nášLiberec

Search

Na bývalého radního Šotolu je vydán zatykač. Vyhýbá se soudu

Někdejšího bývalého radního města Liberce a předsedu představenstva hledá policie. Soud v Jablonci nad Nisou vydal příkaz k jeho zatčení, protože se vyhýbá procesu, kde je obžalován z podvodu.

Dnes, tj. ve čtvrtek 14 března, mělo u okresního soudu v Jablonci nad Nisou začít líčení s Romanem Šotolou, někdejším radním města Liberce za ČSSD (byl radním v letech 2011-2014 v koaliční vládě ČSSD, Starostů pro Liberecký kraj, USZ a VV) a předsedou Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Obžalován je z podvodu.

Jenomže Šotola se k soudu již po několikáté nedostavil. V minulosti se na poslední chvíli vymlouval například na nemoc, dovolenou se synem nebo údajné psychické problémy, aby byl den poté libereckými novináři zachycen v jednom z místních barů. Tentokrát se dokonce soudu Šotolu nepodařilo již vůbec kontaktovat a soudkyni došla trpělivost. Vydala příkaz  k jeho zatčení.

„Obžalovaný Roman Šotola se opakovaně nedostavil k soudu a převzetí korespondence se mu nepodařilo doručit, soud proto vydal příkaz k jeho okamžitému zadržení,“ uvedl ve svém prohlášení okresní soud v Jablonci nad Nisou.

Státní zástupkyně klade Šotolovi za vinu, že ze dvou lidí vylákal částku 370 tisíc korun, při čemž lhal, že je schopen ji splatit, o což se ani v jednom z případů nepokoušel. Za trestný čin podvodu mu tak hrozí pět let vězení.

Roman Šotola ale dluží částky daleko větší, které jdou řádově do milionů korun. Jsou po něm vymáhány v občansko – právních sporech, z nichž některé již prohrál a dnes má na krku řadu exekucí. Již na podzim loňského roku soud v Liberci přikázal například Šotolovi, že má podnikateli P.H. zaplatit částku 279 tisíc korun s úrokem 8%. Důvodem je, že Roma Šotola od ledna 2015 do prosince 2017 užíval jeho byt, aniž by ani jednou zaplatil nájem 9 tisíc korun, na kterém se oba dohodli.

Loni na jaře začal Šotola na sociálních sítích šířit zprávu o tom, že se mu kdosi chystá zabít syna a ukazoval nepřímo na své věřitele. Jeho historka ale má závažné trhliny – například v tom, že opakovaně tvrdil, že se údajným výhrůžkám jeho synovi věnuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který ovšem již dva roky neexistuje.

Subscribe
Upozornit na
30 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj se pustil do kontroverzní rekonstrukce PKO v Lidových sadech. Projekt za téměř 280 milionů korun nepočítal původně s rekonstrukcí střechy, která byla
Před několika dny obletěla liberecký mediální svět zpráva, že Liberec dá 2,4 milionu korun za nové vytvoření designové studie pro novou lanovku na Ještěd.
Revitalizaci parku u Severočeského muzea slibuje vedení kraje občanům nejméně šest let. Ukazují se pěkné obrázky, ale aktuálně dává Liberecký kraj ruce pryč i
Přesně před šestapadesáti lety vstoupila na území Československa vojska Varšavské smlouvy, aby zastavila vlastní československou cestu k demokratičtější a spravedlivější společnosti.
Korupce je závažným celospolečenským problémem, který zasahuje a ovlivňuje všechny vrstvy společenského života. Pokud jste se setkali s korupčním jednáním nebo třeba „jen“ s netransparentním jednáním státní správy či samosprávy, ať už ze strany politiků nebo úředníků, můžete nám to napsat prostřednictvím tohoto formuláře. My se Vaším podnětem budeme zabývat a dáme Vám zpětnou vazbu.