nášLiberec

Search

Martin Sepp a jeho bydliště – blbost nebo podvod?

Posledními dny nepochybně hýbe především kauza zatčeného poslance za ČSSD Davida Ratha, ale i u nás na severu objevila se jedna záležitost spojená se zdejší sociální demokracií. Jde o skutečnost, že liberecký městský zastupitel za ČSSD Martin Sepp má hlášené bydliště v průmyslovém podniku, kde prokazatelně již roky nebydlí a přesto byl zvolen do zastupitelstva jako občan Liberce. Podle Martina Seppa jde o banalitu, podle jeho kritiků o závažnou věc, podvod, ne-li rovnou o trestný čin.

Jako první se případem začala za bývat předsedkyně občanského sdružení Staré Město Liberec Alena Dvořáčková. Ta již v březnu poslala podala na Magistrát města Liberce podnět k zahájení řízení – zrušení místa trvalého pobytu Martina Seppa z důvodu porušení zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel.

Za skromného přispění naší redakce i dalších občanů totiž zjistila, že místo Seppova trvalého bydliště (v ulici v Horkách v libereckém Hanychově) sídlí průmyslový objekt společnosti Elmarco a podle vyjádření této firmy zde nikdo roky nebydlí. Zastupitel Sepp pak skutečně bydlí v obci Černousy na Frýdlantsku. Kdyby měl ovšem nahlášené místo bydliště v Černousích, nikdy by se nemohl stát libereckým zastupitelem, kterým dnes je.

S ještě silnějším vyjádřením přispěchal starosta Chrastavy a místopředseda Starostů pro Liberecký kraj Michael Canov. Bystře postřehl, že vyjádření hejtmana Eichlera v Lidových novinách o tom, že Martin Sepp nezneužívá krajský byt v Liberci Na Rybníčku, protože bydlí skutečně v Černousích, může být více než co jiného pomstychtivým kopnutím do kotníku poté, co byl Eichler odstaven z kandidátky na hejtmana, a to zejména pro své nevhodné chování, které kritizoval nejeden sociální demokrat (redakce jejich jména zná). Nejvíce ovšem Robert Dušek, europoslanec, krajský a skutečný šéf liberecké ČSSD, bez kterého se v této straně ani stéblo nepohne. A Martin Sepp je Duškovou věrnou pravou rukou.

V závěru Canov dokonce naznačuje, že by se Sepp mohl dopustit i trestného činu, když se opírá o nález Ústavního soudu. Ten se ovšem týká volebního práva aktivního a nikoliv pasivního, což zřejmě Michael Canov přehlédl. Ovšem na obranu starosty Chrastavy je nutno dodat, že ač rád a často používá právních definic, je právním laikem a proto mu jeho možnou a případnou právní neznalost netřeba mít za zlé.

A Martin Sepp? Na dotaz redakce k tomu vydal toto prohlášení: “Trvalé bydliště uvedené na adrese V Horkách 76/18 mám historicky, kdy jsem tam v minulosti bydlel. V současnosti provádím rekonstrukci bytu, kterým jsem též spolumajitelem, a to v Liberci. Ale i v případě, že byt bude hotový, nevidím nic na tom, že budu pobývat tam, kde zrovna uznám za vhodné. Pokud bude hezké počasí, tak budu jistě na chalupě. Ani panu Canovovi, ani paní Dvořáčkové do toho nic není.

Přiznávám, asi jsem si měl změnit trvalé bydliště, ale vzhledem k tomu, že i nové bude v Liberci, tak jsem tomu nevěnoval pozornost, a považuji to za pouhý administrativní krok.

Jestli jsem se někoho tímto dotkl, tak se mu upřímně omlouvám. Dle mého názoru některým mým kolegům z jiných politických stran chybí argumenty, aby mohli kritizovat moji práci a mé výsledky v resortu dopravy, tak se starají o blbosti.“

Na dotaz naší redakce, zda přeci nejde jen o podvod na voličích, jelikož kdyby neměl svou starou adresu v ulici V Horkách, nemohl by být zvolen zastupitelem v Liberci, doplnil Martin Sepp ještě své prohlášení:

Já jsem zde bydlel dříve, než tam vůbec bylo nějaké Elmarco. Když Elmarco přišlo na tuto adresu, tak asi po roce jsem se odstěhoval a to vzhledem k tomu, že mi za zeď dětského pokoje umístili nějaký stroj, který vyráběl i v noci a má dcera nemohla spát. Chcete mi řict , že občané co mají trvalý pobyt na radnici z různych sociálních důvodů jsou vyloučeni z práva kandidovat do zastupitelstev?

Dále Martin Sepp dodal, že starosta Canov lže, když tvrdí, že mu Liberecký kraj platí nájem za byt v Liberci Na Rybníčku. Každý nocleh zde Martin Sepp prý řádně kraji proplatí.

Ač se zřejmě Martin Sepp nedopustil žádného trestného činu (autor těchto řádků je ovšem rovněž právním laikem), jak tvrdí místopředseda Starostů pro Liberecký kraj Michael Canov, jedno se zdá být jisté. Kdyby neměl v roce 2010 jako své trvalé bydliště uvedenou adresu v liberecké ulici V Horkách, kde nebydlel (a pro nynější charakter objektu – průmyslový závod) ani bydlet nemohl, nikdy by se nestal a dokonce ani nemohl stát městským libereckým zastupitelem.

Navíc, jak bylo řečeno, Martin Sepp není jen řadovým politikem a jedním z 39. libereckých zastupitelů. Je významným členem liberecké sociální demokracie, krajským radním, náměstkem hejtmana pro dopravu a v neposlední řadě jedním z nejbližších spolupracovníků a vykonavatelů rozhodnutí šéfa liberecké ČSSD, Roberta Duška, který jej jistě potřeboval mít v libereckém zastupitelstvu. Ovšem jaké budou (nebo nebudou) mít „čachry s trvalým bydlištěm“ do budoucna důsledky pro Martina Seppa samotného, sociální demokracii i celé liberecké zastupitelstvo, ukáže ještě čas.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou