nášLiberec

Search

Město chce rozšířit památkovou zónu, veřejnost se k ní může vyjádřit

Současné vedení města plánuje rozšířit památkovou zónu. Ve spolupráci s odborníky z Národního památkového úřadu chystá posunout její hranice o tzv. Libiegovo městečko a čtvrť Domovina. Lidé se k návrhu budou moci vyjádřit během června.

Návrh bude poté případně upraven či doplněn a konečná verze bude předložena ke schválení červnovému zastupitelstvu města.

Nová památková zóna ponese název „Liebiegovo město a Domovina“. Lokalita městečka, které vyrostlo mezi lety 1853–1929 jako zaměstnanecké sídliště firmy Johann Liebieg & Co., se tedy rozšíří o navazující lokalitu zvanou Domovina, která se rozprostírá v bezprostřední blízkosti na jižním svahu Monstrančního vrchu. Jednalo se rovněž o sídliště, které bylo určeno primárně pro válečné vysloužilce z Liebiegovy továrny.

Návrh zpracoval kolektiv autorů Národního památkového ústavu v Liberci a projednala ho Pracovní skupina pro regeneraci městské památkové zóny. Hranice navrhované památkové zóny respektují zástavbu Liebiegova města a navazujícího sídliště Domovina.

Prohlášení památkové zóny má mimo jiné zamezit postupnému znehodnocování domů především nevhodnými stavebními úpravami. Památkářům se nelíbí necitlivé úpravy na některých domech, ať už jde o zateplení a znehodnocení fasády, nahrazování střešních pálených tašek nebo třeba o odstraňování typických dřevěných okenic a dalších charakteristických prvků.

Tato historicky významná a památkově cenná lokalita by tak získala dohled památkářů, který by zamezil provádění nevhodných úprav na objektech a dalšímu celkovému znehodnocování lokality. Zvýšené náklady na opravy podle požadavků památkářů by majitelům nemovitostí částečně kompenzovaly příspěvky z připravovaného nového dotačního fondu na opravy památek.

Tisková zpráva SML

Subscribe
Upozornit na
48 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Společně pro biodiverzitu bude liberecký spolek Čmelák realizovat spolu s německým partnerem Naturschutzzentrum Erzgebirge GmbH, který působí v Krušných horách. Cílem projektu je
Připravili jsme pokračování projektu na výsadbu 60 tisíc sazenic pro zvýšení druhové i věkové rozmanitosti místních lesů. Ty budou díky tomu stabilnější, přirozenější, zdravější
V červnu projednávalo liberecké zastupitelstvo dopis hejtmana Půty, ve kterém obviňoval město Liberec a jeho územní plán za zdržení přístavby Gymnázia F. X. Šaldy.
Hnutí ANO v Libereckém kraji oficiálně podalo kandidátky do krajských voleb a voleb do části senátu, které se uskuteční ve dnech 20. a 21.
Korupce je závažným celospolečenským problémem, který zasahuje a ovlivňuje všechny vrstvy společenského života. Pokud jste se setkali s korupčním jednáním nebo třeba „jen“ s netransparentním jednáním státní správy či samosprávy, ať už ze strany politiků nebo úředníků, můžete nám to napsat prostřednictvím tohoto formuláře. My se Vaším podnětem budeme zabývat a dáme Vám zpětnou vazbu.