nášLiberec

Search

Přestřelka na pravici: dvakrát SPOLU pro Liberecký kraj na kandidátkách

ODS v Libereckém kraji letos kvůli korupčním skandálům radši kandiduje pod vládní značkou SPOLU s podporou TOP 09 a KDU-ČSL. Jenomže v nabídce je na severu Čech ještě jiné SPOLU, Svobodných a Soukromníků.

Pravicový volič v Libereckém kraji může být zmaten. Pod číslem jedenáct na seznamu podaném v řádném termínu pro letošní krajské volby kandiduje vládní SPOLU, kde prim hraje ODS. Uskupení se jmenuje SPOLU pro Liberecký kraj.

Spolu s občanskými demokraty jsou v této volební koalici ještě KDU-ČSL a TOP 09, což jsou ale strany, které mají v Libereckém kraji tradičně mizivou podporu a nejsou schopny vygenerovat zajímavé osobnosti, a proto kandidují s úspěšnými stranami – v komunálních volbách se Starosty nebo, jako nyní, s ODS.

Jenomže jen jedno číslo před nimi, na místě desátém, je uskupení, které se jmenuje naprosto identicky. Rozdíl je jen ve zvolené velikosti písmen. Pod číslem deset kandiduje SPOLU PRO Liberecký kraj. Což jsou strany z okraje českého politického spektra, ultrapravicoví Svobodní a Soukromníci.

Svobodní a Soukromníci pro to svoje okopírování názvu mají ideologické vysvětlení. „SPOLU voličům slibovala nezvyšování daní a zeštíhlení státní správy, tedy pravicový program. Jelikož ale po volbách udělali přesný opak, tak přichází čas hodit staré SPOLU do koše a dát šanci SPOLU PRO Liberecký kraj,“ vysvětlil svou nezvyklou strategii Jindřich Hradecký ze Svobodných.

„Mohlo mě napadnout, že zatím stojíte vy. Ale netušil jsem, že tak klesnete,“ okomentoval politiku Svobodných a Soukromníků Petr Mikula z TOP 09.

ODS v Libereckém kraji sází na vládní značku SPOLU, a to zejména pro nedobré jméno, které má u zdejších voličů pro své četné korupční skandály. Na jaře byla dokonce, po policejní razii na liberecké radnici, zrušena celá liberecká buňka pro Liberec a dnes již bývalý náměstek primátora za ODS i kontroverzní podnikatel a spolumajitel SYNER Group Petr Syrovátko byli vyloučeni ze strany.

Nicméně i liberecká opozice se potýká s podobným problémem. Ve volbách v Libereckém kraji kandiduje i miniaturní Demokratická strana zelených – ZA PRÁVA ZVÍŘAT, která vznikla před více jak patnácti lety kolem bývalé političky Zelených Olgy Zubové.

Strana Zelených ovšem kandiduje pod jiným číslem i názvem jako Zelení pro krajinu, a to v koalici s Liberální ekologickou stranou, u jejíž zrodu stál někdejší ministr pro životní prostředí Martin Bursík.

Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec si od firmy SYNER Group pronajímá za miliony ročně několik pater jejího sídla S Tower v dolním centru města pro své úředníky. Bývalý náměstek
Radnice přichystala výstavu s názvem „Pozor, baron jede!“, která vzpomíná výročí 130 let jízdy Theodora Liebiega na trase Liberec – Porýní. O dalších, temných
Po více jak sedmi měsících od otevření kontroverzního parkovacího domu za čtvrt miliardy, který pro Liberecký kraj stavěla dceřiná firma společnosti Metrostav, se Liberečané
Roky slibovaná revitalizace okolí úřadu Libereckého kraje, zahrnující i náplavku, se zcela zásadním způsobem prodražuje. Ještě v roce 2019 se počítalo se zhruba 100