nášLiberec

Search

Bydlíme dál – všechny domácnosti v rámci Garantovaného bydlení Liberec bydlí

Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.

Váš projekt má za sebou první rok, můžete ho stručně představit a vyzdvihnout to nejdůležitější?

Cílem Garantovaného bydlení je podpořit domácnosti, které poptávají bydlení v soukromých bytech, ale z různých důvodů zatím neuspěly. Zároveň nabízíme nadstandardní garance pro majitele bytů, které chceme namotivovat k tomu, aby své byty k takovémuto bydlení nabídli. Na tom všem se podílí tým deseti pracovníků rozdělený na podpůrnou a kontrolní část. Máme například vlastního právníka nebo údržbáře, takže kvalita smluv nebo péče o byt je zajištěna po všech stránkách.

To nejdůležitější je především to, že se nám podařilo zabydlet 7 domácností a všechny si svůj byt udržely, řádně o něj pečují a samozřejmě platí nájem.

Jeden z klientů pár měsíců po nastěhování bohužel zemřel, ale takový je život. Majitel bytu s námi spolupracuje dál. Pomohli jsme tedy s řešením celé záležitosti a byt připravili pro nového nájemníka, kterého jsme nedávno nastěhovali. Zároveň jsme uhradili dluh na nájemném, který v mezidobí vznikl. I toto je benefit, který umíme majitelům bytů nabídnout.

Co se Vám povedlo?

Povedlo se nastavit celý systém smluv, spolupráce s majiteli i podpory zabydlených domácností. Je to velký kus práce, který půjde v budoucnu využívat i systémově, například v rámci zákona o Podpoře v bydlení. Podařilo se nám také ukázat majitelům, že naše garance opravdu platí. Ve všech bytech se náš údržbář postaral o drobné opravy nebo úpravy, pokryli jsme výpadek v nájmu, který vznikl nedopatřením České pošty, a majitele jsme zastoupili i při řešení sousedských vztahů. Vlastníci bytů tak ušetřili svůj čas i peníze. Dobře fungující projekt potvrdila i dotační kontrola.

Je něco co se Vám naopak nepovedlo?

I to se samozřejmě najde. Stále se nám nepodařilo celou myšlenku představit dostatečnému počtu přímých majitelů bytů, proniknout k nim přes realitní kanceláře není jednoduché. Přitom myslíme, že jim máme co nabídnout. Setkali jsme se i s kritikou, že zabydlujeme v bytech uprchlíky, přitom náš projekt podporuje lidi s dlouhodobou vazbou na Liberec.

V Liberci začala fungovat i Liberecká nájemní agentura v čem se vlastně lišíte?

Liberecká nájemní agentura je projekt města Liberec a pojímají zabydlování trochu odlišně – majitelé musí byt svěřit do majetku města, za nájemné o 20% nižší oproti tomu tržnímu a smlouvu s nájemníkem uzavírá přímo město nikoliv majitel. My stavíme na standardních nájemních smlouvách za běžné nájemné stanovené majitelem a majitel je i ten, kdo má poslední slovo ve výběru nájemníka. Bonusy mají oba projekty podobné: garance včas zaplaceného nájmu, péče o byt, podpora nájemníků, aby vše kolem bydlení řádně zvládli.

Jaké jsou vaše další cíle a plány?

Především dál zabydlovat a ukázat, že podpora tohoto druhu má smysl pro nájemníky i majitele. Také bychom rádi odbourali některé předsudky s bydlením spojené. Například lidé, kteří pomocí insolvence řeší svoji finanční situaci, často naráží na nesmyslný přístup, který je z běžného bydlení předem vylučuje. Přitom domácnost, která je v insolvenci, může byt normálním nájemníkem, který je schopen plnit svoje závazky.

A náš cíl je jasný, zabydlet do konce projektu 20 domácností, žádostí máme v tuto chvíli 80. Zároveň chceme nabídnout majitelům bytů pohodlný a bezpečný způsob pronajímání vlastních bytů.

Tisková zpráva Návrat o.p.s.

Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32
Liberecký senátor Michael Canov na sebe v posledních dnech upozornil, když se stal mluvčím senátorů, kteří podali k Ústavnímu soudu stížnost ve věci novely