nášLiberec

Search

Za deset let jste nepostavili ani jeden solární panel, kritizuje opozice vedení kraje

Po útoku Putinova Ruska na Ukrajinu a poté, co Rusko začalo vydírat Evropu s omezením dodávek plynu, se staly energie otázkou číslo jedna i v České republice. Liberecká opozice ale upozorňuje, že vedení Libereckého kraje v budování vlastních zdrojů ostudně zaspalo.

Liberečtí Zelení kritizují vedení kraje a hejtmana Martina Půtu (STAN/Starostové pro Liberecký kraj), že od roku 2012, co je ve funkci, nenechal postavit jediný solární panel. Respektive, že se Liberecký kraj probudil až po ruské agresi na Ukrajině. Dokládají to daty, která si vyžádali na úřadě Libereckého kraje.

„Kolik projektů instalace fotovoltaických panelů na budovách či v areálech Libereckého kraje či jeho příspěvkových organizací realizoval Liberecký kraj v letech 2013–2022?,“ zněla otázka, kterou zastupitelé za Zelené/Liberec občanům zaslali na krajský úřad.

„Liberecký kraj prozatím nezrealizoval v areálech či jeho příspěvkových organizacích žádný projekt týkající se instalace fotovoltaických panelů,“ zní výmluvná odpověď krajských úředníků.

„Začít stavět fotovoltaické panely poté, co Putin napadl Ukrajinu a razantně se zvedly ceny energie, to napadne každého. Politici by ale měli mít odvahu náš stát nasměrovat do budoucnosti, předvídat budoucí výzvy. Zatímco západní státy jsou tak v přechodu na nezávislou a čistou energetiku mnohem dál, politici typu Martina Půty doposud udržovali Česko jako uhelný skanzen,“ komentuje pro Náš Liberec situaci liberecký zastupitel za Zelené/Liberec otevřený lidem Jindřich Felcman.

Naše redakce se samozřejmě obrátila i na vedení kraje. Političtí lídři Libereckého kraje se k situaci ohledně alternativních zdrojů energie odmítli vyjádřit. Zároveň ale dodali, že se k problematice rozhodli přichystat na červenec speciální tiskovou konferenci, kde své postoje osvětlí.

Liberecký kraj skutečně začal řešit alternativní zdroje až po energetické krizi spojené s válkou na Ukrajině. Na konci února 2023 vedení kraje informovalo, že Liberecký kraj připravuje výstavbu dvou prvních solárních elektráren na střechách krajských budov. Fotovoltaické panely byly určeny pro střechu budovy D v sousedství krajského sídla v Liberci, kde je podnikatelský inkubátor, a také střechu Gymnázia Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou.

Radní Libereckého kraje Zbyněk Miklík (Piráti) také tehdy sdělil, že kraj má vytipováno má i dalších 20 areálů, kde je v plánu fotovoltaiku postupně budovat. Intenzivně, podle vyjádření hejtmana i náměstků, také vedení kraje jedná o možnosti postavit obří fotovoltaickou elektrárnu na bývalém vojenském letišti v Ralsku.

Subscribe
Upozornit na
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali