nášLiberec

Search

Týden pod Ještědem: náš zástupce na Hradě

Před dvěma týdny vyvrcholila reklamní kampaň spojená s reality show, které se v České kotlině říká přímá volba prezidenta. Zvítězil kandidát pravice, když jeho marketéři dokázali přesvědčit nemalou část veřejnosti, že to je kandidát občanský. Náš kraj bude ale díky němu mít na Hradě možná i svoje zastoupení.

Je ve hře, že se jím stane bývalý starosta Semil a poslanec za Liberecký kraj, Jan Farský. Ten se, přes všechnu svou usilovnou vizáž skautíka, musel mandátu před rokem vzdát, když vyšlo najevo, že oklamal (či snad přímo obelhal) své koaliční partnery a hlavně voliče.

Ti ho v roce 2021 vyslali do Sněmovny, protože jim sliboval, jak pro ně bude čtyři roky tvrdě pracovat. Pár týdnů na to ale vyšlo najevo, že už měl půl roku sbalené kufry na rodinnou dovolenou v USA, kterou zastřešoval poněkud podivně znějící badatelský projekt na jedné z místních regionálních univerzit. A že si tam pobude skoro čtvrtinu celého poslaneckého mandátu.

Daleko podstatnější bylo ale nařčení Farského z loňského léta v souvislosti s korupční kauzou Dozimetr, která loni v létě otřásla celou českou politickou scénou. Když se ukázalo, že Starostové jsou pravděpodobně prolezlí skrz na skrz organizovaným zločinem, přišla jedna z hlavních svědkyň v kauze – Hana Marvanová – s tím, že Farského na praktiky jeho stranických soudruhů v pražském dopravním podniku dávno upozorňovala.

Ten mlčel. Tedy vše zametl pod koberec. Což je možná daleko závažnější než jeho výlet do Spojených států. Jenomže už je to půl roku, potažmo rok a lidé zapomínají. Pečlivě pěstovaná image slušňáka a skauta ovšem zůstává, je trvalejší než konkrétní politické skutky.

Tak jako tak to vypadá, že Liberecký kraj by mohl mít na Hradě pražském zástupce přímo typického pro jeho dnešní politiku.

Subscribe
Upozornit na
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou