nášLiberec

Search

V lecčem podivná kandidátská debata v liberecké knihovně

Debaty v knihovně se neúčastnili zástupci Změny pro Liberec. Jan Korytář měl ve stejný termín již několik měsíců dopředu naplánované veřejné fórum s občany v Lidových sadech. Nevím,jak si vysvětlit, že pořadatelé odmítli zástupce za Jana Korytáře, například profesor Josef Šedlbauer by se úlohy,myslím, zhostil se ctí.

Když ale přihlédnu k tomu, že mezi pořadateli debaty, kteří jsou členové liberecké TOP 09, která kandiduje se Starosty, možná to začíná být jasnější. Třeba to tak není, ale nedát prostor nejsilnější straně v libereckém zastupitelstvu, mi přijde docela jako rána pod pás. Ale k samotné debatě.

Debata měla dvě části, v té první pokládal otázky lídrům politických stran moderátor, ve druhé části byl krátký prostor na otázky občanů.  Po té, co se lídři představili, začala debata o hlavních volebních prioritách jednotlivých stran. Moderátor byl dobře připraven a bylo vidět, že libereckou politiku i jednání městského zastupitelstva sleduje bedlivě a proto často pokládal lídrům i nepříjemné otázky pěkně na tělo.

Lidé se občas výroky a nápady lídrů bavili, ale já, protože znám situaci jako zastupitelka detailněji, jsem nevěřila vlastním uším, jaké polopravdy či úplné lži někteří uchazeči o post primátora vypouštěli z úst. Ráda bych se o některé z nich se zdejšími čtenáři podělila.

Lídr Starostů, Jaroslav Zámečník, dříve dlouholetý člen ODS, např. tvrdil, že zavedení slev v MHD zařídili Starostové. Je to nesmysl, protože o tarifech v městské hromadné dopravě rozhoduje 9 členů rady města a tam mají Starostové nyní jednoho zástupce-Ivana Langra. I. Langr  návrh Změny-zlevnění tarifů pro děti, studenty a důchodce a snížení ročního předplatného na 3 650 Kč. podpořil, ale  další návrh Změny na snížení měsíčního předplatného na 400 Kč a čtvrtletního na 1 100 Kč ( protože spousta lidí si roční předplatné najednou dovolit nemůže) podpořili už pouze radní za Změnu. Ivana Langra k tomu, aby tento návrh nepodpořil, instruoval o přestávce jednání právě  lídr Starostů Jaroslav Zámečník, který byl hostem rady města. V minulosti byl pan Zámečník velkým kritikem a odpůrcem růžových kol-projektu Změny, nyní se Starostové chlubí, že volební kampaň zahájili na růžových kolech…mám dodávat víc? Ještě, že Starostové tu Změnu mají…

 Stávající primátor Tibor Batthyány (exANO, nyní PRO 2016) zase v červnu přišel s tím, že jednou z jeho hlavních programových priorit je nákup libereckého zámku a přesunutí úředníků z nevyhovující budovy uranu do tohoto objektu. Po těchto výrocích se p. Korytář zaradoval a předložil tento ne samotný nákup ale pouhý záměr koupě libereckého zámku do červnového zastupitelstva. Ale jaké bylo naše překvapení, když  pan Batthyány, v naprostém rozporu se svými předchozími výroky, hlasoval PROTI.

 Zcela nevěrohodně působilo i vysvětlení paní Rosenbergové, které se moderátor ptal, proč nejprve jako zastupitelka hlasovala pro návrh Změny na úplný zákaz hazardu a za půl roku otočila o 180 stupňů a hlasovala pro návrh pana Batthyányho, který umožňoval prakticky neomezený návrat tvrdého hazardu do Liberce. Ta podala zmatené a nesmyslné vysvětlení, že zákaz hazardu by nebyl zákaz pro všechny, ale měl umožnit provozovny  pouze některým podnikatelům (??)

Petr Žídek, lídr ODS-strany, která nese politickou zodpovědnost za dvoumiliardový dluh města, rozprodaný majetek a obří poloprázdná nákupní centra zase kritizoval, že současné vedení města nesplácí dluh, který vytvořili, dostatečně rychle a málo se investuje. Vystoupení pana Židka patřilo vůbec k tomu nejbizarnějšímu z celé debaty.

Na otázku moderátora, jak doporučí svým voličům, aby hlasovali v blížícím se referendu, většina lídrů odvětila, že doporučují nejít či na referendové otázky odpovědět NE. Martina Rosenbergová doporučuje, že by občané měli rozhodování nechat na svých volených zástupcích, kteří mají více informací a dokážou lépe rozhodnout, co je pro občany nejlepší.

Mezi jednotlivými kandidáty nebylo cítit napětí, naopak panovala tu spíše shoda, která dávala tušit předem připravované dohodě. Všichni (s výjimkou lídra ANO, pana Němečka, Jaromíra Baxy z LOL! a doktora Dzana z USZ) měli jednoho společného nepřítele a viníka všeho zlého-Jana Korytáře. Škoda, že ten se nemohl všem těm, často až neuvěřitelným a prokazatelně lživým, nařčením bránit.

Subscribe
Upozornit na
52 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nechci na Ještědu nové sjezdovky, kvůli kterým by padlo 7× víc lesa než na Novou skalku. Tohle kácení ale bezohledně prosazuje provozovatel areálu, společnost
Náměstek Jiří Šolc (ANO) a primátor Zámečník (Starostové) v aktuální zprávě straší obyvatele Liberce černými scénáři kvůli zdražujícím se cenám energie. Vedení města odhaduje,
Na tiskové konferenci libereckých radních dne 17. 8. zazněly informace o několika nových plánech a záměrech. Jelikož se toto volební období chýlí ke konci,
Opozice zvedla staronové téma vlastní městské developersko/inženýrské společnosti a tak se tedy sluší na toto výsostně politické téma reagovat a vést polemiku. Myslím si,