nášLiberec

Search

Ušetří Technická univerzita díky zastropování cen? A jak to vidí studenti?

V souvislosti se zdražováním energií se do problémů dostala mimo jiné i Technická univerzita v Liberci. Ještě do nedávna bylo nejisté, do jaké míry to ovlivní výuku a zda nebude z ekonomických důvodů výhodnější opět přistoupit k distanční výuce. Studenti tedy vstupovali do nového semestru nejisti a obávali se, že se brzy budou znovu učit z domova. Od tohoto scénáře se ale nakonec naštěstí upustilo a rektor Miroslav Brzezina společně s vedením přišel na jiné alternativy, které by TULce měly ušetřit. Může zastropování cen energií Technické univerzitě pomoci? Nebo se bude pouze oddalovat nevyhnutelné?

Začátkem semestru poslal rektor všem studentům i zaměstnancům e-mail, ve kterém shrnul veškeré změny, které se odehrají v následujícím akademickém roce. Stěžejní změnou je zkrácení výuky. Zkouškové období v zimním semestru začíná za normálních okolností zhruba v polovině ledna, ale v novém režimu bude výuka ukončena již před Vánocemi. Zkouškové období se protáhne na celý leden i únor, protože právě tyto dva měsíce univerzita nejvíce protopí. Více než třetina roční spotřeby se obvykle protopí právě v těchto měsících. Zkouškové období bude probíhat pouze ve dvou budovách, G a H. Ostatní univerzitní budovy a jiné prostory se budou pouze temperovat.

„Určitě je skvělé, že se vedení univerzity snaží vymýšlet různé alternativy místo toho, aby ihned znovu vyhlásilo distanční výuku. Nic ale není jisté a ta hrozba výuky z domova stále trvá a domnívám se, že ještě nějakou dobu trvat bude. Jsme kvůli tomu nejistí, ale doufáme, že se to opakovat nebude. Je nutné také brát v potaz, že je podzim, období, ve kterém zpravidla spousta lidí onemocní. Mimo jiné je ve hře stále koronavirus. A studenti, kteří teď onemocní, přijdou třeba o dva týdny už tak zkrácené výuky. V praxi to znamená, že za kratší dobu budou muset zvládnout víc látky. Do výuky také zasahují různá vyhlášená volna a státní svátky, takže času bude skutečně málo. Myslím, že pro spoustu z nás to bude velmi náročné,“ komentuje situaci studentka Nikola Coufalová z fakulty přírodovědně – humanistické a pedagogické.

Zároveň se bude již potřetí zvyšovat kolejné. Dosud je cena za lůžko 120 Kč/noc, upravené ceny vejdou v platnost začátkem roku 2023. Rektor vyzývá studenty ubytované na kolejích, aby s energiemi hospodařili šetrně a snažili se zbytečně neplýtvat. Na kolejích je téměř 3000 studentů a je potřeba, aby to každý vzal v potaz a přispěl svou trochou do mlýna.

„Zdražování kolejného je samozřejmě znát na měsíčních nákladech. Budu se muset uskromnit v jiných výdajích, zejména proto, že během akademického roku nechodím na brigády. Zároveň si ale myslím, že ačkoliv se cena kolejného zvedá, je to stále mnohem lepší než bydlet v bytě a platit nájem i energie. Co se týká zkrácené výuky, domnívám se, že se vyučující snaží rozsah výuky přizpůsobit délce semestru. V předchozích letech mi vyhovovalo učit se až do půlky ledna a mít pak měsíc zkouškové období. Měli jsme tak možnost si v klidu rozvrhnout povinnosti a zároveň si o Vánocích užít klidu. Tento rok to bude trochu jiné, ale věřím, že se s tím popereme. To, že se zkouškové období bude konat jen ve dvou budovách, naprosto chápu, ušetří se díky tomu hodně peněz a mně osobně je jedno, kde budu zkoušky plnit,“ dodává studentka Veronika Žočková.

Ačkoliv není situace se zvyšováním cen energií jednoduchá, zastropování by v tomto případě mělo dle mluvčího univerzity Radka Pirkla pomoci. Dle předběžných kalkulací univerzita počítala s tím, že za elektřinu zaplatí zhruba 60 milionů korun, ale díky cenovému stropu to bude o 10 milionů méně. Vyhlídky na příští rok byly před zastropováním daleko horší. Očekávalo se, že výdaje vzrostou na 218 milionů korun, nicméně nejnovější odhady předpokládají zhruba 90 milionů korun. I tak je to ale oproti letošnímu roku nárůst o 80 %.

Za těchto podmínek se předpokládá, že provoz univerzity by neměl být nijak ohrožen a nebude se muset znovu přecházet na distanční výuku, která nesvědčí ani studentům, ani vyučujícím.  

Subscribe
Upozornit na
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali