nášLiberec

Search

Týden pod Ještědem: covid/necovid, v Liberci vše při starém

Je to rok, co žijeme jinak než, než jsme žili. Koronavirus nás zasáhl všechny, některé přímo, ale všechny nepřímo a všem ovlivnil životy. Jak ze začátku vypadalo, že českou společnost nová hrozba stmelí, ještě více ji rozhádal a vynesl na povrch často to nejšpinavější z ní samé.

Když se v Liberci i v okolní zemi před rokem zavíraly hospody, fitka, kluby a další zařízení, vládl mezi lidmi strach z neznámého. Když se zjistilo, že stát i kraje vůči hrozbě v té době již dlouhé týdny devastující ne příliš vzdálený sever Itálie, ostudně zaspaly, všichni šili roušky a tleskali zdravotníkům. Ve vzduchu bylo cítit to, čím se v Čechách již 30 let straší jako něčím levičáckým a potencionálně nebezpečným – solidaritu a vzájemnost.

Jak je to po roce? Skupinky šílenců se perou s policajty, na sociálních sítích je konspiračních nesmyslů více než kdy jindy, společnost je nervózní, místy až agresivní. Aktuálně se hádají konspirátoři, co za vším vidí Sorose s těmi, kteří by se aspoň rádi cítili disidenty a tvrdí všem, že ruskou vakcínu přivezou na tancích. Blbí a blbější v českém vydání.

Situace je nezdravá, ale to neznamená, že se česká společnost zbavila svých tradičnějších nešvarů. Naopak – na krizi vydělala spousta vykuků, i v Libereckém kraji nám policie prošetřuje hejtmana, který na konci jara a výjimečného stavu na poslední chvíli protlačil nákup roušek, které pak byly za pár dní všude za polovinu.

V Liberci také všechno při starém. Aktuálně jsme se dozvěděli, jednou díky rozhodnutí soudu, jednou ministerstva, že má město zase o další problém postaráno a že veřejná kasa je o pěkných pár milionů chudší. V režii tradičně místní stavební společnost na S., která si privatizovala radnici a udělala z ní svou filiálku.

Jednou prý zapomněli číst a nedošlo jim, že dceřiná firma holdingu, který se jindy sám chlubí miliardovými obraty, opravdu není malá či střední společnost. Soud ale tohle (hrané?) prosťáčkovství posvětil, a tak Syner Group nemusí vracet deset milionů, které získala z dotace. Vzpomeňme si na to, až ti samá budou křičet na Babiše kvůli jeho Čapáku…

Ještě větší průšvih Liberec sklízí za to, že nechal ten samý holding dělat si, co chtěl v průmyslové zóně v Růžodole, kterou si přeměnili na průmyslovo-obchodní a dopravní problém, lépe řečeno každodenní kolaps byl na světě.

Zóna se má rozšiřovat, a jak se do ní bude jezdit, je ve hvězdách. Zřejmě ale přes Františkov, který už dnes dopravním přetížením trpí. Představa, že po Švermově bude jezdit ještě více aut, kamionů a náklaďáků, je absolutně šílená a bude zajímavé sledovat, jak se s tím vším radnice vyrovná.

Ty, co ale na růžodolské průmyslové zóně, jejímu zpatlanému dopravnímu napojení a hlavně servilnímu přístupu města, vydělali stovky milionů, to ale netrápí. Ať se postará město. Jejich spánek ve vilových čtvrtích nic rušit nebude. Na rozdíl od lidí na Františkově.

Takže covid/necovid, v Liberci vše při starém.

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou