nášLiberec

Search

50 let od okupace Liberce a Československa

Přesně před padesáti lety se Liberec probudil do zlého rána. Byl jedním z prvních českých měst, které okupovaly „bratrské armády“ Varšavské smlouvy, které na tancích přijely pohřbít sen o vlastní, české cestě k demokratickému socialismu. Běsnění okupačních vojáků v Liberci nepřežilo devět lidí.

Vojska Varšavské smlouvy do Liberce přijela již v noci z dvacátého na jednadvacátého srpna. Samotné invaze se zúčastnilo až 750 tisíc vojáků a přes 6 tisíc tanků. Vojska se na celém území tehdejšího Československa setkala se spontánním odporem obyvatel, přesto na mnoha místech došlo ke ztrátám na životech.

Již v nočních hodinách došlo k prvním konfliktům mezi okupanty a mladíky, kteří vylezli na lešení, které tehdy obklopovalo libereckou radnici. V následujících dnech se počet obětí rozrostl na devět.

Za násilný vojenský vpád zaplatili životem Eva Livečková, Rudolf Starý, Bohumil Kobr, Stanislav Veselý, Josef Fialka, Zdeněk Dragoun, Jindřich Kuliš, Miroslav Čížek a Vincenc Březina. Nejmladšímu bylo pouhých 19 let, nejstaršímu 72 let. Šest obětí si vyžádala ranní nesmyslná střelba v prostorách kolem radnice a další tři lidé zemřeli následkem stejně nesmyslné havárie jednoho z projíždějících tanků, který narazil do podloubí.

Vojenská okupace Československa byla aktem agrese ze strany Sovětského svazu a ostatních zemí Varšavské smlouvy. Tehdejší sovětské vedení se obávalo demokratizačních trendů v Československu, které měly za cíl vybudovat vlastní formu socialismu, jít jinou cestou než byla závislost na Sovětském svazu.

Smutné výročí si Liberečané připomenou na vzpomínkové akci nazvané Jednadvacátého. Na náměstí Dr. Edvarda Beneše bude od 13 hodin připraven bohatý program – budou se promítat dokumentární snímky i archivní záběry srpnových událostí v Liberci, je připravena také replika dobových novin Svobodný Vpřed.

Hodinové živé vysílání z prostorů Malé výstavní síně a rozhovory s pamětníky nabídne od 14 hodin Český rozhlas Liberec. V 17 hodin bude program pokračovat připomínkou obětí okupace a čestnou salvou a vyvrcholí koncertem písní Karla Kryla v podání Petra Chalupy.

Náměstí bude dominovat dobový tank, který se stane součástí interaktivní výstavy velkoformátových fotografií. Autorem konceptu výstavy je student Školy Kateřinky Jan Devátý. Expozice potrvá do 29. srpna.

 

 

Subscribe
Upozornit na
32 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali