nášLiberec

Search

Byznys nad přírodu. Bude se v Jizerských horách jezdit na umělém sněhu?

Letošní, za posledních 20 let již několikátý, zrušený ročník běžkařského závodu Jizerská 50, vyvolává otázku a spor mezi milovníky přírody a hor na jedné straně a na lyžaři a zejména podnikateli na straně druhé. A Liberecký kraj už slíbil desítky milionů na umělý sníh v Bedřichově.

Realita klimatické změny se neptá popíračů ani ideologických odpůrců, ale dává lidem jasný vzkaz. Počasí se mění a měnit bude. V minulém týdnu kvůli ní neproběhl známý závod na lyžích Jizerská 50, byť oslavy s ní spjaté se v Liberci uskutečnily a plnily náměstí.

Okamžitě po oznámení zrušení závodu ale přispěchali jeho pořadatelé s myšlenkou, že by se v budoucnu mohlo jezdit na umělém sněhu. Jizerská 50 původně vznikla v 60. letech minulého století jako nadšenecký závod milovníků severních hor a později se k nim přidala i pieta za tragicky zahynulé kamarády z expedice Huascarán v roce 1970.

Dnes je z ní mezinárodní závod, kde loňské ročníky startovalo kolem 8 tisíc účastníků, ale především a hlavně obrovský byznys. A tak se již jeho pořadatelé nechali slyšet, že si umí představit, že by se závod v budoucnu jezdil i na umělém sněhu. Uvedli to například majitelé pražské agentury Raul, která Jizerskou 50 pořádá v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Pozadu ale nezůstal ani Liberecký kraj. Hejtman Půta na setkání se zástupci obce Bedřichov, kde mají jeho STAN/Starostové pro Liberecký kraj většinu v zastupitelstvu a starostu v postavě Petra Holuba, přislíbil obci Bedřichov 34 milionů na vybudování umělého zasněžování pro čtyřkilometrový okruh v okolních lesích.

„Cílem projektu je vybudovat důstojné zázemí pro běžkaře a prodloužit zasněžovací systém až k rozcestí U Buku. Měl by tak vzniknout čtyřkilometrový okruh využitelný pro tréninky dětí, rekreační běžkaře i závodníky. Kraj na to přispěje 34 miliony korun,“ uvádí se v prohlášení Libereckého kraje popisující setkání hejtmana se zástupci Bedřichova a místních podnikatelů ku příležitosti zrušení Jizerské 50.

Pro srovnání: 34 milionů je téměř čtyřikrát víc než dává Liberecký kraj ročně na ekologické projekty související se zadržováním vody v krajině. Jizerská 50 je totiž populární závod a opravdu obrovský byznys.

Celkový projekt modernizace lyžařského areálu v Bedřichově by pak měl, dle místního starosty Petra Holuba, vyjít na zhruba 113 milionů korun a peníze z kraje by na něj měly činit zhruba jednu třetinu. Zbytek chce Bedřichov získat rovněž z veřejných prostředků, zejména skrze dotace z Národní sportovní agentury.

Podobné plány politiků a podnikatelů ale dělají vrásky na čele ochráncům přírody i vědcům. Ti například upozorňují, že z Jizerských hor za poslední roky zmizela již třetina původní povrchové vody a výroba umělého sněhu v horách by problém mohla jen prohloubit.

V rozhovoru pro Seznam zprávy před dalším zatěžováním, již tak přelidněných Jizerek, varuje přírodovědec Jakub Hruška, profesor environmentálních věd, vedoucí týmu na Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd a mimo jiné také člen Rady NP Šumava a Krkonošského národního parku.

„Jizerky už jsou takhle těmi lidmi strašně nabité, jsou to nejbližší hory z Prahy. Dbal bych na to, aby se Jizerky nestaly jenom podkladem pro závodění a s tím spojený byznys. Je důležité, aby se pořád chránily jako příroda, jako hory,“ uvádí v rozhovoru například profesor Hruška. Na nápady, jak zavádět v horách trasy s umělým sněhem pak říká: „Přijde mi to neadekvátní tomu, co bychom od přírody chtěli nebo měli chtít.“

Klimatická změna a její dopady na přírodu, které nehrají do karet byznysmanům, se netýkají jen Jizerek. V Liberci aktuálně běží spor o rozšiřování dalších sjezdovek na Ještědu, které zde na úkor přírody, jak potvrdily nedávné odborné posudky, prosazuje společnost TMR slovenského oligarchy Igora Rattaje, který si ale umí naklonit řadu místních politiků.

foto: TIC Bedřichov

Subscribe
Upozornit na
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali