nášLiberec

Search

Jiří Čeček zůstane městským zastupitelem. Zatím

Zastupitel za Změnu pro Liberec zůstává městským zastupitelem. Zastupitelstvo včera na mimořádném zasedání nerozhodlo, že má ztratit svůj mandát. Čečkovi to ale přesto reálně hrozí, protože neměl jeden jediný den trvalý ani přechodný pobyt v Liberci. Možná bude muset rozhodnout i soud, ač v minulosti nikomu nevadilo, že tehdejší zastupitel za ČSSD měl trvalé bydliště lživě nahlášené ve výrobních prostorách.

Liberecké zastupitelstvo trvalo sotva půl hodiny. Starostům pro Liberecký kraj se nepovedlo přesvědčit své kolegy, aby zbavili zastupitele Jiřího Čečka mandátu. Tomu se stala poměrně nešťastná věc. Jelikož za minulého režimu emigroval do Bavorska, kde žil a pracoval podstatnou část života a má zde svou rodinu, rozhodl se, přehlásit si trvalé bydliště zpět do Mnichova a v Liberci mít pouze přechodný pobyt.

To by ničemu nevadilo a nadále by mohl být i zastupitelem, ale shodou okolností se stalo, že jeden jediný den v únoru tohoto roku neměl v Liberci trvalý ani přechodný pobyt. Toho se chytli opoziční Starostové pro Liberecký kraj, kteří usilují, aby byl Čečkovi mandát odebrán. Jiřího Čečka ovšem podržela vlastní Změna pro Liberec, koaliční ANO i někteří opoziční zastupitelé nehlasovali, a tak Jiří Čeček zůstává i po mimořádném zastupitelstvu nadále libereckým zastupitelem.

O jeho mandátu nyní bude rozhodovat ředitel Krajského úřadu René Havlík, který ovšem není politicky nestranný, ale je členem liberecké ČSSD, se kterou Změna nemá právě nejlepší vztahy. Jiřího Čečka také starost jeho kolegů ze Starostů již stála nemalé peníze na vypracování právních posudků a do budoucna i pravděpodobně na soudní náklady, bude-li o jeho mandátu rozhodovat soud.

Ve svém projevu, který přednesl na libereckém zastupitelstvu , uvedl: „Účelové jednání a křečovitá snaha dosáhnout zániku mého mandátu z celého jednání některých opozičních zastupitelů čouhá jako ona pověstná sláma z bot. Je však třeba přiznat, že mě celá tato kauza přece jen emocionálně zasáhla. Nejsilnější je asi pocit značného znechucení, který je ale zároveň vyvažován neméně silným pocitem zadostiučinění, že můj postoj neuzavírat koalici s uskupením Starostů byl evidentně správný… rád poděkoval všem, kteří se na mě obrátili s nabídkou se finančně podílet na právních nákladech, které mně v souvislosti se snahou Starostů opatřit mi právní jistotu mého mandátu, již vznikly a možná ještě vzniknou.“

Starostové pro Liberecký kraj se hájí tím, že jim nejde o mandát jiného zastupitele a už vůbec ne o mandát Jiřího Čečka z konkurenční Změny pro Liberec. Prý je jejich aktivita hnána pouze a jen potřebou důrazného lpění na zákonech.

Tomuto tvrzení ale do značné míry odporuje fakt, že v minulém volebním období v libereckém zastupitelstvu seděl i významný člen ČSSD a někdejší krajský radní pro dopravu, blízký sociálně demokratickému bossovi Robertu Duškovi. ČSSD v té době na radnici vládla právě se Starosty pro Liberecký kraj (dnes s nimi vládne na kraji).

Aby mohl být libereckým zastupitelem, měl Martin Sepp, který žil ale v Černousích u Frýdlantu, nahlášené fiktivní trvalé bydliště v Liberci, a to dokonce v místě, kde žádné ubytovací prostory déle než deset let nebyly – ve výrobním prostoru jedné liberecké firmy. Ač byli zastupitelé za Starosty se Seppovým případem seznámeni, nikdy proti němu, na rozdíl od úřední prodlevy jednoho dne u Jiřího Čečka, nenamítali, natož aby se dožadovali ztráty mandátu.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web