nášLiberec

Search

Jan Korytář: Půta manipuloval Radou ROP Severovýchod ve prospěch Metrostavu

Tento týden se u soudu v Liberci čtou výpovědi svědků, které již zazněly u prvního slyšení. Včera zazněla výpověď svědka Jana Korytáře, který přímo mluvil o tom, že projekt byl od začátku podezřelý a zmanipulovaný. Dnes na jeho slova u soudu reagoval hejtman Martin Půta, který je v kauze obžalovaný.

Bývalý politik Jan Korytář si ve své výpovědi moc servítky nebral. „Neumím si představit, že byl jiný důvod, proč chtít, aby Metrostavu bylo vyplaceno 20 milionů předem, než že část z této sumy měla jít na úplatky pro některé politiky a úředníky. Tehdy totiž již reálně hrozilo, že dotace bude zastavena, což se také nakonec stalo,“ uvedl ve výpovědi někdejší liberecký politik Jan Korytář (Změna pro Liberec), který byl v letech 2013-2014 členem Regionální rady ROP Severovýchod a který se zasadil o přijetí přísnějších kritérií u projektu rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény.

„Nemůžu zavírat oči nad tím, že veřejné zakázky financované z dotací jsou často předem rozebrané velkými stavebními firmami a účelově předražené, jsem přesvědčen, že je to i případ kostela sv. Máří Magdalény,“ uvedl již při prvním líčení u soudu Jan Korytář. Korytářovi dále vadilo, že žadatel o dotaci, tedy společnost GEPO, záměrně ukrývá svou skutečnou majetkovou strukturu, a není tak zřejmé, komu peníze ve finále jdou. I na tuto skutečnost náš web upozorňoval jako první již před lety.

„Hejtman radou ROP Severovýchod manipuloval,“ uvedl dále ve své výpovědi Korytář. „Tvrdil například, že pokud nebude schváleno průběžné financování projektu kostela sv. Máří Magdalény, budou ohroženy dotace pro celý Liberec, což byl samozřejmě nesmysl. Ten projekt byl po policejním zásahu z dotačního programu vyloučen a peníze pro ostatní projekty v Liberci to nijak neohrozilo,“ pokračoval Korytář.

Na Korytářovu výpověď dnes u soudu reagoval hejtman Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj), který byl dnes jediným z osobně přítomných obžalovaných u soudu. V jeho reakci byla znát osobní animozita, kterou ke Korytářovi chová.

„Jan Korytář použil ve své výpovědi velice často slovo manipulace. Chci říct, že je to asi nejtypičtější výraz pro jeho politické angažmá,“ tvrdil dnes u soudu Martin Půta. „Chtěl bych poukázat na rozpor v jeho výpovědích v přípravném řízení, kdy tvrdil, že chce projekt zastavit, a naopak jeho pozdější tvrzení, kdy říkal, že je v obecném zájmu, aby projekt pokračoval,“ reagoval na Korytářovo svědectví Půta.

„Také se ohradit proti tvrzení pana Korytáře, že projekt kostela Máří Magdalény nebyl potřeba, aby byla splněna dotační kritéria celého programu ROP Severovýchod. Projekt sice realizován nebyl, ale záchranu brownfieldu, potřebnou jako kritérium v programu, nahradila výstavba Hospice sv. Zdislavy v Liberci,“ tvrdil dnes u soudu obžalovaný hejtman.

Nicméně Korytářovým slovům odpovídají i policejní odposlechy, které jsme na našem webu zveřejnili i v minulosti. Na nich lobbisté z Metrostavu otevřeně hovoří o tom, že na žádost Martina Půty má na regionální radě vystoupit tehdejší primátorka Liberce Martina Rosenbergová a potvrdit jeho tvrzení o tom, jak je projekt Centra geotermální energie v kostele sv. Máří Magdalény pro Liberec klíčový.

Půta v odposleších figuruje jako aktivní postava, která se snaží podezřelý projekt rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény maximálně prosadit, a pomoci tím nikoliv zájmům Evropské unie, ROP Severovýchod, Libereckého kraje či Liberce, ale právě společnosti Metrostav. Ta samotnou stavbu dokonce předfinancovala. Podle policií zajištěných důkazů se mělo jednat rovněž o schválně navýšené náklady u stavby, které se pak měly rozdělit mezi obviněné.

Podle policií zachycených rozhovorů manažerů Metrostavu Jaroslava Stuchlíka i Jana Petráně měl dát Půta jasný pokyn, aby na jednání ROP Severovýchod jela sama primátorka Liberce Martina Rosenbergová, která by zde ostatní hejtmany (Královéhradeckého a Pardubického kraje) přesvědčila, jak je nutné kontroverzní projekt rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény podpořit, jinak že se ohrozí i další dotace.

Jan Petráň své kolegy informoval o tomto jednání i požadavku Martina Půty: „… posrali se oba hejtmani, jediný, co mu zbývalo, že oni totiž měli schůzku k některým projektům předtím, než je ta veřejná část, tak říkal, že považuje za úspěch, že se to nezařízlo úplně, jak by se o tom hlasovalo, tak by to bylo v kytkách, a jedním z těch bojových úkolů je, a to právě musíš vyřídit ty s tou tvoji lady, aby tam neposlala Šampóna, čímž je Lukáš Martin, tak to je v prdeli.“

Dále měl Martin Půta na schůzce uvést, že nejdůležitější je právě jednání hejtmanů před zasedáním výboru, kterého se proto musí zúčastnit primátorka, když o samotném zasedání výboru mu měl Martin Půta sdělit: „… to už je jenom pro vytírání očí a tam musí zaznít, že to chtěj, potvrdit tohodle Vereščáka, a ne, aby tam poslali nějakýho kreténa, kterej tam bude koktat, protože takhle, jak on si to pamatuje, musí ona říct, že IPRM jde celý do prdele, když by todle nebylo, že je to klíčovej projekt rozpracovanej a tak, a Vašák už je připravenej, nebo bude připravenej nebo už údajně je připravenej, že to povede tím směrem, že za předpokladu splnění té podmínky, že se to prostě odkývne.“

Přísnější kritéria pro projekt kostela sv. Máří Magdalény prosazoval i samotný vedoucí celého ROP Severovýchod Zdeněk Vašák z Hradce Králové, který potvrdil Korytářova slova, že projekt byl nahlížen jako vysoce rizikový. „Pro mě osobně bylo nepřijatelné po odsouzení jednatele společnosti GEPO z korupce, aby byly peníze vyplaceny předem, to jsem říkal i tehdejšímu předsedovi ROP Severovýchod panu Půtovi,“ uvedl u soudu Vašák. Zároveň ale popřel, že by na něj Půta vyvíjel nějaký přímý nátlak.

Minulý týden v Liberci padly první rozsudky v celé kauze. Obžalovaný bývalý politik liberecké ODS Jiří Zeronik doznal, že za úplatek 6 milionů korun zmanipuloval celé výběrové řízení ve shodě s Metrostavem a v jeho prospěch. Další obžalovaný, stavební podnikatel a subdodavatel Metrostavu Libor Turský zase přiznal, že pro Metrostav vystavoval fiktivní faktury, které měly navýšit cenu díla. Oba odešli od soudu s podmínkami a peněžitými tresty.

Subscribe
Upozornit na
36 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali