nášLiberec

Search

Zelení vs ANO: spor o sponzorský dar z roku 2016

V souvislosti s odsouzením bývalého zastupitele za ANO Pavla Šulce, který byl v dopravním podniku uplácen stínovým majitelem společnosti BusLine Jiřím Vařilem, se minulý týden rozpoutala na liberecké politické scéně přestřelka mezi Zelenými a hnutím ANO. Náš Liberec přináší stanoviska obou klubů.

Zelení vyzvali ANO, aby vrátili sponzorský příspěvek své straně z roku 2016, který jí zaslal společnost ADOS CZ, a.s., jejíž dceřiná firma SOVIS CZ, a.s. získávala za Šulcova působení v dopravním podniku veřejné zakázky. Podle Zelených je jasné, že jde o peníze získané z trestné činnosti a ANO by mělo sponzorský dar vrátit.

Problém je ovšem v tom, že Pavel Šulc byl z ANO vyloučen již v roce 2016 (spolu s tehdejším kontroverzním primátorem Tiborem Batthyánym), ale zakázky, které Zelení zmiňují, získala společnost SOVIS CZ až v roce 2017. Tím také liberecké ANO, které tvoří jiná lidé než v době Tibora Batthyányho, dnes argumentuje.

Náš Liberec korupci v dopravním podniku sledoval dlouhodobě a následný zásah policie, otevřená výpověď Jiřího Vařila a zejména nedávné rozhodnutí soudu, jeho závěry potvrdily. V aktuální politické přestřelce ale přinášíme vyjádření obou klubů, Zelených i ANO, v plném znění.

Zelení vyzývají liberecké hnutí ANO: Vraťte peníze nakradené v dopravním podniku!

Před 2 týdny odešel od soudu s podmínkou a peněžitým trestem Pavel Šulc. Někdejší zástupce hnutí ANO ve vedení libereckého dopravního podniku se přiznal, že bral úplatky od podnikatele Jiřího Vařila ze společnosti Busline. Část úplatků šla ovšem i na účet hnutí ANO.

Pavel Šulc se přiznal, že v dopravním podniku ovlivňoval veřejné zakázky, v úplatcích si měl přijít na více než 2 miliony Kč. Jak informoval zpravodajský web Náš Liberec, podle policie dostával Pavel Šulc úplatky přes společnost ADOS CZ, a.s. Její dceřiná firma, společnost SOVIS CZ, a.s., v té době zároveň získávala v dopravním podniku zakázky na stavební práce, viz registr smluv:

„V té době ovšem společnost ADOS CZ zároveň poslala sponzorský dar hnutí ANO, a to ve výši 250.000 Kč. Je zřejmé, že tyto peníze pocházely z trestné činnosti, ke které se Pavel Šulc u soudu doznal. Tyto peníze si hnutí ANO nemůže nechat,“ vysvětluje Josef Šedlbauer, zastupitel města za Zelené a dlouholetý kritik poměrů v dopravním podniku.

Liberecký zastupitel Jindřich Felcman k tomu dodává: „Hnutí ANO vstupovalo v roce 2011 do politiky s étosem protikorupčního hnutí, které změní zavedené pořádky. V liberecké realitě se zavedeným pořádkům ale velmi rychle přizpůsobilo. K tunelování dopravního podniku, probíhajícímu od roku 2009 pod patronátem všech velkých stran, ODS, Sociální demokracie či Starostů, se po volbách 2014 zástupci hnutí ANO okamžitě přidali.“

Jak by mělo místní hnutí s čtvrtmilionovým darem od společnosti ADOS CZ naložit? „Hnutí ANO by mělo vrátit tyto peníze libereckému dopravnímu podniku. Popřípadě by bylo vhodné je poslat na dobročinné účely. Nabízí se například dar neziskové organizaci Transparency International. Ta by jim při té příležitosti mohla zrevidovat pravidla, od koho by měla politická strana přijímat dary,“ navrhuje Jindřich Felcman.

Tisková zpráva Zelených

Vyjádření hnutí ANO v Libereckém kraji k výzvě Zelených

Dar ve výši 250 tis. Kč od společnosti ADOS CZ a.s. přišel na účet hnutí ANO v září 2016. V této době nebylo proti této společnosti ani vedeno žádné trestní stíhání.

Členství Pavla Šulce v hnutí ANO bylo ukončeno k 20. 12. 2016 společně se zrušením místní organizace hnutí ANO v Liberci.

K policejnímu zásahu v souvislosti s děním v DPMLJ došlo v dubnu 2018, žádný oficiální seznam firem a fyzických osob obviněných či obžalovaných v kauze ale zveřejněn nebyl.

Tvrzení pana Felcmana, resp. Zelených jsou proto velice odvážná až spekulativní a je potřeba se zabývat tím, jestli vůbec lze mezi finanční dar od dané firmy a údajné „peníze nakradené v dopravním podniku“ dát rovnítko.

Na tuto otázku nemohou odpovědět ANO, Zelení ani média, nýbrž pouze příslušné orgány a soudy, proto je třeba vyčkat jejich rozhodnutí.

V tuto chvíli proto jakékoliv další kroky v souvislosti s darem považujeme za předčasné a rady pana Felcmana v rámci předvolebního snažení za irelevantní.

Tisková zpráva hnutí ANO

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali