nášLiberec

Search

Koalice v Liberci bude bez Změny pro Liberec

 Tak a je to venku, koalici v Liberci vytvoří ANO, SLK, ČSSD a TOP09. Nezbývá než vítězům povolebního vyjednávání pogratulovat a popřát mnoho zdaru v další práci. Přesto asi nikoho nepřekvapím, když napíšu, že bych si představoval koalici jinou, a nebyl jsem v tom sám. V minulých týdnech řada lidí ze Změny pro Liberec a ze Starostů pro Liberecký kraj v Liberci věnovala hodně energie k tomu, aby vznikla koalice právě mezi těmito dvěma stranami.

Absolvovali jsme řadu jednání, strávili hodně času na telefonech, u mailů a snažili se budovat mosty přes příkopy v osobních vztazích, které tu byly.

Proč jsme se o koalici ZpL a SLK tolik snažili? Po několika rozhovorech se zástupci různých stran řada lidí z obou uskupení nezávisle na sobě prostě zjistila, že nás toho spojuje mnohem více, než jsme si dříve mysleli. Postupně jsme přicházeli na to, že přes rozdíly v důrazu na to či ono, máme obdobný pohled na to, jak město spravovat a jak řešit problémy, které se objeví. Navíc jsme věděli, že ti, kteří volili napříč kandidátkami, vybírali často mezi lidmi z SLK a Změny pro Liberec.

Samozřejmě se při jednáních hodně mluvilo o vzájemném vymezování se, o sporných věcech z minulosti, a o osobních antipatiích mezi některými lidmi. Od počátku jsem v jednáních prosazoval, že věci, které nás spojují, jsou spolu s očekáváním voličů mnohem více, než to, kdo komu co v minulosti udělal. Dostali jsme od voličů mandát, abychom se domluvili a abychom osobní spory hodili za hlavu. A odmítat koalici kvůli několika týdnům kampaně je ve srovnání s možností čtyř let práce na radnici docela malicherné.

K podobnému náhledu se postupně přiklonili i členové vyjednávacích týmů a dařilo se budovat ovzduší důvěry. Bohužel ze strany SLK, jak jsem pochopil, tak především od lidí mimo vyjednávací tým, chodily směrem ke Změně pro Liberec poměrně příkré požadavky motivované nejspíše hlavně osobními spory některých členů SLK s Janem Korytářem.

Šlo o návrhy, aby J. Korytář vůbec nebyl ve vedení města, nebo dokonce v radě či přímo v zastupitelstvu. Přestože jsme byli ochotni jednat o obsazení pozice primátora, za tuto vstřícnost bychom nejspíše očekávali např. podporu pro Z. Kocumovou na kraji, na uvedené požadavky jsme odmítli přistoupit. I z naší strany byla celá řada výhrad k tomu, co v minulosti různí lidé z SLK dělali zejména vůči Změně pro Liberec, ať už šlo o naše odvolání v roce 2011 nebo mediální útoky. Nechtěli jsme ale z těchto osobním sporů udělat překážku pro vznik koalice, která by snad poprvé mohla být o hledání dobrých řešení pro město a ne o sférách vlivu a politických obchodech. Stejný postoj jsme očekávali z druhé strany.

Bohužel koalice Změny a Starostů nedopadla. V klubu SLK převážil názor zvolit spíše koalici s ANO, ČSSD a TOP09, i přesto, že v SLK byla řada zastánců koalice s námi. V pondělí se proto ještě sejdeme, abychom si vyslechli, jaké nakonec byly ty důvody, kvůli kterým padlo takové rozhodnutí, jaké padlo.

Teď vzniká koalice jiná. Hlavní slovo v ní budou míst dvě největší strany současné koalice. Budu zvědavý, s jakým programem přijde a jak bude vládnout. Ve Změně pro Liberec se teď budeme domlouvat, co a jak budeme dělat dále. Jedna věc je ale jistá: v minulosti jsme se aktivně zapojovali do práce pro město, kdykoliv jsme k tomu dostali od vedení města možnost, a stejné to bude i teď.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Včera zastupitelstvo schválilo fond na dotace pro majitele cenných historických domů – jenže to má háček. Dotace se vztahují na domy v památkové zóně,
Libereckým facebookem hýbe rozhodnutí rady města prosazené především I. Langrem (SLK) a T. Kyselou (ex-ANO) vyměnit členy správní rady, tj. vyhodit J. Korytáře a
Krajské zastupitelstvo včera udělalo malý krok k nákupu ČSAD Liberec a vzniku nového krajského dopravního podniku. V diskusi zazněla celá řada poznámek, které stojí
(Pokračování zamýšlení nad politikou v Liberci) V minulém příspěvku jsem popsal paralýzu v libereckém zastupitelstvu způsobenou tím, že ani po konci koalice tu není