nášLiberec

Search

Ukazuje se projekt FVE elektrárny v Ralsku jako fiasko?

Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i policie, výstavba navíc nedostala povolení od ČEZ.

V programovém prohlášení koalice STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ODS a Pirátů z roku 2020 se sice píše, že kraj bude podporovat rozvoj fotovoltaiky a obnovitelných zdrojů energie, ale skutečnost je před koncem volebního období v tomto ohledu zcela tristní. Liberecký kraj vybudoval za 3,5 roku jednu malou FVE elektrárnu na jedné střeše ze svých budov.

Významný moment, v zatím neúspěšném snažení kraje, přišel s ruskou agresí na Ukrajinu v roce 2022. Tehdy celou Evropou rezonovaly obavy z budoucího nedostatku energií. Vedení Libereckého kraje proto přišlo s megalomanským plánem.

Tím měla být elektrárna v bývalém vojenském prostoru v Ralsku, jejíž výkon by mohl být až 104 MWh ročně, by mohla významně změnit energetickou soběstačnost Libereckého kraje a snížit náklady kraje na energie, které by následně mohl využít pro lepší veřejné služby.

Jak upozornil Náš Liberec, výstavba FVE elektrárny je jedním z důvodů, proč v úterý 9. dubna byla provedena domovní prohlídka u hejtmana Martina Půty (STAN/Starostové pro Liberecký kraj). Náš Liberec již také loni v únoru informoval, že se v této záležitosti hejtman schází s představiteli ČEZ, potencionálních investorů, ale například i s politiky s problematickou pověstí jako je Stanislav Polčák ze STAN, jehož jméno je známé skrze styky s osobami obviněnými v kauze Dozimetr. Od Polčáka Půta také získal šifrovaný telefon, jak informovala česká média.

O vybudování elektrárny má zájem pět uchazečů, z nichž ovšem žádný nesplnil původní vstupní podmínky. Liberecký kraj je tedy zmírnil a zatím proběhlo první kolo předběžných tržních konzultací a čeká se na vyhodnocení druhého.

„V současnosti se zpracovává druhé kolo předběžných tržních konzultací, a to ve spolupráci s advokátní kanceláří,“ uvedl na dotaz zastupitelů na včerejším zasedání Zastupitelstva Libereckého kraje náměstek hejtmana pro ekonomiku Zbyněk Miklík z Pirátů, který má projekt na starosti.

Piráty, kteří jsou věrným spojencem Starostů a ODS a jsou tradičně tolerantní vůči jejich korupčním kauzám, neznepokojují ani aktivity protikorupční policie ohledně FVE elektrárny v Ralsku.

„Vzhledem k tomu, že nikdo za Piráty nebyl policií ani kontaktován a z vyjádření dotčených osob vyplývá, že jsou vázány mlčenlivostí, nemáme k dispozici ani žádné informace k probíhajícím úkonům ze strany policie,“ uvedli Piráti Libereckého kraje ve svém prohlášení. „Otevřenost a transparentnost jsou pro nás základními hodnotami. Nevyhýbáme se odpovědím, ale současně si je nebudeme vymýšlet,“ dodali.

Za výstavbu FVE elektrárny v Ralsku se nejvíce angažoval hejtman Martin Půta, ale na zasedání zastupitelstva v této věci za něj odpovídal právě Zbyněk Miklík z Pirátů. Původně chtěli opoziční zastupitelé za ANO kvůli aktuální korupční kauze odvolávat i hejtmana, nakonec se ale spokojili s grilováním Zbyňka Miklíka.

Projekt je velice nákladný i finančně. V jeho souvislosti se hovoří o potřebě zhruba tří až čtyř miliard investic. Jak by měla být elektrárna financována, nemá ale jasno ani samo vedení kraje.

„Jelikož se jedná o tak nákladnou záležitost, chtěla jsem se zeptat, zda máte představu o financování celého počinu,“ ptala se na zastupitelstvu opoziční zastupitelka a starostka České Lípy Jitka Volfová. „Diskutujeme a konzultujeme více možností,“ odpověděl ji náměstek Zbyněk Miklík v obecné rovině.

Velká rána pro plány vedení kraje ale přišla i letos v březnu. ČEZ dal k výstavbě elektrárny nesouhlasné stanovisko. „Stanovisko ČEZ je zamítavé,“ zní v odpovědi pro Náš Liberec v této věci ze strany tiskového odboru Libereckého kraje.

„Já nechci říkat „já jsem vám to říkal“, ale nemůžu si pomoci, přesně před tímto jsem Vás již loni varoval a dnešek mi dává za pravdu,“ uvedl k situaci opoziční zastupitel za ANO a starosta Ralska Miloslav Tůma, který výstavbu obří FVE elektrárny na bývalém letišti v Ralsku kritizuje od začátku.

Přes vyloženě nepříznivý vývoj je pirátský náměstek Miklík přesvědčen, že se projekt podaří. Ten sice před dvěma týdny slíbil na veřejnosti, že například zveřejní jména uchazečů o výstavbu elektrárny, což neučinil, ale sestavil alespoň harmonogram oficiálních kroků Libereckého kraje v této věci.

„V médiích se v minulých dnech objevily informace o zájmu Policie České republiky v souvislosti s přípravou tohoto projektu. Dosud nejsou známy žádné podrobnosti. Zastupitelé Libereckého kraje dnes obdrželi informace o probíhající přípravě FVE Ralsko a pokládáme za správné, aby se s nimi mohli seznámit i občané kraje,“ uvedl Zbyněk Miklík.

Projekt podporuje i hejtman Půta, u kterého kvůli němu policie provedla domovní prohlídku. Ve svém včerejším prohlášení, kde tradičně obvinil policii z politického zadání a snahy jej zničit, uvedl: „Projekt FVE Ralsko považuji za ukázkový způsob využití brownfieldu. Především vzhledem k jeho přípravě, komunikaci s městem Ralsko a skupinami využívajících formálně i neformálně bývalé letiště a jeho okolí. A současně také pro využití předběžných tržních konzultací k přípravě konečného zadání projektu, který připravujeme na červen 2024. Cílem kraje je vznik energetického zdroje, který umožní v budoucnosti zásobovat naše nemocnice, domovy seniorů, školy a kulturní instituce obnovitelným zdrojem energie vyrobené na území Libereckého kraje.“

Subscribe
Upozornit na
34 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,