejtmana Martina Půty (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) 127 milionů. V únoru 2021 hejtmanův náměstek Zbyněk Miklík z Pirátů řekl na tiskové konferenci, že konečná cena bude 178 milionů. Na jaře 2021 hejtman Půta a jeho náměstek oznámili, že stavba přijde na necelých 206 milionů. Dnes je to 233 milionů.

Jak upozornil Náš Liberec, v přímém sousedství zamýšleného parkovacího domu přitom stojí dva další parkovací domy, které jsou často poloprázdné a oba by požadovanou kapacitu parkovacích míst zvládly.

Náš Liberec také přinesl informaci, že podobné stavby se jinde staví výrazně levněji. Například rovněž v Mladé Boleslavi otevřeli na podzim 2020 parkovací dům, který u zdejší nemocnice postavil Středočeský kraj. V přepočtu na parkovací místo vyšel 3x levněji než zamýšlený parkhaus u krajského úřadu v Liberci. 

Pochybnosti vzbuzuje i způsob, jakým chce kraj na parkovací dům získat dotaci z fondů EU. Náš Liberec jako první upozornil na to, že na přání hejtmana město Liberec posunulo tramvajovou zastávku Rybníček v dolním centru krajského města, aby kraj vůbec mohl na dotaci dosáhnout.

Subscribe
Upozornit na
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali