nášLiberec

Search

Na oslavách 17. listopadu v Liberci nechyběl ani „první český kmotr“

Oslavy 17. listopadu v Liberci vyvolaly vášně. Opozice se vůči nim kriticky postavila, vedení radnice je pojalo velkolepě a ideologicky jednostranně. Na oslavách nechyběl ani bývalý poslanec a ministr za ODS Petr Čermák, který proslul korupčními skandály. Plný seznam pozvaných hostí radnice tají.

Oslavy revoluce 1989 probíhaly v Liberci pod taktovkou firmy lidí z místní ODS a stály zhruba 600 tisíc korun, byť přesné vyúčtování vedení města nechce poskytnout. Oslavy probíhaly v předvečer 17. listopadu v slavnostním sále liberecké radnice,  na náměstí, kde byl odhalen schod s citátem od Václava Havla a v neděli skončily vzpomínkovým večerem v Divadle F. X. Šaldy.

Je zajímavé, že oslavy svobody a demokracie provází mlžení radnice, co se týče pozvaných hostí. Na žádost o jejich seznam nejprve vedení města odpovědělo, že se jedná o neveřejnou informaci, která bude možná k mání po skončení akce.

Ani po víkendu, kdy slavnosti Sametové revoluce skončily, odpověď nedorazila. O takto triviální informace je prý nutné zažádat skrze zákon o svobodném přístupu k informacím. Nicméně naší redakci se podařilo zjistit některá jména účastníků oslav, která možná měla zůstat utajena.

Jedním z nich je i Petr Čermák (na fotografii z doby dělení Československa ve světlém saku, za Václavem Klausem), bývalý člen Občanského fóra v Liberci, pozdější poslanec a ministr vnitra za ODS, který se již v 90. letech proslavil takovými korupčními skandály, že musel být upozaděn. Na přímý dotaz, zda bývalý ministr Čermák byl mezi pozvanými, již zástupci radnice museli odpovědět.

„Ano, Petr Čermák byl pozván a zúčastnil se sobotního slavnostního aktu v obřadní síni i nedělního programu v  DFXŠ.,“ uvedla na dotaz mluvčí radnice Jana Kodymová s tím, že je potřeba si podat žádost skrze Zákon o svobodném přístupu k informacím č. 106/ 1999 Sb.

Jméno Petra Čermáka zejména mladší generaci pravděpodobně nic neřekne, ale v 90. letech byl výraznou postavou tuzemské a ještě i federální politiky. Čermák byl poslancem federálního shromáždění, od roku 1992 výkonným místopředsedou ODS a druhým mužem ve straně za Václavem Klausem. Stal se i federálním ministrem vnitra.

Jenomže byl také tím, pro kterého média pro jeho aféry a podezřelé styky do podnikatelské sféry použila označení „kmotr“ či „boss“. Známé se staly jeho styky s Petrem Machem, později odsouzeným bossem pražské fotbalové Sparty, který rovněž ODS financoval. Čermákovo jméno figurovala v korupční kauze bratří Helbigů, za podvody odsouzených zástupců automobilky Mercedes-Benz v České republice, kteří si kupovali místní politiky skrze luxusní vozy.

Čermák se ale nestal jen jedním ze symbolů korupčního potenciálu nového polistopadového režimu, ale zároveň ho média kritizovala za jeho papalášství a arogance moci nové generace sametových politiků. Veřejnost v 90. letech například pobouřil  jeho let policejním vrtulníkem do Bulharska na sportovní utkání nebo výlety do zahraničí s placenými společnicemi. Čermák je spojován, podobně jako další účastník oslav a jeho spolustraník, Přemysl Sobotka i s budováním klientelistického prostředí v Liberci a provázanosti místní ODS na zdejší stavební lobby v čele s firmou Syner.

foto:lidovky.cz

Subscribe
Upozornit na
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali