nášLiberec

Search

Místo kvalitní architektury další parkoviště v centru

Za zbourání klasicistní hospody, navzdory památkářům, loboval hlavní architekt i předseda Rady architektů. Majitel pak nechal objekt účelově zchátrat, až dostal povolení k demolici. Dnes je na místě placené parkoviště.

V Liberci je posledních šest let poněkud „přearchitektováno“, působí zde zde Kancelář architektury města, náměstek pro architekturu a navíc i Rada architektů. Přitom se kvalitní architektuře ani veřejnému prostoru, až na ojedinělé výjimky, příliš nedaří.

Je to i případ ulice 5. května, respektive dnes již zdemolované, památkově chráněné hospody U Severů, původním názvem U naděje, která v místě fungovala od 30. let 19. století a byla jedním z posledních hostinců z tehdejšího Reichenbergu na cestě do lesů Jizerských hor.

Dnes je na jejím místě soukromé, placené parkoviště a nic nenasvědčuje tomu, že by tomu v budoucnu mělo být jinak. Objekt patří společnosti Kasro, která místa pro automobily pronajímá dál. Společnost na dotazy naší redakce, která se problému věnovala již v minulosti, nereaguje, zájem o parkování je ale značný.

„Ptal jsem se tam na podmínky a možnost parkování a bylo mi řečeno, že jsou kapacity aktuálně plné. Cenu mi také nechtěli říct,“ prozradil naší redakci občan bydlící poblíž parkoviště (redakce jeho jméno zná).

Bývalý hostinec byl stržen před dvěma lety, přes protesty památkářů, ale za souhlasného pokyvování tehdejšího hlavního architekta a dnes náměstka pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiřího Janďourka (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

„Myslím, že celkový přístup a význam dobudování městského bloku a vytvoření jasného přechodu mezi konceptem zahradního města a blokovou městskou zástavbou je plně v souladu s tím co si tento prostor vyžaduje. Změna uličního profilu a dostavba celého městského bloku historicky postupující k Masarykově třídě to plně potvrzuje. Architekt doložil velmi silný koncept, rozbor a analýzu území včetně SHP. Dle mého soudu zde převládá více nově vzniklý městotvorný přístup jako vyšší hodnota než urbanistická stopa a měřítko stávajícího objektu,“ uvedl v minulosti Jiří Janďourek pro náš server.

Vlastník dnes již bývalé restaurace U Severů našel zastání i v Radě architektů, což je liberecký orgán, který zavedl kontroverzní bývalý primátor Liberce Tibor Batthyány (zvolen za a vyhozen z ANO). Hlavou liberecké Rady architektů je od roku 2017 Josef Smutný, který v minulosti libereckému zastupitelstvu i veřejnosti lhal o své kvalifikaci i pracovních zkušenostech. Rada architektů měla zaniknout se zřízením Kanceláře architektury města v roce 2019, kdy se hlavním městským architektem stal právě Jiří Janďourek, funguje ale dál.

Smutný za demolici historického domu na 5. květnu lobboval dlouhodobě. Stěžoval si například na liberecké památkáře i na generálním ředitelství Národního památkového ústavu v Praze, ale jeho stížnosti byly jako nerelevantní shozeny ze stolu

Majitel objektu, který je dlouhodobým sponzorem hejtmanských plesů předsedy STAN/Starostů pro Liberecký kraj Martina Půty, se po odmítnutí přímé demolice ze strany úřadů uchýlil ke „klasickému českému developerskému“ postupu. Tedy, pokud mu město nepovolí dům strhnout hned, nechal ho schválně chátrat. Bydleli v něm například i narkomané. Situace došla tak daleko, že povolení objekt strhnout nakonec v roce dostal.

„Ano, samozřejmě toto je prohra,“ okomentoval již loni pro naši redakci situaci, kdy už bylo jasné, že na místě bývalého hostince nevznikne dostavba bloku, ale parkoviště, náměstek pro architekturu Jiří Janďourek.

Případ bývalého hostince U Severů má i další rozměr. Město sice všemožně marketingově deklaruje, jak chce omezit dopravu v centru, ale v praxi dělá pravý opak a buď buduje další a další vlastní parkoviště nebo, jako zde, pomáhá vznikat parkovištím soukromým, která automobily do centra Liberce jenom více stahují.

Subscribe
Upozornit na
26 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,