nášLiberec

Search

Další předvolební evergreen: o nákupu a opravě Ještědu mluví kraj od roku 2008

Krajské volby za dveřmi a letité sliby vládnoucích politiků. Po rychlovlaku na Prahu je tu další ohraná pohádka pro důvěřivé voliče, tentokrát ještě staršího data. Vedení Libereckého kraje opět slibuje nákup a hlavně opravu dominanty kraje – horského hotelu a vysílače na Ještědu.

Sotva Náš Liberec upozornil na skutečnost, že hejtman Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) již 12 let (a bez výsledku) slibují hodinové spojení s Prahou vlakem, je tu další předvolební evergreen. Vedení kraje opět slibuje nákup a péči o horský hotel na Ještědu, jehož autorem je Karel Hubáček.

Liberecký kraj a vlastník hotelu a vysílače České Radiokomunikace a.s (CRA) znovu jednají o budoucnosti Horského hotelu a vysílače Ještěd. Obě strany včera podepsaly Memorandum o porozumění, ve kterém CRA prohlašují, že do konce tohoto roku nemají v záměru jednat o prodeji objektu s žádným jiným zájemcem. Memorandum tak dává představitelům Libereckého kraje čas stát se vlastníkem této národní kulturní památky.

„Toto memorandum podepisujeme v souvislosti se záměrem jednat s Českými Radiokomunikacemi o podmínkách možného odkupu Vysílače a horského hotelu Ještěd při respektování technických podmínek provozu vysílače,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Ještěd je nejen národní kulturní památkou, ale také jedinou stavbou v republice ve stylu high-tech, která obdržela Cenu Augusta Perreta. Nejdůležitějším ale je, že pro občany regionu, ale i České republiky je dominantou a hlavním symbolem našeho kraje.“

Cílem memoranda je deklarovat odhodlání obou stran hledat a nalézt postupy a řešení při jednáních o vhodných podmínkách pro budoucí prodej Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd Libereckému kraji a pro jeho obnovu a rekonstrukci v souladu s cíli památkové péče a při respektování práv zúčastněných a dotčených stran, včetně  zákonem požadované ochrany prvků sítí elektronických komunikací umístěných na Vysílači Ještěd.

Pojďme se ale i u tohoto případu začíst do letokruhů politických slibů a marných nadějí, které Hubáčkův Ještěd více jak 15 let provázejí.

O nákupu Ještědu začala před krajskými volbami v roce 2008 mluvit ODS. Nicméně její sliby se ani nemohli naplnit, jelikož v tomto roce prohrála volby a na kraji začala vládnout koalice pod ČSSD, která nákup Ještědu neslibovala, ani o něj neusilovala.

S tím ovšem nesouhlasil tehdy ještě opoziční zastupitel a starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta. Osudu Ještědu věnovali jeho Starostové náležitý prostor ve své stranické tiskovině Náš kraj, náš domov v roce 2011. „Přijde mi nepochopitelné, proč vedení kraje koupi Ještědu oddaluje nebo se ji spíše vyhýbá,“ psal tehdy zastupitel kraje Martin Půta. „Ve výsledku je to opět taktika vysvětlování, proč něco nejde, místo reálných řešení…mrzí mne, že Liberecký kraj nevnímá Ještěd jako svůj symbol,“ dodal tehdejší lídr opozice Půta.

V roce 2012 se Martin Půta stal hejtmanem a je jím do dnes. Aby by jím rád minimálně i do roku 2028. Za jeho hejtmanování se ale toho s Hubáčkovým Ještědem moc nestalo.

Jednou z největších dosavadních akcí kraje ve věci Ještědu bylo přiklepnutí částky 100 tisíc korun na rekonstrukci salónku na Ještědu z krajského rozpočtu v roce 2013. „Jednou z aktivit, která podpoří nejen akci Oslavy Ještědu, ale i následnou dlouhodobou propagaci Ještědu, kterou může Liberecký kraj využívat i pro svoji prezentaci, je projekt realizovaný občanským sdružením Ještěd 73 – obnova salónku,“ uvedl tehdy hejtman s tím, že kraj podporuje zapsání Ještědu na seznam UNESCO.

To se zatím nepovedlo, byť na Indikativním seznamu kulturních statků ČR, který slouží jako podklad pro zapsání do UNESCO, je horský vysílač od roku 2007. Objekt je ale od roku 1998 kulturní památkou, od počátku roku 2006 dokonce národní kulturní památkou.

Zpět k politickým slibům. Rekonstrukce Ještědu, stejně jako hodinová cesta do Prahy, byla jedna z hlavních předvolebních taháků hejtmana Půty při jeho znovuzvolení v roce 2016. Vedení kraje tehdy hovořilo, jako by nákup a rekonstrukce Ještědu byla hotová věc.

Hejtman ve velkém předvolebním rozhovoru pro Seznam zprávy v roce 2016 tvrdil, že až za čtyři roky končit své druhé volební období, chtěl by, aby konečně běžela rekonstrukce řádně zdevastovaného vysílače a hotelu, o níž se již tehdy mluvilo už řadu let.

„Nejde jenom o hledání peněz, ale také třeba o hledání dohody s Národním památkovým ústavem o to, jak má oprava proběhnout,” říkal tehdy liberecký hejtman. „Vlastně všechno, co je na Ještědu, je prototyp ze začátku 70. let, který se dnes bude těžko nahrazovat,“ dodal Půta.

Liberecký kraj v následujícím volebním období 2016-2020 přispěl i na architektonickou studii za dva miliony korun, kterou nechal vypracovat vlastník hotelu a vysílače, České radiokomunikace. A v předvolebním čase roku 2020 to opět vypadalo, že se Ještěd bude kupovat a rekonstruovat co nevidět.

„Další krok k rekonstrukci Ještědu splněn, vznikla architektonická studie obnovy,“ tvrdil před v létě před volbami 2020 hejtman Půta. „Velmi si vážím toho, jakým způsobem architekti k celému projektu přistoupili. Nejedná se o lehký úkol, jelikož vyžaduje velkou míru pokory a úcty, ale zároveň i odvahy přijít s návrhy vhodných řešení pro tak unikátní a významnou stavbu, jakou Ještěd bezesporu je. Jsem rád, že se nám podařilo navázat úspěšnou spolupráci, jejímž důkazem je dokončení kvalitní architektonické studie. Věřím, že budeme moci co nejdříve pokračovat dále směrem k vytvoření projektové dokumentace, pro kterou je tato studie nezbytným a důležitým základem,“ dodal dnes již trojnásobný hejtman Martin Půta.

Na konci září jsou další volby a Martin Půta by byl rád, navzdory původním slibům, po čtvrté hejtmanem. „Záměr o koupi hotelu a vysílače by ale mělo projednat a schválit až nové zastupitelstvo, které vzejde v podzimních krajských voleb. Tímto jsme mu připravili pevnou půdu a naznačili možnost způsobu financování,“ říká dnes hejtman Půta.

foto: Liberecký kraj

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,