nášLiberec

Search

Nic se nemění. ODS je ze hry, ale její vyloučení členové budou dál koalici podporovat

STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují, jakým způsobem bývalý člen a náměstek primátora Petr Židek za ODS pracoval pro Syner. Židek slíbil koalici věrnost i jako nezařazený zastupitel poté, co byl vyloučen z ODS.

„Po sérii šokujících odhalení, která jsme zjistili minulý týden, se Starostové s podporou TOP 09 a KDU – ČSL, zástupci ANO a Pirátů, rozhodli vypovědět koaliční smlouvu ODS,“ uvedl dnes večer po koaličním jednání primátor Jaroslav Zámečník ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj. „V tuto chvíli ODS vypadává z naší koalice, všechny tři strany si potvrdily, že mají zájem dál spolupracovat,“ dodal primátor Zámečník.

Reakce koalice přišla poté, co minulý týden Náš Liberec přinesl zprávu o tom, z čeho policie viní bývalého náměstka Jaroslava Zámečníka, Petra Židka. Ten dnes do rukou primátora odevzdal svou rezignaci, ale slíbil zároveň koalici podporu.

„Nadále zůstávám řadovým zastupitelem a jsem připraven stále podporovat současnou koalici a její programové prohlášení,“ ujistil dnes primátora Jaroslava Zámečníka i veřejnost Petr Židek.

Zastupitelský mandát si totiž ponechal, stejně jako další zastupitelé zvolení za ODS, kterým byla rozhodnutím Výkonné rady ODS v pátek zrušena liberecká buňka. Židek a kontroverzní podnikatel a majitel Syneru Petr Syrovátko, který měl Židka podplácet, byli z ODS rovnou vyloučeni.

Primátor Zámečník, také sdělil, že přebírá kompetence po dnes již bývalém náměstkovi Petru Židkovi. Pikantní na tom je, že s ním dlouhé roky sdílel členství v liberecké ODS, zámečník byl jejím členem na vysokých funkcích 23 let.

O členství v koalici usilovala, místo ODS, i opozice ze Zelených/Liberce otevřeného lidem. Její členové v minulosti jako jediní kritizovali aktivity Petra Židka a jeho současné policejní obvinění, pokud se ukáže jako opodstatněné, jim téměř ve všech bodech dává za pravdu.

„Jedinou možností, jak obnovit důvěryhodnost liberecké radnice, vidím v tom, že SLK, ANO a Piráti vypoví koaliční smlouvu ODS a přizvou do vedení města nás,” říká Jindřich Felcman ze Zelených a vysvětluje: „Jen odvolání Petra Židka nic neřeší. Je potřeba přizvat do vedení města ty, kteří na rizika všech zmíněných rozhodnutí upozorňovali. To je jediný skutečný důkaz, že vedení koaličních stran myslí svůj rozchod s nekalými praktikami na radnici vážně.”

Volání opozice po očistě liberecké politiky ale zástupci Starostů, ANO a Pirátů ale nevyslyšeli a budou dál spoléhat na svou většinu v zastupitelstvu a podporu zrušené buňky ODS.

Subscribe
Upozornit na
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém