nášLiberec

Search

Nadrchal z Investing CZ je za mřížemi, Syrovátko ze Syneru v zahraničí, obviněný náměstek Židek z ODS se vrátil na radnici

Kontroverzní liberecký podnikatel, o jehož byznysu spojeném s veřejnými zakázkami Náš Liberec informuje dlouhodobě, bude vyšetřován ve vazbě. Rozhodl o tom včera odpoledne liberecký soud. Ve vazbě zůstane i někdejší vedoucí odboru správy veřejného majetku Lukáš Hýbner. Majitel Syneru Petr Syrovátko je mimo republiku a obviněný náměstek z ODS se vrátil na radnici.

Kauza rozsáhlé korupce, která se na libereckém magistrátu rozbujela za koalice STAN/Starostů pro Liberecký kraj (s podporou TOP 09 a KDU-ČSL), ANO, ODS a Pirátů, opět dostává nové kapitoly a obrysy.

Liberecký soud dnes rozhodl o vazebním stíhání libereckého podnikatele Josefa Nadrchala a Lukáše Hýbnera z odboru správy veřejného majetku města Liberce. Jsou dvěma ze sedmi obviněných v aktuální korupční kauze. Jako první na tuto skutečnost upozornila liberecká MF Dnes.

Okresní státní zastupitelství v Liberci podalo návrh na vzetí Nadrchala a Hýbnera do vazby ze zákonného důvodu, že by mohli působit na dosud nevyslechnuté svědky, spoluobviněné nebo že by mohli mařit objasňování skutečností závažných pro trestní řízení. Jeden z obviněných se odvolal.

„Soud oběma návrhům vyhověl. Jeden z obviněných si proti tomuto usnesení podal stížnost, o které rozhodne Krajský soud v Ústí nad Labem, pobočka v Liberci,“ uvedla včera odpoledne okresní státní zástupkyně Martina Dědková s tím, že někteří obvinění v této linii vyšetřování mohou dostat až desetiletý trest.

Josef Nadrchal a Lukáš Hýbner představují jednu větev současného protikorupčního zásahu, který realizují detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Náš Liberec příští týden chystá k tomuto vývoji i osobě Josefa Nadrchala, jeho působení v libereckém byznysu i politice, ale i k jeho stykům se současnými politiky podrobnější článek.

Druhou linií je věc možného korupčního jednání ze strany náměstka primátora Jaroslava Zámečníka (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) Petra Židka z ODS a jeho dlouholetého spojence, spolumajitele společnosti Syner Group Petra Syrovátka (viz úvodní obr.).

Jak informoval Náš Liberec, Syrovátkovi se nepodařilo zatím doručit obvinění. Podle vlastního vyjádření společnosti Syner Group je v zahraničí a chystá návrat. Podle informací naší redakce by se měl nacházet na severu Itálie.

Obviněný náměstek Petr Židek, kterému hrozí 12 let vězení kvůli korupci, byl od úterý na cele předběžného zadržení a po zajištění důkazního materiálu byl včera propuštěn na svobodu. Z cely si to namířil, jak potvrdil zdroj naší redakce, rovnou zpátky do své kanceláře. „Je zpět a dělá, že se nic nestalo,“ potvrdil Našemu Liberci zdroj z libereckého magistrátu, který si nepřeje být jmenován.

Třetí linie, o níž informoval Náš Liberec včera, se týká Libereckého kraje. Respektive jeho plánů na výstavbu obrovské solární elektrárny na bývalém vojenském letišti v Ralsku. V souvislosti s tím proběhla v úterý domovní prohlídka u hejtmana Martina Půty, který policii poskytl svůj telefon a notebook. Hejtman není oficiálně prošetřován a nebyl z ničeho v této věci obviněn.

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali