nášLiberec

Search

V kauze podvodných restitucí pro kmotry ODS padly vysoké tresty. Pro úředníky

Soud v Praze dnes rozhodl v největším tuzemském restitučním skandálu, kde figurují političtí podnikatelé Roman Janouše a Tomáš Hrdlička, ale i majitel libereckého Syneru Petr Syrovátko a další lidé z této firmy. Padly vysoké tresty. Nikoliv ale pro kmotry z ODS, ale pro úředníky, kteří pozemky vydali.

Pražský soud dnes vynesl první rozsudky v kauze, která stát připravila o stovky milionů. Skupina podnikavců napojených na ODS skupovala restituční nároky, za které, dle státního žalobce pro stát nevýhodně, žádaly jiný majetek. Obžaloby česká republika tak přišla o majetek v hodnotě 1,4 miliardy.

Od soudu s trestem ovšem odešli bývalí státní úředníci, kteří pozemky vydali. Konkrétně Eva Benešová a Petr Chmelík, bývalí ředitelé pozemkového úřadu, který restituce vyřizoval. A pak právník úřadu Jan Horák. Ten dostal trest nejvyšší – 7 let za mřížemi. O rok méně má podle soudu ve vězení strávit Eva Benešová a Petr Chmelík dostal za svou roli v kauze roční podmínku. Rozsudek zatím není pravomocný. Na dnešní vynesení rozsudku jako první upozornili Seznam Zprávy.

Příběh, který Náš Liberec a CNI popsaly již před pěti lety, začíná u prvorepublikového pražského velkostatkáře Julia Bečváře a jeho rodiny. Té byl po Únoru 1948 vyvlastněn její rozsáhlý nemovitý majetek v okolí tehdejší Prahy a na těchto pozemcích byla později vybudována sídliště.

Příběh pak má pokračování za současného režimu, kdy političtí podnikatelé jako tzv. pražští kmotři Roman Janoušek a Tomáš Hrdlička spolu s majitelem liberecké společnosti Syner Petrem Syrovátkem (na obrázku) a jeho bratrancem a bývalým politikem liberecké ODS Jaroslavem Mejstříkem založili firmu Bečvářova a.s., která skupovala restituční nároky po dědicích zmíněného velkostatkáře a náhradou žádala po státu kompenzace.

Tato skupina kolem politických podnikatelů Janouška, Hrdličky a Syrovátka vyplatila restituentům několik desítek milionů korun, sama si ale na restitučních nárocích přišla k majetku zhruba 1,4 miliardy ze státního rozpočtu. Janoušek, Hrdlička ani Syrovátko ovšem na lavici obžalovaných neusedli, ale figurovali zde jako svědci.

Restituenti sice měli na restituci po velkostatku nárok, avšak jenom na část – po jednom z bezdětných velkostatkářových potomků dědili pomocí závěti. Právník úřadu je  v rozhodnutích označil za velkostatkářovy příbuzné, což rázem měnilo situaci: v tu chvíli se stali restituenty i po dalším velkostatkářově synovi. Byť s ním pokrevně neměli nic společného. Restituční nárok tím o několik stovek milionů, zhruba o celou třetinu nabobtnal.  Podle obžalovaných úředníků ale šlo jen o chybu.

Jak upozornil již v minulosti Náš Liberec, role libereckých podnikatelů z prostředí zdejší ODS byla pro celý projekt Bečvářovy a.s. zcela zásadní. Ve firmě nejenže figurovali známí politici/podnikatelé jako Syrovátko a Mejstřík, ale i další lidé navázaní na zdejší stavební společnost Syner.

S libereckým Synerem, jenž je známý především z případu tzv. „karlovarské losovačky“ je spojen i další z tehdejších držitelů akcií Bečvářova – Vítězslav Štumpf, právník a předseda dozorčí rady tehdejší mateřské společnosti S group holding, dnes Syner group. V dceřiných společnostech firmy Bečvářova pro změnu figuroval bývalý ředitel pro zahraniční záležitosti Syner group Igor Horník. Rozhodující postavou byl ale evidentně majitel Petr Syrovátko.

Ještě důležitější pro celý podezřelý projekt byla provázanost liberecké ODS na pozemkový úřad. Jak popsal Náš Liberec již před několika lety, v době, kdy se Pozemkový fond podezřelým restitučním procesem zabýval, působil na pozici ředitele tohoto úřadu Radim Zika, bývalý radní Libereckého kraje a neúspěšný kandidát na post libereckého hejtmana za ODS.

Jaroslava Mejstříka z firmy  Bečvářova a.s. pojí se Zikou nejen mateřská strana ODS, za kterou byli společně v roce 2000 zvoleni do libereckého zastupitelstva, ale jsou to také dobří známí. Podle informací Našeho Liberce Mejstříkova firma Europ sídlila ve stejné liberecké vile, ze které z Liberce úřadoval také Zika coby tehdejší šéf fondu.

A byl to právě Zika, kdo například v roce 2011 vydal (podle zápisu z jednání dozorčí rady) pokyn k mimosoudnímu jednání s restituenty po velkostatkáři Bečvářovi. Tímto krokem by se vyhnuli dlouhým soudním sporům a byly by jim požadované pozemky přiřknuty. Návrh nakonec neprošel.

Podezřelé restituce kolem Bečvářova statku ale měly dozvuky i v našem regionu. Jak na jaře upozornil Náš Liberec ve spolupráci s Reportéry ČT, lidé z prostředí Syneru, ODS a rodiny Petra Syrovátka se podobným způsobem dostávaly k nemalým pozemkům i na území sousedního Jablonce nad Nisou.

Subscribe
Upozornit na
29 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj se pustil do kontroverzní rekonstrukce PKO v Lidových sadech. Projekt za téměř 280 milionů korun nepočítal původně s rekonstrukcí střechy, která byla
Před několika dny obletěla liberecký mediální svět zpráva, že Liberec dá 2,4 milionu korun za nové vytvoření designové studie pro novou lanovku na Ještěd.
Revitalizaci parku u Severočeského muzea slibuje vedení kraje občanům nejméně šest let. Ukazují se pěkné obrázky, ale aktuálně dává Liberecký kraj ruce pryč i
Přesně před šestapadesáti lety vstoupila na území Československa vojska Varšavské smlouvy, aby zastavila vlastní československou cestu k demokratičtější a spravedlivější společnosti.
Korupce je závažným celospolečenským problémem, který zasahuje a ovlivňuje všechny vrstvy společenského života. Pokud jste se setkali s korupčním jednáním nebo třeba „jen“ s netransparentním jednáním státní správy či samosprávy, ať už ze strany politiků nebo úředníků, můžete nám to napsat prostřednictvím tohoto formuláře. My se Vaším podnětem budeme zabývat a dáme Vám zpětnou vazbu.