nášLiberec

Search

Zelený zastupitel pomohl městu vydělat 1,5 milionu korun

Zasedání libereckého zastupitelstva jsou někdy kritizována, že jsou zdlouhavá a uhádaná. Jenomže, jak se ukazuje, kritická práce zastupitelů má smysl. Aktuálně například město, díky pozorné práci opozičního zastupitele, vydělalo 1,5 milionu korun navíc.

Od ledna minulého roku má město Liberec vydané tzv. „Zásady pro spolupráci s investory na rozvoji veřejné infrastruktury statutárního města Liberec“. Tento dokument stanoví jasné podmínky, jak mají stavebníci a developeři přispívat na rozvoj infrastruktury, související s jejich výstavbou – ať už jde o chodníky, parky či navyšování kapacit školek a škol.

V září 2022 byl tento dokument použit pro smlouvu s developerem bytového domu Residence Horská v libereckých Ruprechticích. Jenomže vedení města udělalo loni, při použití těchto vlastních zásad, chybu. A upozornil na ni opoziční zastupitel za Zelené/Liberec otevřený lidem Jindřich Felcman.

Ve smlouvě byla chyba. Umístění stavby bylo chybně ohodnoceno, byla použita snížená taxa 500 Kč na m2 hrubé podlažní plochy stavby. Správně měla být ale zvolena taxa 800 Kč/m2. Na výboru jsem na to upozornil, materiál tak byl stažen,“ vysvětlil Jindřich Felcman.

Jak upozornil Náš Liberec i při svém rozboru materiálů do zastupitelstva, tento týden je na programu jednání zastupitelstva opravená smlouva. Výpočet příspěvku je opraven, namísto 2,7 mil. Kč je navýšen na 4,2 mil. Kč. Město tedy do rozpočtu získá zhruba 1,5 milionu korun navíc.

„Vzhledem k tomu, že za výkon funkce zastupitele je stanovená odměna 3.300 Kč měsíčně hrubého, mám tak na 40 let předplaceno,“ dodává s nadsázkou Felcman.

Navíc se nejedná o první Felcmanův příspěvek, kdy upozornil na zbytečné plýtvání penězi nebo naopak na to, že město nezíská víc, než by mohlo. Zastupitel Felcman na jaře 2020 přesvědčil zastupitelstvo, že kontroverzní směna pozemků na Tržním náměstí, „Papíráku“ a Kunratické mezi Libercem a společností Syner Group je i ve své předkládané formě pro město nevýhodná.

Felcmanovy argumenty, ale i dalších opozičních zastupitelů, byly tak silné, že koalice Starostů, ANO a ODS raději bod stáhla a radnice musela vytvořit pracovní skupinu a udělat nový posudek. Ten skutečně město objednalo a výsledkem bylo ponížení částky, která se Syneru doplácela. Liberec tehdy ušetřil zhruba 3 miliony korun.

Subscribe
Upozornit na
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali