nášLiberec

Search

Postřehy ze zastupitelstva: se zahrádkami šláplo vedení města dost vedle

Vedení města Liberce sice, po krajském vzoru, vynakládá nemalé prostředky na vlastní PR a prezentaci svých kroků, když ale ty vedou špatným směrem, je to dost k ničemu. Ukázalo se to i včera během jednání zastupitelstva, kam přišli argumentačně vybavení zahrádkáři říct, co si o současné politice města vůči nim myslí.

Zastupitele čekalo vystoupení hned několika zahrádkářů, kteří si tedy servítky moc nebrali. Asi nejvýstižněji mluvil předseda zahrádkářské organizace, Pavel Mraček. Celkem bez skrupulí řekl, co si myslí nemalá část lidí, kteří ve Winterově mají zahrádky, ale i  liberecká opozice.

Tedy: že dost možná více než o povodně jde o jednu velkou zakázku za víc než 100 milionů, která se dá v místě pomocí dotací vyrobit. Přitom je opravdu na pořadu dne ptát se, zda takové peníze není lepší investovat lépe a hlavně chytřeji na delším úseku řeky Nisy.

To, že zahrádkáři nehájí jen svoje partikulární zájmy, ale že za nimi stojí i veřejnost, doložil jejich předseda peticí, kterou během pár dní podepsalo 600 lidí. Za tak krátkou dobu a v dnešním čase covidovém? Klobouk dolů.

Na druhou stranu, náměstku Šolcovi, který je tváří sporu zahrádkářů a města a pod jehož resort protipovodňová opatření spadají, není co závidět. Při vší – i oprávněné – kritice jeho počínání, byl by to zejména on, na koho by se ukazovalo, kdyby, nedej bože, nějaká velká povodeň přišla.

Tak jako tak, pro město to je jasný signál, že musí změnit komunikaci a že se o tom, že lidem mají být jejich zahrádky zrušeny, nesmí dozvídat z televize a placených reportáží. Včerejší vystoupení zahrádkářů zabralo a věc se bude řešit i příště a se všemi relevantními podklady.

Dlouho se řešil územní plán. Ten má na starosti primátor a rád by ho letos dotáhl ke schválení. A možná se to Starostům při jejich síle v zastupitelstvu povede. Druhá věc je, zda z toho budou mít radost lidé, kteří bydlí okolo průmyslových areálů a kteří třeba do budoucna počítali s tím, že se zde rozvine více městské zástavby.

Primátor Jaroslav Zámečník (SLK) je kritizován opozicí, že na poslední chvíli zavádí do územního plánu razantní zásahy, které jdou až moc na ruku investorům a vlastníkům fabrik. Takový primátor tu už jeden byl, ten před Zámečníkem, který si z územního plánu snažil udělat vlastní byznys a nikomu a ničemu to nepomohlo.

Nicméně, ať se opozice snaží sebevíc, je jich tak málo, že na nic nedosáhnou. U územního plánu je ale zajímavá jiná věc. Tou jsou de facto žádné nebo jen velmi omezené pravomoci, které má nad ním nový městský architekt. Přitom kdo jiný by do něj měl „kecat“ než právě městský architekt. Je prostě vidět, že byznys, který kolem územního plánu vždycky byl, je a bude, má prostě prioritu.

Kino Varšava dostalo dotaci 600 tisíc. Proti byla tradičně ODS, která se jindy může přetrhnout, když místní nebo přespolní kmotři a kmotříčci vydělávají málo a chtějí si polepšit z městské kasy, ale tentokrát to nebylo platné nic zase jí.

Dotace pro Varšavu je v pořádku, ale je to takové…takové liberecké. Je to jen almužna na provoz a aby se tam mohlo topit. Město přitom tento prvorepublikový skvost nechává chátrat dál a oproti svým předchůdcům nemá vizi ani plán, jak nejstarší liberecký biograf zachránit. Je to pro celý Liberec obrovská škoda a obrovská ostuda.

V závěru jednání vystoupil zastupitel Petr Židek z ODS, kterému jeho koaliční partneři, trošku nefér a hodně jízlivě, za zády říkají „Pošťák“. To pro jeho ochotu tlumočit zájmy místního podnikatelského syndikátu, který svírá město po čtvrt století.

Nyní tlumočil rozhořčení Syneru, kterému se nelíbilo, co o něm napsal zastupitel Změny Josef Šedlbauer ve svém článku. Dobře, pokud se Šedlbauer dopustil nepřesnosti, nechť se omluví. Ale když jeden zastupitel hraje roli poslíčka firmy, která nemá, jak konstatoval i soud, zrovna nejlepší jméno a pověst, působí to dost nedůstojně. Pro něj samotného i pro celý Liberec a jeho občany.

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web