nášLiberec

Search

Liberecký kraj schválil převod zoo a botanické, hejtman neovládl své chování a nemluvil pravdu

Zastupitelé Libereckého kraje schválili kontroverzní převod liberecké zoologické a botanické zahrady z města Liberce do majetku kraje. Před tímto krokem na zasedání přišli varovat i liberečtí opoziční zastupitelé a nadšeni z něj nebyla ani část ANO, na což hejtman reagoval emotivním a nevhodným chováním.

Liberecký kraj by měl od začátku nadcházejícího roku převzít od města zoologickou a botanickou zahradu, na oplátku Liberci daruje domovy seniorů na Františkově a ve Vratislavicích nad Nisou, o které se již nechce starat.

V Liberci tento plán neprošel, protože jak informoval Náš Liberec, ne všichni zastupitelé za ANO ze zdejší liberecké koalice Starostů, ANO a ODS jsou tím nadšeni. Oproti tomu zástupci libereckých Starostů poslušně plní hejtmanovu vůli, byť o takto zásadním kroku před třemi roky ve svém volebním programu neměli ani slovo. Pro převod je i liberecká a krajská ODS.

Hejtmana a jeho Starosty tradičně, a to i v kontroverzních krocích, podporují bez kritiky i liberečtí Piráti. „Jsme připraveni zajistit nejen provoz obou organizací, ale i jejich další rozvoj,“ řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík za Piráty.

Před směnou, respektive darováním zoo a botanické zahrady Libereckému kraji, ale varovala například krajská zastupitelka za ANO a starostka České Lípy Jitka Volfová. Podle ní se velice brzo může stát, že Liberec bude těchto kroků litovat. „Je to velice krátkozraké rozhodnutí, dnes máme vedení, které to podporuje, ale v budoucnu tomu tak být nemusí. Myslím si, že účelová dotace by byla vhodnější. Tak jako kraj podporuje třeba divadlo, tak podobný typ podpory by mohl jít do zoologické zahrady,“ uvedla Volfová.

Spolupráci Libereckého kraje a města Liberec naopak vyzdvihoval primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj), který se jako host dostavil na zastupitelstvo. Ve svém dlouhém a nikým nepřerušovaném příspěvku připomínal, že kraj a město před pěti lety směnily Dům dětí a mládeže Větrník a Dětské centrum Sluníčko a že je přesvědčen, že spolupráce bude fungovat i v případě zoo a botanické zahrady.

Zcela jiný přístup zvolil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) ke dvěma jiným hostům – libereckým opozičním zastupitelům Jaromíru Baxovi (LOL-Liberec otevřený občanům) a Josefu Šedlbauerovi (Změna pro Liberec), kteří naopak před směnou varovali. Uváděli i příklady nedobré spolupráce kraje a města, například, když primátor odevzdal projekt nového autobusového nádraží, na které byla i sehnána dotace, hejtmanovi, který jej ale nezvládl a Liberec o dotaci přišel.

Hejtman Půta reagoval podrážděně a Šedlbauerovi dokonce vypnul mikrofon, aniž ho nechal dokončit větu s tím, že mu již uplynuly tři minuty, které jsou určené pro příspěvek. Dále se Půta pustil (podporován Pirátem Miklíkem) do obhajoby kroků kraje, kvůli kterým Liberec o chystané autobusové nádraží přišel. Důvodem prý byl špatně připravený projekt od jejich předchůdců.

Jenomže hejtman nemluvil pravdu. Sám projekt přebíral na začátku roku 2019. V srpnu 2019 pak představoval jím vylepšenou verzi nového terminálu s větším parkovacím domem. Ještě v říjnu téhož roku ujišťoval občany, že nový terminál s parkovacím domem bude. Až když bylo jasné, že dotace propadne, začal mluvit o tom, že za vše mohou jeho předchůdci, a oficiálně kraj přiznal, že nové autobusové nádraží nebude, až na sklonku roku 2020. Stát mělo podle plánů v roce 2023, cena stavby byla plánována na cca 190 milionů korun a dotace na něj měla činit zhruba 160 milionů korun z fondů EU.

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali