nášLiberec

Search

Koaliční premiéra v Liberci – celkem to šlo…

Na včerejším zasedání ctihodného zastupitelstva věhlasného města Liberce měla premiéru nová koalice Změny pro Liberec a ANO.  Bylo to jejich de facto první vystoupení, kde měli radní v čele s primátorem Tiborem Batthyánym ukázat, jak zvládají své funkce. Nebylo to bez rozpaků a chyb, ale ani žádná katastrofa. Diváci vrcholného politického pléna obce se dočkali i tradičních půtek mezi stranami, které dnes vyměnily křesla opoziční za koaliční a opačně. Opět to vypadá na pestré volební období.

 

Zastupitelé si schválili snížení nutného počtu zvolených zástupců pro vznik zastupitelského klubu ze tří na dva. Nebýt toho hned tři strany: KSČM, TOP 09 a ODS by klub vůbec nemohly utvořit, jelikož by jim to jednací řád neumožňoval.
Hned zpočátku se do jednání zastupitelstva, ale de facto i fungování celé radnice snažili hodit vidle Starostové pro Liberecký kraj. Spolu se svými tradičními spojenci – ODS  a KSČM – navrhli zrušit jednání bodu o výborech, což by ale mělo fatální následky, protože minimálně dva z nich, kontrolní a finanční, jsou nutné ze zákona. Ty nakonec schváleny byly, včetně osazenstva, předsedy a statutů. Výbory další – školský a územně plánovací – opozice sabotovala, ač na minulém zasedání zastupitelstva výbor pro územní plán požadovala. Ale snad prý příště.

Veliké divadlo se odehrálo kolem dotace 400 tisíc korun pro kino Varšava, které vedení města líbilo partě nadšenců ze sdružení „Zachraňme kino Varšava“, které pro město zachraňuje nejstarší liberecký biograf, který předchozí vedení nechala zchátrat. Všichni se rozplývali nad tím, jak chtějí Varšavu podpořit, ale opět ALE… Zejména od Starostů a ČSSD, kteří  v minulém volebním období nepustili projekt záchrany Varšavy do IPRM nebo rovnou od ODS, která ji nechala zavřít, zpustnout a chystala se jí prodat jednomu svému členovi na kanceláře, to chtělo přinejmenším silný žaludek. Ale na druhou stranu v obou těchto stranách jsou nyní noví zástupci, tak to možná myslí jinak než jejich zkušenější soudruzi. Dotaci naštěstí sdružení nakonec dostane a Varšava se může rekonstruovat dále.

Při projednávání rozpočtu se diskutovala i více jak sedmimilionová pokuta za Lázně. Ta vznikla pro diskriminační opatření, na něž naše sdružení upozorňovalo již před roky, varovaly před nimi i odborné a právní posudky, které objednal tehdejší primátor Jan Korytář, ale nic naplat. Zakázka, kterou lidé napojení na Syner připravili pro Syner, který ji ve finále také dělal, ještě bude Liberec strašit hodně dlouho, zdá se. Přes všechny řeči o její kráse a zlých kriticích.

Vedení města, poněkud nestandardně, ale nikoliv netradičně, dalo na stůl změnu v orgánech ve společnostech (A.S.A., Teplárna), kde má město minoritní podíl. Tím, po právu, rozhněvalo opozici, která se snažila nové kandidáty ze Změny a ANO jak se patří grilovat. Někteří odpovídali hodně málo a hodně slabě (v případě A.S.A.), jiní byli perfektně připravení, jako Ondřej Petrovský ze Změny pro funkci v Teplárně. Propastný rozdíl od minulého volebního období, kdy v Teplárně brala 35 tisíc hrubého Tomáš Hampl z ODS a Jana Kašparová z ČSSD, u níž byla jediná kvalifikace, že je tchýní sociálně demokratického bosse Roberta Duška a nikdo 4 roky nevěděl, co tam vlastně dělají.

Michal Hron ze Starostů upozornil na letitý problém. Na špatné elektronické zpracování podkladů (nejen pro zastupitele), které město na každé zasedání připravuje na každé zastupitelstvo. Snad se do příště poučí.

Primátor Batthyány svou roli zvládl celkem dobře. Nebylo to bez chyb, trémy, ale nebylo to nejhorší, ač mu museli politicky zkušenější kolegové často pomoci. Vedle toho na povrch vyplouvaly staré spory mezi Změnou a Starosty, ze kterých je pořád trochu cítit zhrzenost, ale pomalu si zvykají na opoziční roli. Berou ji důsledně, zastupitelstvo taky trvalo až do 22 hodin. Zatím to celkem ale celkem šlo, ale i tak se zdá, že spousta legrace bude i ve volebním období právě startujícím.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS poprvé představí svůj rozpočet na příští rok. A pro leckoho to nebude pěkné čtení, magistrát stojí
Dnes proběhne říjnová schůze libereckého zastupitelstva. Na pořadu bude několik třaskavých bodů. Opozice zřejmě bude grilovat koalici Starostů, ANO a ODS za její přístup
Březnové zastupitelstvo nevypadá nijak nabitě, ale i tak lze dnes očekávat, že se zastupitelé střetnou u některých bodů. Půjde zejména o osud oblíbeného veseckého
Vypadá to na body nabité a možná i emotivní jednání zastupitelstva. Na programu bude odevzdání projektu autobusového nádraží Libereckému kraji, otázka bazénů ve městě,