nášLiberec

Search

Zastupitelé na mimořádném zasedání schválili podání žádosti o dotaci na bazén

Liberečtí si zastupitelé si včera večer, během narychlo svolaného mimořádného zasedání zastupitelstva, schválili podání žádosti na dotaci 139 milionů korun od Národní sportovní agentury na přestavbu městského bazénu na Tržním náměstí. Jedná se ale jen pouze o desetinu nákladů z odhadované ceny díla.

Liberečtí zastupitelé zasedli na honem v úterý večer, aby stihli odsouhlasit podání žádosti, která má šibeniční deadline. Musí se tak stát ve čtvrtek tento týden do 12 hodin. A jelikož je ve čtvrtek i řádné zastupitelstvo, ale až od 15 hodin, svolal primátor zastupitele již na úterní večer.

„S ohledem na to, že se jedná o dotaci na sportovní infrastrukturu, tak jsme museli především rozdělit položkový rozpočet, abychom v žádosti nárokovali co nejvíce uznatelných nákladů. Na zbylou část položek, které jsou z pohledu NSA neuznatelné, budeme hledat možnosti uplatnění v jiných dotačních programech, jako jsou například Státní fond životního prostředí,“ uvedl radní pro sport Petr Židek z ODS, který má více jak miliardovou zakázku na starosti.

Zmatky a spěch kolem podávání dotací na rekonstrukci bazénu neprovázejí libereckou radnici poprvé. Jak Náš Liberec před pár dny informoval, začátkem loňského roku de facto identická koalice (vyjma Pirátů, kteří se k ní přidali po volbách v roce 2022) neuspěla u stejné agentury se žádostí o 300 milionů.

Národní sportovní agentura žádost odmítla z toho důvodu, že byla špatně připravená. Podle zjištění NSA město postupovalo až neuvěřitelně amatérsky, když například žádost o dotaci ve výši 300 milionů neposlalo agentuře ani datovou schránkou.

Liberec si sice schválil podání žádosti, nicméně vyřešení financování stavby za 1,3 miliardy zatím nemá. Původně si město, zhruba před dvěma lety, nechalo udělat studii, která říkala, že bazén se má opravit za zhruba 140 milionů korun.

Nicméně liberecké tradiční strany ODS a STAN/Starostové pro Liberecký kraj, které mají historicky blízko k velkým stavebním společnostem, prosadili desetkrát nákladnější rekonstrukci, která de facto starý bazén Pavla Švancera zboří a postaví místo něj (do značné míry) kopii.

Subscribe
Upozornit na
19 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém